Claudiu Zamfir

Startup-ul românesc .lumen, premiat la o competiție internațională

Thumbnail

Startup-ul românesc .lumen, care produce un dispozitiv ce asistă nevăzătorii să se orienteze când se deplasează, se numără printre cele 21 de echipe premiate la o competiție de inovații în domeniul sănătății, susținută de Uniunea Europeană.

Fiecare dintre cele 21 de startup-uri câștigătoare a primit câte un Premiu Catalyst oferit de EIT Health alături de o finanțare în valoare de până la 50.000 de euro pentru dezvoltarea produsului sau a serviciului lor, în cadrul Healthy Longevity Catalyst Awards, o competiție globală, multianuală, susținută de Uniunea Europeană.

Firma clujeană Dotlumen S.R.L. produce, sub brandul .lumen, dispozitive ce folosesc tehnologie de inteligență artificială, care își propun să ajute persoanele cu deficiențe de vedere să se deplaseze.

Prin soluția sa, startup-ul își propune să preia și să îmbunătățească beneficiile oferite nevăzătorilor de către un câine-ghid. Dispozitivele .lumen seamănă cu o pereche de ochelari hich-tech și se pun pe cap, deasupra ochilor, oferind nevăzătorilor indicații audio și tactile pentru orientare, când merg.

Proiectul este dezvoltat de o echipă formată din peste 30 de experți din domenii diferite precum inginerie, științe, psihologie, design industrial sau business development. .lumen este fondat de antreprenorul Cornel Amariei, CEO, (fondator, fost Head of Innovation în cadrul companiei Continental Automotive Systems) și Gabriel Chindriș (CTO), conferențiar în cadrul Departamentului de Electronică Aplicată al Universității Tehnice Cluj-Napoca. Alături de cei doi se află Mihai Ivașcu, cu rol de Chairman. Mihai este fondator și CEO al grupului de companii fintech M3 Holdings și al grupului de software Ingenium, cu birouri la Londra, București și Washington.

.lumen este singurul startup românesc premiat la această ediție a competiției Healthy Longevity Global Competition. Celelalte echipe câștigătore sunt din Germania, Franța, Spania, Italia, Suedia, Irlanda, Estonia, Olanda, Israel și Elveția.

Înființată de Academia Națională de Medicină din Statele Unite ale Americii, competiția Healthy Longevity Global Competition se desfășoară de doi ani și face apel la echipe și profesioniști din diverse domenii precum știință, medicină, tehnologie, finanțe sau științe sociale să-și înscrie ideile inovatoare. Competiția este structurată pe trei niveluri de premiere: prima etapă - Catalyst Awards, a doua etapă - Accelerator Award și a treia etapă, Grand Prize.

EIT Health administrează și finanțează Catalyst Awards, participând la prima etapă a competiției globale ce vizează găsirea de soluții imediate pentru combaterea efectelor îmbătrânirii în întrega lume, oferind o oportunitate pentru echipele participante să se concentreze asupra sănătății și bunăstării fizice, mentale și sociale a oamenilor pe măsură ce aceștia înaintează în vârstă.

Parallax

Vizualizari
376
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri