Claudiu Zamfir

Un antreprenor româno-american a strâns 20 milioane dolari cu un startup de biciclete electrice care prind 50 km pe oră

Thumbnail

Un  startup de mobilitate urbană cu biciclete electrice, care are printre cofondatori și un antreprenor originar din România, a obținut o finanțare de 20 de milioane de dolari, scrie joi presa americană de business și tehnologie.

Potrivit Axios, startup-ul de „e-bikes” Bond Mobility, ale cărui biciclete electrice prind viteze de până la 30 de mile la oră (aproape 50 km/h), a primit o rundă de finanțare serie A de 20 de milioane de dolari de la compania japoneză de piese auto Denso, care are venituri anuale de 45 de miliarde de dolari.

Printre cofondatorii Bond Mobility se numără și „importantul analist” Horace Dediu, care este și chief strategy officer al startup-ului, mai scrie Axios.

Horace Dediu este un antreprenor româno-american născut în anul 1968 în comuna Dumbrăveni, județul Constanța, potrivit profilului său de pe Wikipedia. Familia sa a emigrat în SUA, el absolvind liceul la Medford, în apropiere de Boston, statul american Massachusetts, cel mai important centru universitar al SUA. Dediu a studiat informatică și management la universitățile Tufts și Harvard, iar apoi s-a angajat la Nokia, la Helsinki, potrivit CV-ului său de pe Linkedin.

Thumbnail
Horace Dediu (Sursa: sternspeakers.com)

Ceilalți cofondatori ai Bond Mobility sunt Corinne Vogel, Kirt McMaster, Nick Mueller și Raoul Stockle.

Startup-ul propune un sistem de bike-sharing în  care utilizatorii pot să închirieze biciclete electrice prin intermediul aplicației de mobil. Sistemul este unul de tip dockless, adică nu are rastele la care să aduci bicicleta după utilizare, ci o lași într-un loc oarecare din aria deservită.

Reprezentanții Bond Mobility își propun să convingă șoferii să-și lase acasă mașinile, având în vedere viteza mare a bicicletei electrice. În schimb, serviciile de trotinete electrice disponibile pe piață, cum sunt cele ale Lime, sau de bicicletele electrice Jump (startup deținut de Uber) nu ar fi chiar o alternativă la automobilul personal, ci mai degrabă la mersul pe jos, având în vedere viteza mai redusă a acestor vehicule - cred cei de la Bond Mobility.

Bond Mobility a fost înființat în anul 2016, în Elveția, sub numele de Smide, iar acum s-a rebranduit înainte să pătrundă pe piața din SUA.

Potrivit TechCrunch.com, bicicletele electrice ale startupului sunt utilizate în Zurich și Berna, dar firma vrea să intre în statul american California, unde bicicletele motorizate care au viteză de maximum 30 de mile pe oră pot să fie conduse de către persoanele care au doar permis auto (categoria B, echivalent în România).

Parallax

Vizualizari
2988
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri