Adi Iacob
Un antreprenor a deschis în București o sală de jocuri în realitate virtuală, prin programul StartUp Nation 2017. Programul oferă antreprenorilor un ajutor financiar de până la 200.000 de lei, fără a fi necesară o contribuție proprie pentru cheltuielile eligibile. În programul pe 2017, peste 19.000 de antreprenori au depus proiecte de afaceri, din care circa 8400 au fost eligibile.
Mircea Matei, cofondatorul uniVRse, susține că afacerea sa este cel mai mare spațiu de realitate virtuală din România. Pasionat de aplicațiile acestei tehnologii în diverse domenii (psihoterapie, educație, training, medicină, etc), antreprenorul și-a dorit inițial să deschidă un cinematograf VR, însă din cauza licențelor costisitoare a renunțat. Mircea ne-a povestit cum a început, cu ce bani și care au fost pașii făcuți pentru a-și deschide afacerea.
StartupCafe.ro: Cum ți-a venit ideea de sală de jocuri în realitate virtuală (VR)?
Mircea Matei: Ideea mi-a venit în timp ce eram student la facultatea de psihologie în Marea Britanie, la Univrsity of Essex. Acolo se discuta foarte mult despre Virtual Reality și cum multe studii au arătat eficiența realității virtuale în domenii precum: psihoterapie, educație, training, medicină, entertainment.
Am decis că odată întors în România să investesc în acest domeniu. Inițial mă gândeam să deschid un cinema VR, însă, licențele pentru filmele în VR erau destul de scumpe și am renunțat la această idee.
După terminarea studiilor, m-am întors în România unde am văzut că nu există o piață pentru realitate virtuală iar beneficiile ei ar fi putut aduce schimbări majore în multe segmente de activitate, unul dintre cele mai important fiind cel educațional .
Auzind despre fondurile Start-up Nation, am luat decizia de a aduce realitatea virtuală în România. După crearea awareness-ului pe piață din România legat de potențialul realității virtuale, avem în plan deschiderea unei clinici de psihoterapie în VR și colaborări cu mai multe instituții pentru training în VR la nivel educațional și nu numai.
StartupCafe.ro: Care au fost pașii pentru lansarea UniVRse?
Mircea Matei: În primul rând, a trebuit să învăț tot ce ține de realitate virtuală. Am început să citesc despre echipamente, despre software-uri, despre cum funcționează, care sunt lipsurile pe care VR-ul le poate acoperi și în ce mod face acest lucru.
Am început să văd care sunt cele mai bune echipamente, cele mai bune metode de promovare, ce se caută în alte țări după care a trebuit să încep să învăț despre cum funcționează un business în România.
La scurt timp, în urmă unor negocieri cu câteva companii producătoare de echipamente pentru VR, am devenit unici distribuitori pe Europa de S-E pentru platformele KatWalk, platforme omnidirecționale pe care se poate merge în realitate virtuală, unice în România. După ce am început implementarea proiectului, mi-am dat seama că experiență este un factor extrem de necesar în acest domeniu.
StartupCafe.ro: Câți bani ai obținut prin programul Startup Nation?
Mircea Matei: Prin programul Start-up Nation, am obținut suma maximă admisă în cadrul programului și anume: 200.000 de lei (sau aproximativ 44.000 de euro la vremea aceea).
StartupCafe.ro: Pe ce ai cheltuit banii?
Mircea Matei: Am folosit acești bani pentru a achiziționa tehnologie necesară businessului în care am decis să investesc. De asemenea, site-ul web a fost eligibil în acest proiect, precum și sistemul de supraveghere video, software-urile necesare și licențele comerciale pentru folosirea aplicațiilor.
StartupCafe.ro: Cât ai investit din fonduri proprii?
Mircea Matei: Aceste echipamente și tehnologii sunt extrem de scumpe în acest moment iar contribuția din fonduri proprii a fost semnificativă deoarece doar așa putem achiziționa tot ceea ce ne permite astăzi să susținem că suntem cel mai mare VR arcade din România și de ce nu, din Europa de Est.
Am investit aproximativ 80.000-100.000 de euro în plus față de fondurile nerambursabile de la stat.
StartupCafe.ro: A meritat participarea la programul Startup Nation?
Mircea Matei: Pot spune că a meritat cu siguranță participarea la programul Start-up Nation deoarece acesta mi-a oferit oportunitatea de a-mi realiza un vis. Sunt de părere că fondurile Start-up Nation au ajutat foarte mulți tineri dornici să devină antreprenori. Eu personal am cunoscut câțiva astfel de oameni ce au fost ajutați de Start-up Nation și mulți dintre ei chiar mi-au devenit colaboratori.
StartupCafe.ro: Ce așteptări ai din punct de vedere financiar în următorul an?
Mircea Matei: În primul rând așteptăm o dezvoltarea a pieței prin conștientizarea prezentului care ne obligă din punct de vedere tehnologic să fim martorii unui viitor poate pentru mulți cu un scenariu science-fiction.
Într-o afacere bună partea de mulțumire rezervată antreprenorului se conturează în timp și consider că este prematur să vorbesc acum despre așteptări economice pentru uniVRse, care cum spuneam, activează într-un segment complet nou pentru piață din România.
Fiind amânat în repetate rânduri, participanții la StartUp Nation 2018 sunt îngrijorați că programul nu va mai avea loc în acest an.
Ministrul pentru mediu de afaceri, comerț și antreprenoriat, Radu Oprea, a declarat la sfârșitul lunii iulie că nu există acest risc și că este posibil ca StartUp Nation 2018 să înceapă în toamnă, însă nu a precizat o dată exactă.
Citește și Ministrul pentru IMM-uri: StartUp Nation 2018 va începe în toamnă