Claudiu Zamfir

Grupul românesc TeraPlast cumpără fabricile unor austrieci, din Ungaria. Prețul de achiziție

Dorel_Goia-3.jpg

Achiziție importantă pe piața materialeor de construcții: grupul românesc TeraPlast, controlat de antreprenorul clujean Dorel Goia, a anunțat că achiziționează Grupul Wolfgang Freiler de la familia Uhl din Austria, business care cuprinde două fabrici situate în Ungaria Ungaria și o divizie de distribuție pe mai multe piețe din Europa Centrală și de Vest.

În urma finalizării negocierilor, românii au fost semnat cu austriecii un acord de achiziție a business-ului din Ungaria la prețul de 16,53 milioane de euro. Suma va fi achitată de TeraPlast din surse mixte (interne și finanțare bancară), la care se adaugă un mecanism de „earn-out” în funcție de rezultatele EBITDA realizate de Grupul Freiler în 2024.

Prețul convenit pentru cumpărarea afacerii străine depășește 10% din valoarea totala a activelor TeraPlast SA, tranzacția fiind considerată semnificativă pentru compania românească.

Achiziția extinde și completează portofoliul de produse al Grupului TeraPlast, facilitând accesul la noi piețe, cu potențial ridicat, din centrul și vestul Europei.

„Parafăm acum rezultatul unei munci intense de analiză atentă și calcule precise de oportunitate. Întreg mediul de afaceri trebuie să urmărească planuri de extindere și dezvoltare pe termen lung, să ducă produsele și capitalul românesc în toată Europa, nu să încetinească de teama conflictelor sau să se lase descurajați de cei care cred mai puțin în perspectivele lor. În ultimii ani am investit masiv și am marcat un exit de succes, având în jur conflicte armate și o pandemie. Pornim cu planuri ambițioase către piețele din Vest odată cu această achiziție” a declarat Dorel Goia, președintele Consiliului de Administrație TeraPlast.

„Am regăsit cu plăcere în TeraPlast un partener strategic ideal pentru a continua tradiția de 20 de ani de performanță și creștere a companiei. Amplasarea fabricilor noastre și relațiile solide, de durată cu clienții sunt în armonie cu strategia de creștere a TeraPlast. A fost deosebit de important pentru mine că TeraPlast își propune să păstreze echipa actuală, asigurând astfel o tranziție lină a operațiunilor și colaborări de succes cu clienții noștri” - a afirmat, la rândul lui, Jürgen Uhl, care vinde business-ul.

Grupul Wolfgang Freiler este achiziționat de la familia Uhl, care activează în mai multe domenii: construcții, imobiliare și HoReCa.

Polytech și Pro-Moulding, cele două subsidiare ale Grupului Wolfgang Freiler, desfășoară activități de producție pe teritoriul Ungariei, în timp ce Freiler gestionează activitatea de distribuție. Polytech produce țevi pentru protecția cablurilor electrice și a fibrei optice, cu un grad ridicat de calitate. Pro-Moulding este specializată în injecția de mase plastice.

 O altă entitate a Grupului deține o bază industrială extinsă pe 5 hectare de teren și hale în sud-vestul Ungariei. Produsele sunt comercializate pe piețele din Ungaria, Cehia, Austria, Germania și Franța, unde companiile dețin poziții solide de piață.

În urma tranzacției, cei 144 de angajați ai Grupului Freiler vor fi preluați de TeraPlast.

„Am demonstrat de-a lungul timpului că știm să creștem business-uri de succes în procesarea polimerilor și asta vom face și acum. Pornim de la o bază industrială solidă și o poziție geografică favorabilă pentru accesul la alte cinci țări din Europa de Vest. Totodată, preluăm business-uri cu potențial, active într-o piață în care concurența e mai redusă decât în România. Vom continua dezvoltarea Grupului Wolfgang Freiler prin investiții de 2 milioane de euro în dezvoltarea portofoliului de produse pentru infrastructură, pentru a ne întări competitivitatea în regiune” a adăugat Alexandru Stânean, directorul general al  TeraPlast.

În 2022, Freiler a înregistrat o cifră de afaceri de 31 milioane de euro și o EBITDA de aproape 4 milioane de euro, ceea ce înseamnă o marjă EBITDA de 12%.

Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de Sud-Est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova și Somplast.

Din 2 iulie 2008, compania bistrițeană TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP. Acțiunile companiei sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București, în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russell, în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index) și ROTX EUR ai Bursei de Valori de la Viena.

TeraPlast a fost fondat în urma divizării Întreprinderii de Materiale de Construcții Bistrița (IMC Bistrița), din anul 1990. Din 2008, controlul TeraPlast a fost preluat de omul de afaceri Dorel Goia, care are acum vârsta de 69 de ani. Originar din Brașov, el a lucrat ca profesor de istorie la Cluj, pe vremea comunismului, iar după Revoluție a intrat în afaceri, încă din anul 1990. Goia a făcut afaceri din cele mai diverse, de la HoReCa și industrie alimentară la telecomunicații și industria materialor de construcții.

În prezent, Goia este cel mai mare acționar al TeraPlas SA, cu 46,83%.

Parallax

Vizualizari
5866
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri