Raluca Abrihan

Startup-ul fondat de români, care-i ajută pe englezi să-şi ia ”prima casă”, primeşte o finanţare de 2 milioane lire

Thumbnail

Proportunity, un startup cu sediul la Londra creat de doi tineri antreprenori români, Vadim Toader și Ştefan Boronea, care-i ajută pe îi ajută pe utilizatori să-şi găsească locuinţa dorită, face estimări în ceeea ce priveşte evoluţia preţurilor şi oferă împrumuturi pentru avansul unui credit ipotecar, a primit o finanţare de 2 milioane de lire.

Investiţia de tip seed vine din partea Anthemis, fondul din spatele unor companii precum eToro şi Betterment, şi a fondului Axel Springer Digital Ventures.

Proportunity foloseşte inteligenţa artificială pentru a anliza şi a estima evoluţia preţurilor imobiliare din diferite zone din Londra, pentru anii următori, şi îi ajută pe utilizatori să-şi găsească loucuinţa dorită. 

Mai mult, cei care au nevoie pot accesa împrumuturi de până la 15% din valoarea locuinţei, bani cu care îşi pot achita o parte din avansul pe care trebuie să îl plătească dacă fac un credit ipotecar. Prin acest împrumut, startup-ul cumpără de fapt 15% din locuinţa respectivă, iar în cazul în care proprietarul vinde locuinţa peste câţiva ani firma va încasa 15% din valoarea pe care casa sau apartamentul o are la momentul respectiv (chiar dacă este mai mare sau mică decât cea iniţială).

Serviciul oferit de startup este oarecum similar cu cel acordat prin programul “Help To Buy” (Ajutor de cumpărare) oferit de guvernul britanic. Diferenţa este că programul guvernamental te obligă la cumpărarea unei locuinţe într-o clădire nou construită.

Programul oferit de guvernul britanic Help To Buy poate avea doar 40.000 de beneficiari, subliniază Vadim – în special din cauză limitei de buget impuse de guvern, dar şi pentru că se adresează celor care vor locuinţe noi.

Proportunity ajunge astfel la investiţii totale de circa 7 milioane de lire.

Startup-ul a fost lansat în 2016 şi a trecut prin programul de accelerare Google Machine Learning Incubator. Firma este fondată de doi tineri români, Vadim Toader, care a lucrat în trecut la Bain&Company, şi Ştefan Boronea, care a lucrat Booking.com.

 

Parallax

Vizualizari
2352
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri