Adi Iacob

6 startup-uri europene care luptă cu știrile false și dezinformarea

Thumbnail

Folosirea știrilor false (fake news) pentru a dezinforma publicul a devenit o preocupare majoră pentru oamenii din întreaga lume. Vedem cum pe internet se răspândesc informații "senzaționale" care produc panică și uneori chiar noi ajutăm la propagarea acestori știri false ― nu ne deranjăm să verificăm autenticitatea și veridicitatea informațiilor înainte de a apăsa pe butonul de "share". Iată câteva startup-uri care care luptă cu știrile false și dezinformarea.

Atât pe diferite site-uri, cât și pe rețelele de socializare, observăm o răspândire rapidă a știrilor false și a dezinformării la un nivel care a determinat chiar guvernele și sectorul privat să vină cu măsuri de combatere a acestor amenințări.

Și Președintele României ― Klaus Iohannis ― a făcut săptămâna trecută apel la români să se informeze din surse oficiale despre situația generată de coronavirus, să nu propage știrile flase și zvonurile și să nu ia cu asalt magazinele și farmaciile.

"Informați-vă doar din surse oficiale. Urmăriți comunicările publice făcute de instituțiile statului, urmăriți canalele oficiale de transmitere a știrilor. Am constatat cu toții cât de mult rău pot produce asemenea știri false, precum cele care circulă acum cică orașe întregi din România urmează să intre în carantină. Nu ne aflăm într-un asemenea scenariu. Nu luați cu asalt magazinele și farmaciile", a menționat Iohannis, în cadrul unei declarații de presă de la Cotroceni.

Iată câteva startup-uri și instituții europene care luptă împotriva știrilor false și a dezinformării:

Logically

Atunci când dai share la un articol, tehnologia din spatele aplicației va alege informațiile cheie din text. Poți selecta apoi informația care provoacă suspiciuni și dacă aplicația o poate verifica cu ajutorul algoritmului său, îți va spune imediat dacă afirmațiile sunt corecte sau false, scrie eu-startups.com. În caz contrar, algoritmul Logically va începe să cerceteze informația respectivă. 

Alte caracteristici utile ale aplicației includ alegerea unor articole pozitive, negative și neutre pentru fiecare poveste care te pot ajuta să te poziționezi în cadrul unei dezbateri. 

Startup-ul cu sediul în Londra a fost fondat în 2017 și are acum aproximativ 70 de angajați în Marea Britanie și India. În 2018, Logically a obținut o rundă de finanșare în valoare de 2,2 milioane de euro.

Alto Analytics 

Alto Analytics este o platformă de analiză a datelor care combate dezinformarea și tehnologia deepfake, pentru a proteja reputația unui brand și pentru a oferi informații comerciale și analize online/offline. 

Startup-ul își propune să ajute organizațiile publice, private și non-profit din întreaga lume să obțină informațiile de care au nevoie pentru a lua decizii în timp util pe baza unor informații corecte. 

Startup-ul cu sediul în Madrid a fost fondată în 2012 și are capacitatea de a analiza în timp real sursele de date publice din 53 de limbi și 125 de țări.

Citește și 

Trueinchain 

Trueinchain este un startup italian, fondat în 2017, care folosește tehnologia din spatele criptomonedelor ― blockchain ― pentru a urmări și semnala știrile false. 

Pentru a contribui, trebuie doar să introduci linkul pentru informația falsă , să explici în comentarii sau printr-un fișier atașat de ce crezi că știrea respectivă este falsă, apoi tehnologia Trueinchain se va ocupa de restul. 

Trueinchain susține, de asemenea, o comunitate globală de "debunkeri" (to debunk - a demasca). Aceștia urmăresc și demontează minciunile pentru a demonstra lipsa de fiabilitate a conținutului și surselor lor. 

Fake News Guard 

Fake News Guard combină inteligența artificială cu feedback-ul de la utilizatori pentru a detecta informații false. O extensie pentru browserul Chrome care te ajută să folosești sistemul startup-ului în timp ce navighezi este descărcabilă de pe site-ul proiectului. 

Cu ajutorul extensiei pentru Chrome poți monitoriza pasiv paginile pe care le vizitezi sau feedul de pe Facebook sau poți trimite în mod activ link-uri suspecte. 

Fake News Guard, cu sediul la Londra, a fost fondat în 2017.

Factual

Factual.ro este un site de fact-checking pe politicile și pe declarațiile publice din România. Platforma este întreținută voluntar de experți în politici publice, bună guvernare și comunicare. Echipa de proiect monitorizează decizii și declarații din spațiul public.

"Factual.ro ia la puricat declarații din varii domenii ale politicienilor, si nu numai. În căutarea adevărului din spatele declarațiilor vom folosi expertiza cumulată a echipei: știm ce rapoarte să citim, știm care sunt sursele relevante și știm cum să le explicăm cât mai despleticit, pe înțelesul tuturor", explică echipa Factual pe site.

AdVerif.ai

Adverif.ai este un startup de inteligență artificială care oferă soluții de verificare a conținutului pentru agenții de publicitate, editori și distribuitori de reclame. 

Startup-ul cu sediul central în Amsterdam a fost fondat în 2017. AdVerif.ai face parte din campania EU Versus Disinformation”.

Parallax

Vizualizari
1471
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri