Răzvan Tătaru

Al doilea pacient cu implantul Neuralink, al lui Elon Musk, s-a jucat Counter Strike 2 și a modelat 3D cu mintea

Neuralink

Neuralink a prezentat date despre al doilea pacient care are implantul cerebral dezvoltat de startup-ul lui Musk, care s-a putut juca jocuri video și a modelat obiecte 3D, potrivit unui anunț de pe site-ul oficial.

Transplantul computerului cerebral în pacientul tetraplegic, numit „Alex” la cererea lui, a fost realizat la Institutul Neurologic Barrow din SUA, iar acesta n-a prezentat probleme. În primele 5 minute de la conectarea pacientului cu implantul, Alex putea să miște deja cursorul de pe calculator cu mintea, potrivit spuselor startup-ului.

Al doilea pacient era tehnician auto, reparând și modificând diferite tipuri de vehicule și utilaje mari, înainte de leziunea măduvei spinării. De atunci, a dorit să învețe să proiecteze obiecte 3D folosind software de proiectare asistată de computer (CAD), astfel încât să poată lucra la proiecte fără a se baza prea mult pe sistemul său de asistență.

În timpul testelor, Alex s-a putut juca jocul de tip „first-person shooter” Counter Strike 2 și a folosit software-ul CAD Fusion 360, a reușit să proiecteze un suport personalizat pentru încărcătorul său Neuralink, care a fost apoi imprimat 3D și integrat în configurația sa.

Pentru a se putea juca jocul video, pacientul a folosit o combinație dintre implant și dispozitivul de accesibilitate Quadstick, un joystick operat cu gura.

„Doar să mă plimb este atât de plăcut pentru că mă pot uita dintr-o parte în alta și nu trebuie să mișc Quadstick-ul stânga-dreapta... Pot [să mă gândesc unde] să mă uit și merge acolo unde vreau. Este incredibil”, a declarat Alex.

Față de primul pacient, al cărui implant s-a desprins ușor în primele săptămâni, computerul instalat în Alex nu s-a mai desprins, în urma unor măsuri de atenuare, inclusiv reducerea mișcării creierului în timpul intervenției chirurgicale și reducerea decalajului dintre implant și suprafața creierului.

Startup-ul Neuralink este una din puținele companii care dezvoltă un dispozitiv de tip interfață creier-computer (BCI).

Miliardarul Musk crede că implanturile cerebrale ar putea vindeca o serie de afecţiuni, inclusiv obezitatea, autismul, depresia şi schizofrenia. Totodată, acesta spune că acestea ar permite totodată navigarea pe internet şi telepatia.

Parallax

Vizualizari
16079
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Ana
Grecu
Învățați să scrieți CORECT românește și abia apoi postați articole aici. "Mama" ei de limbă română! E "greu" viața și învățătura, dar banii...cu cât mai mulți cu atât mai bine, mai ales dacă sunt câștigați ușor și fără efort.

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri