Adi Iacob

Google deschide huburi în 3 orașe mici din România: Investiție de 500.000 de dolari pentru ca tinerii să înveţe programare de bază

Thumbnail

Google.org investește jumătate de milion de dolari într-un proiect ce are ca scop dezvoltarea competențelor digitale în rândul tinerilor români din orașele mici și mijlocii. Programul "Generația Tech" va începe în acest an, în 3 orașe din România, unde va fi deschis câte un hub în care tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani vor putea învăța programare pentru începători și competențe digitale de bază.

Programul va fi demarat vara aceasta, cu susținerea organizației filantropice a Google — Google.org, organizației românești Digital Nation și a Ministerului Educației.

"Mentorii cu care acești tineri vor lucra sunt din București, Cluj, Iași și alte orașe dezvoltate din punct de vedere digital. Programul și metodologia după care se va desfășura sunt dezvoltate de noi din 2013. E o metodologie care pune accent foarte mult pe partea de comunitate online, unde avem o echipă dedicată în spate. 

O altă componentă este cea de formare, care este ghidată de mentori și asistată de tehnologie. Deși metodologia este 100% online, în aceste 3 orașe vom fi prezenți local prin amenajarea unui hub în fiecare oraș - hub în care tinerii, după programul de liceu sau de serviciu, să poată să vină să lucreze și să petreacă 2-3 ore în timpul săptămânii și mai mult în weekend", explică Paul Apostol, fondator Digital Nation.

Pe lângă asta, organizatorii spun că programul va facilita angajarea tinerilor în companiile locale și regionale, dar speră și la lansarea unor startup-uri de către românii implicați în proiect.

"În plus, pe lângă amenajarea huburilor, vom avea undeva la 7 evenimente în decursul unui an de zile. Prin aceste evenimente întărim legătura între mentori și tinerii din program și totodată vor fi prezenți și angajatori locali. Angajatori însemnând companii din oraș sau din regiune, inclusiv instituții publice", a spus Paul Apostol.

Investiția totală pentru cele 3 orașe în primele 12 luni este de 500.000 de dolari. În prezent, organizatorii se află în faza de preselecție a celor 3 orașe în care se va derula programul "Generația Tech". Potrivit lui Paul Apostol, acestea vor fi anunțate la finalul acestei luni.

"În momentul acesta suntem puțin în urmă în top, în ceea ce privește competențele noastre digitale - de la competențe de bază, dar și în zona profesională. Asta înseamnă că avem foarte mulți analfabeți digitali pe care trebuie să-i susținem în a-și descoperi posibilitățile. Și mai mult, trebuie să ne uităm la acest aspect ca la o oportunitate economică. 

Raportul DESI (The Digital Economy and Society Index), indexul competențelor digitale, ne poziționează pe ultimul loc în Uniunea Europeană și din păcate nu ne-am mișcat de pe acel loc în ultimii 2 ani. O altă cifră care ne poate ajuta este, conform unui studiu McKinsey - Digital Challengers, că până în 2025, prin creșterea competențelor digitale am putea aduce un impact de peste 42 de miliarde de dolari în PIB-ul României. Dacă corelăm cele două cifre, înseamnă că e nevoie de foarte multe eforturi pentru a susține economia digitală", explică Elisabeta Moraru, Country Manager pe România la Google.

"În ultimii ani, Google a oferit granturi mai multori organizații non-profit din Europa Centrală și de Est pentru a sprijini procesul de accelerare digitală. Am oferit granturi în Polonia, Bulgaria, Slovacia și Croația pentru a sprijini școlile și sectorul educațional în domeniul competențelor digitale", a menționat Liza Belozerova, Program Manager la Google.org EMEA.

 

Parallax

Vizualizari
14314
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri