Claudiu Zamfir

Ferme din Teleorman, 5 milioane Euro finanțare privată

Thumbnail

O firmă din județul Teleorman, care spune că gestionează mai multe ferme pe terenuri agricole de 2.800 de hectare în principal în regim ecologic, a primit, luni, o investiție de 5 milioane de euro, potrovit unui comunicat transmis StartupCafe.ro .

Holde Agri Invest SA spune că va folosi banii pentru extinderea suprafeței agricole operate de societate, achiziționarea de utilaje agricole și dezvoltarea echipei.

Printre investitorii care au participat la prima rundă de finanțare se numără oameni de afaceri români de renume, printre care:

 • Alexandru Leonard Leca,
 • Dan Manolescu,
 • Daniela Nemoianu,
 • Cristian Pop,
 • Angelica Rapotan,
 • Cristian Scafa,
 • Vertical Seven Group,
 • Certinvest,
 • compania Safe Adventure (controlată de familia Badiu)
 • alte companii și fonduri de investiții.

Proiectul Holde a fost conceput în 2016 de către patru antreprenori români:

 • Liviu Zăgan,
 • Robert Maxim,
 • Matei Georgescu,
 • Alexandru Covrig.

În 2017, fondatorii s-au asociat cu echipa de la Certinvest și împreună au creat un model de business inovator și motivant, înființând în 2018 Holde Agri Invest SA.

La scurt timp, Holde a atras prima investiție externă de la Vertical Seven Group, fondat de antreprenorii Iulian Cîrciumaru si Andrei Crețu, a mai informat compania.  

După închiderea rundei de investiții de seriei A, Holde Agri Invest SA are 25 acționari. Vertical Seven Group rămâne cel mai mare acționar al Holde, cu o participație de 25%, în timp ce acționarii rămași au participații între 9% și 0,1% în afacere. Modelul de afaceri prevede ca niciun acționar să nu dețină o participație majoritară în cadrul companiei.

Prin acest model de afaceri, fermele individuale sunt reunite în cadrul unei societăți de tip holding, Holde Agri Invest SA, al cărei administrator unic este compania de management Holde Agri Management SRL.

Potrovit datelor oficiale de la Ministerul Finanțelor, în anul 2018, Holde Agri Invest SA a avut pierderi de 364.457 lei și un număr mediu de 2 angajați. Compania are capital subscris și vărsat de 9,6 milioane de lei.

Compania de management este guvernată de către un Consiliu de Administrație, format din Robert Maxim, în calitate de Președinte, Alexandru Covrig, Cosmin Mizof, Eugen Voicu și Liviu Zăgan în calitate de Membri. Activitatea de zi cu zi este desfășurată de echipa executivă, formată din profesioniști locali și internaționali, organizată ca un Shared Service Centre pentru toate fermele administrate.

În prezent, Holde Agri Invest spune că „operează terenuri agricole ce însumează o suprafață totală de 2.800 de hectare, în apropierea orașului Roșiorii de Vede, județul Teleorman, cultivate în principal în regim ecologic”.

Cei de la Holde susțin că dezvoltă agricultura prin utilizarea tehnologiei și apelarea la profesioniști cu experiență în domeniul agricol, în condițiile în care suprafețele agricole din România sunt fărâmițate în ferme foarte mici, lipsite de mijloace tehnologice.

România are a șasea cea mai mare suprafață agricolă din Uniunea Europeană, respectiv 12,5 milioane de hectare răspândite în 3,42 milioane de ferme. Ponderea fermelor mici din România, cu un teren mai mic de 5 hectare, este cea mai mare din UE, reprezentând 92,2% din totalul terenurilor arabile. „Scara mică, combinată cu lipsa unei tehnologii avansate, face ca sectorul agricol român să funcționeze la un nivel subperformant”, spune compania.

„Misiunea noastră este să creăm o fermă de ultimă generație finanțată local, care să funcționeze la o scară ce garantează o exploatare optimă a terenurilor și a bunurilor, asigurând în același timp reduceri semnificative de costuri și acces la ultimele inovații. Considerăm că sectorul agricol românesc are un potențial imens”, a declarat Liviu Zăgan, CEO Holde Agri Invest SA.

Firma caută oportunități în sudul și sud-estul României, pentru a extinde suprafața agricolă lucrată. Regiunea respectivă a României a fost aleasă datorită calității ridicate a solului, a suprafeței mari de teren arabil, precum și a proximității față de București, și de porturile Dunării și ale Mării Negre.

Până la sfârșitul anului 2020, Holde Agri Invest își propune să-și tripleze suprafața din portofoliu, ajungând la cel puțin 8.000 de hectare în teren agricol.

Compania se așteaptă ca extinderea să coste 10 milioane de euro, capital care a fost deja parțial atras în prima etapă de finanțare. Compania se pregătește în prezent pentru a doua rundă de finanțare, care va fi urmată de listarea acțiunilor Holde pe piața AeRO a Bursei de Valori București.

Obiectivul Holde este de a deveni în următorii 10 ani unul dintre cei mai mari jucători de pe piața agricolă locală, cu minimum 20.000 hectare operate. Pentru a-și atinge obiectivul, Holde își propune să investească peste 50 de milioane de euro în dezvoltarea unei afaceri agricole moderne, în care eficiența și excelența operațională sunt principalul motor din spatele rezultatelor.

Pentru a realiza acest lucru, compania își propune să utilizeze activ piața locală de capital, apelând la mecanisme de finanțare atât de tip equity cât și debt (vânzare de acțiuni și împrumuturi - n.r.).

Parallax

Vizualizari
1379
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri