CZ

Portretul IT-istului român. Numărul și ponderea în rândul angajaților

Imagine principala
profil IT romania

România este penultima țară a Uniunii Europene ca pondere a specialiștilor în tehnologia informației și comunicații (IT & C) în totalul forței de muncă angajate, dar rata celor cu studii superioare este peste media UE, relevă datele publicate marți de Biroul European de Statistică Eurostat.

În anul 2016, în România erau 167.700 de specialiști IT&C angajați, reprezentând 2% din totalul forței de muncă ocupate. Cifrele sunt în creștere față de anul 2011, când erau 124.800 de IT-iști, reprezentând 1,5% din angajații din România.

La ponderea specialiștilor în IT&C în rândul angajaților, România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană, în fața doar a Greciei (1,4%). Media UE este 3,7% - pondere a specialiștilor IT&C în rândul angajaților.

În anu 2016, în Uniunea Europeană erau 8,2 milioane de specialiști IT&C angajați, mai arată datele de la Eurostat.

Cele mai mari ponderi ale IT-iștilor erau anul trecut în Finlanda (6,6%), Suedia (6,3%) și Estonia (5,3%).

În cifre absolute, în 2016, cei mai mulți specialiști IT&C erau angajați în Marea Britanie (1,6 milioane), Germania (1,5 milioane) și Franța (1 milion).

În ceea ce privește nevoile firmelor din Uniunea Europeană de munca specialiștilor IT&C, datele Eurostat arată că 1 firmă din 9 a recrutat sau a încercat să recruteze un IT-ist. Dintre aceste firme, 41% au întâmpinat dificultăți în ocuparea locurilor de muncă IT&C pe care le aveau disponibile.

În România, 36% dintre frmele din această categorie s-au confruntat cu greutăți în recrutarea de specialiști în IT&C.

Cele mai mari dificultăți în acest sens întâmpină firmele din Cehia (66%), Slovenia (63%), Austria (61%).
 

eurostat it
Ponderea specialistilor IT&C in randul tuturor angajatilor in statele membre UE, 2016 (Sursa: Eurostat)

Profilul specialiștilor IT&C din România - bărbat cu studii superioare

În toată Uniunea Europeană, profesia de IT-ist este una preponderent masculină, iar România nu face excepție. 73,7% dintre specialiștii IT&C de la noi sunt bărbați, în condițiile în care ponderea bărbaților în totalul forței de muncă angajate este mult mai mică, 57,2%, conform datelor pe anul 2016.

Totuși, cu 26,3% IT-iste, România este a doua din Uniunea Europană ca pondere a femeilor în acest domeniu, pe primul loc fiind Bulgaria (31,2%).

În ansamblu, în Uniunea Europeană, 83,3% dintre specialiștii IT&C sunt bărbați, în condițiile în care ponderea bărbaților în totalul forței de muncă ocupate este de 53,9%.

Ca studii, 70% dintre specialiștii români în IT&C au facultate, mult peste media UE, de 61,8%.

De menționat că în România, în acest moment anumite categorii de IT-iși români beneficiază de scutire de impozitul de 16% pe salarii, dacă au studii superioare. Cei cu studii medii nu pot beneficia de acestă înlesnire fiscală, momentan.

Ca vârstă, majoritatea specialiștilor români în IT&C aveau în anul 2016 cel puțin 35 de ani. Potrivit Eurostat, 48,4% aveau mai puțin de 35 de ani. Am putea spune că profesia este oarecum ”îmbătrânită”, pentru că în ansamblu, dintre angajații din România, din toate profesiile adunate, 30,3% aveau mai puțin de 35 de ani în anul 2016.

Totuși, IT-iștii români sunt mai tineri decât alții din Uniune Europeană. În 2016, la nivelul întregii UE, doar 36,3% dintre specialiștii IT&C erau mai tineri de 35 de ani.

Proilul IT-istilor romani by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
5661
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri