Claudiu Zamfir

„Frăția Bacilor Ardeleni”: 6 fermieri clujeni s-au înfrățit să facă brânză artizanală, pe fonduri europene

Thumbnail

Șase fermieri din județul Cluj anunță marți că și-au unit forțele într-o asociație creată cu fonduri europene. „Frăția Bacilor Ardeleni” vrea să colecteze lapte de la fermele membre și să facă brânzeturi la o fabrică din comuna Mociu. În „balada” noastră, Baciul Ardelean este Moldovan și paște vacile. 

Ștefan Moldovan, Cosmin Moldovan, Martin Bologh, Colceru Dragoș Iuliu, Ion- Dorin Rus și Viorel Delean au atras fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), submăsura 16.4 - „Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol”, despre care StartupCafe.ro a informat.

Proiectul, în valoare de 82.000 de euro, este in curs de finalizare, urmând ca toate cheltuielile să fie decontate. Din acest proiect fac parte Frăția Bacilor Ardeleni și fabrica Atelierul de Lapte.

Mai exact, Frăției Bacilor Ardeleni este o asociație creată cu creată cu fonduri europene care are la bază conceptul de lanț scurt. Parteneriatul presupune colectarea laptelui de la membrii asociației și transformarea acestuia în brânzeturi artizanale ce vor fi vândute printr-o rețea de magazine din oraș.

Ideea înființării Frăției Bacilor Ardeleni aparține lui Ștefan Moldovan, unul dintre fondatorii Carmangeriilor Moldovan, care și-a dorit să fructifice potențialul local și să ofere micilor producători șansa de a valorifica mai eficient laptele. Asociația de tip lanț scurt reunește în prezent cinci ferme din județul Cluj conduse de cei 6 fermeiri menționați.

„Suntem un grup de crescători de animale, de producători de lapte, care ne-am unit forțele și ne dorim să creăm brânzeturi calitative în Transilvania. Ne unește dorința de a păstra tradițiile românești, ardelenești, de creștere a animalelor și de producere a brânzeturilor artizanale. Formăm împreună o familie de fermieri, ghidați de aceleași principii, valori și respect pentru muncă, animale și natură”, a declarat Ștefan Moldovan, inițiatorul proiectului, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Fermierii clujeni consideră că asocierea producătorilor de lapte „este vitală, mai ales că, în ultimii ani, creșterea vacilor de lapte se dovedește o afacere greu de susținut pentru producătorii mici”.

În ultimii ani, fermierii s-au plâns de prețul redus pe care aceștia îl primesc pe litrul de lapte de la marile firme colectoare.

„În cele mai multe cazuri prețul plătit de procesator unui fermier trece cu greu de un leu, în timp ce în magazine acesta se vinde la un preț chiar și de cinci ori mai mare”, mai spune Frăția.

Laptele este colectat de la fermierii locali, parteneri în cadrul Frăției Bacilor Ardeleni, iar mai apoi este procesat în fabrica din comuna clujeană Mociu, care aparține Atelierului de Lapte.

Aici sunt produse o gamă largă de brânzeturi din lapte proaspăt de vacă și de oaie precum (telemea de vacă, de oaie și mixtă, brânză de burduf, cașcaval, cremă de brânză și rulade de brânză și șuncă) după rețete tradiționale care vor purta eticheta Atelierul de Lapte, Frăția Bacilor Ardeleni.

Potrivit asociației, în ultima lună, au fost procesați 1.500 de litri de lapte zilnic, iar în curând capacitatea de procesare va ajunge la 2.500 de litri de lapte pe zi. Produsele făcute la Mociu vor fi comercializate, pentru început, în magazinele Cosm-Fan și Moldovan.

Asociația de tip lanț scurt Frăția Bacilor Ardeleni spune că oferă membrilor o mulțime de beneficii:

  • fermierii au la dispoziție o fabrică ultramodernă în care laptele poate fi procesat la cele mai înalte standarde,
  • vânzarea produselor se face direct către consumatorul final fără intermediari,
  • membrii au oportunitatea de a crea noi produse, de a îmbunătăți calitatea acestora, de a atrage noi tipuri de consumatori, de a depăși vânzările din zonele rurale și de a pătrunde pe piețele urbane din Cluj.
Parallax

Vizualizari
1508
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri