Claudiu Zamfir
Armata SUA a acordat startup-ului românesc de tehnologii pentru nevăzători dotLumen un premiu de 10.000 de dolari, în cadrul unei competiții care a avut loc la salonul internațional de tehnologie CES 2025, de la Las Vegas.
Astfel, startup-ul clujean a câștigat, joi, competiția de prezentări de afaceri (pitching) US Army xTech, organizată în cadrul Consumer Electronics Show, a anunțat Cornel Amariei, co-fondator și CEO al dotLumen.
„România câștigă pentru prima dată competiția de pitching de 10.000 de dolari a Armatei SUA! Suntem incredibil de mândri că dotLumen a primit premiul cel mare la competiția US Army din cadrul CES 2025 din Las Vegas. Tehnologia din spatele dotLumen poate transforma vieți și asista oameni într-o mare varietate de situații. Acest premiu este încă o dovadă a impactului și potențialului său”- a scris antreprenorul român, pe LinkedIn.
dotLumen este unul dintre puținele companii românești expozante la CES 2025, în cadrul pavilioanelor României și Uniunii Europene.
dotLumen dezvoltă dispozitive medicale care pot fi purtate ca niște ochelari de persoanele cu deficiențe de vedere și care pot înlocui câinii-ghid, la costuri mult mai mici. Dispozitivul folosește inclusiv tehnologii de inteligență artificială pentru a ajuta persoanele nevăzătoare să se orienteze independen, la deplasare.
Tehnologia este patentată la nivel mondial și validată de peste 300 de nevăzători, din aproape 30 de țări.
dotLumen a primit fonduri europene de 9,7 milioane de euro printr-un accelerator al European Innovation Council (EIC), precum și o multitudine de premii internaționale.
CEO-ul startupului, Cornel Amariei, a activat ca „Head of Innovation” într-o mare companie din industria automobilelor şi este „Standout Member” în primul “Forbes 30 under 30 Europe”. Este primul român care a câștigat prestigiosul premiu „Ten Outstanding Young Persons of the World de JCI”, dobândit anterior şi de personalităţi remarcabile ale lumii precum JFK și Elvis Presley.
Acesta s-a născut într-o familie în care ambii părinți au un handicap locomotor avansat. Astfel, Cornel a realizat impactul dizabilităților asupra oamenilor. El a decis să pună bazele .lumen în urma realizării faptului că peste 40 de milioane de oameni sunt nevăzători la nivel global.
Un alt cofondator, Gabriel Chindriş, specialist de referință în domeniului tehnologiei electronice, a lansat și un grup de cercetare și dezvoltare în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca și proiectează zeci de prototipuri și produse pentru multiple segmente tehnologice ale electronicii din următoarele industrii: automobile, bunuri de larg consum, sisteme industriale sau chiar domeniul explorării spațiale.
La rândul său, Mihai Ivașcu, este şi fondatorul Grupului Ingenium, care angrenează dezvoltatori de software, ingineri și directori de afaceri, cu centre la Londra, București şi Washington. Acesta a fost premiat cu “Forbes 30 under 30” și finalist al “Ernst and Young’s Entrepreneur of the Year”.