Claudiu Zamfir
Startup-ul TransferWise, folosit de mulți români plecați la lucru în străinătate să transfere bani rudelor rămase acasă, cu costuri mici, a ajuns să valoreze 3,5 miliarde de dolari, în urma unei runde de finanțare primite miercuri.
Startupul fintech a anunțat că a primit o investiție de 292 de milioane de dolari, într-o rundă secundară, ceea ce dublează valoarea estimată a TransferWise, până la 3,5 milioane de dolari, scrie agenția Reuters.
Runda de finanțare a fost condusă de companiile de investiții Lead Edge Capital, Lone Pine Capital și Vitruvian Partners. La runda de investiție au mai participat și investitori mai vechi: Baillie Gifford, Andreessen Horowitz, BlackRock Inc.
De când s-a înființat, în 2011, și până acum, TransferWise a strâns investiții totale de peste 770 de milioane de dolari.
Serviciul de transfer de bani transfrontalier a fost fondat în anul 2011 de doi expați estonieni stabiliți la Londra: Taavet Hinrikus și Kristo Käärmann.
StartupCafe.ro a vizitat în anul 2017 centrul de dezvoltare al TransferWise de la Tallinn, Estonia, iar în 2018 am stat de vorbă cu unul dintre fondatori, Kristo Käärmann, care este și CEO-ul firmei care a introdus și servicii în limba română.
„În 2018 am ajuns în punctul în care am înțeles că românii puteau să folosească servicul nostru în limba engleză, dar că ar prefera mai mult să folosească serviciul în limba română. Românii care trăiesc în afara țării sau cei care trăiesc în România pot acum să folosească site-ul și aplicația TransferWise în limba română. Am văzut că aceasta a avut un efect foarte bun asupra utilizării produsului, e mai ușor pentru români să-l folosească și vedem că volumul tranzacțiilor a crescut către sau din România.
Se pare că era nevoie de limba română, pentru că vedem creșterea volumului imediat după ce am lansat site-ul în limba română. România este una dintre cele mai mari destinații pentru noi, din Europa de Est. Este o țară europeană importantă. Din câte știu, 15% dintre români trăiesc în afara țării și evident au nevoie să mute bani din diferite monede în moneda lor”, a declarat Kristo Käärmann într-un interviu acordat StartupCafe.ro, la Bruxelles, în anul 2018 .