Denisa Crăciun

Un startup de inteligență artificială primește o finanțare de peste 200.000 euro

Thumbnail

Startup-ul Vatis Tech, care folosește inteligența artificială pentru procesarea conținutului audio-video, primește o finanțare de peste 200.000 de euro de la fondurile de investiții Early Game Ventures și Sparking Capital și de la Mălin Ștefănescu, președintele TechAngels.

Vatis Tech este un serviciu disponibil online, care permite programatorilor să folosească API-ul (Application Programming Interface) pentru a integra tehnologia Vatis în produsele și serviciile lor.

Fondatorul și directorul general al serviciului este Adrian Ispas și din echipa mai fac parte chief Alexandru Nicolae Topală, technical officer (CTO) și Emanuel Ioan Nazare, chief operating officer (COO).

„La Vatis Tech ne concentrăm pe a dezvolta algoritmii de recunoaștere pentru limbile europene precum franceză, italiană, germană, olandeză sau poloneză. Am început, bineînțeles, cu limba română și am demonstrat că soluția noastră are rezultate mai bune decât alte tehnologii consacrate. În testele efectuate până acum, acuratețea transcrierii oferită de competitorii noștri este de 84% pe cand cea a Vatis Tech a depășit 94%. Algoritmii de speech recognition dezvoltați de către noi, sunt specializați pe industrii și verticale, precum media, financiar, tehnologie sau domeniul medical”, a declarat Adrian Ispas, fondator și CEO al Vatis Tech.

Compania Vatis Tech va folosi cei 200.000 euro pentru a dezvolta algoritmii pentru limba româna și pentru a comercializa tehnologia. Într-o etapă ulterioară, startup-ul va dezvolta algoritmii pentru alte limbi europene și își va extinde operațiunile în afara țării.

Dan Călugăreanu, partener al EGV, a declarat că „ne bucuram de câte ori avem ocazia de a investi în companii care dezvoltă tehnologii, și nu doar modele de business noi. Startup-urile deep tech sunt extrem de scalabile, pot adresa o varietate de nevoi și de use case-uri într-o mulțime de industrii și domenii”.

El a mai spus că „tehnologia de recunoaștere vocală este una matură, ajunsă la adopția de masă. Din perspectiva aceasta, un startup care aduce restul limbilor europene la nivelul limbii engleze în ceea ce ține de acuratețe, adresează o nevoie acută. În viitor, multe alte startup-uri și corporații vor folosi algoritmii Vatis Tech pentru a le integra în propriile produse și servicii. Astfel, investiția EGV în Vatis Tech se înscrie în teza noastră «Infrastructură pentru inovație»”.

Președintele TechAngels, Mălin Ștefănescu, a declarat că „mi-a plăcut de Adrian, Alexandru și Emanuel și cred că evoluează într-o piaţă generoasă dar care a lăsat mult loc de inovaţie”, iar  „Vatis Tech este un proiect care ajută tehnologia să devină mai umană si mai locală, cu multiple aplicaţii utile, din care mă bucur că pot face parte”.

TechAngels este un grup deschis de investitori privați interesați să investească în startup-uri din domeniul tehnologiei din România și din regiune.

Investitorii din grup sunt antreprenori sau specialiști din companii multinaționale, cu experiență în planificarea de business, dezvoltarea de produse, abordarea piețelor, vânzări, marketing etc. Pe lângă investiții, membrii grupului asigură mentorat și consiliere pentru start-up-urile selectate.

În ultimii 3 ani, TechAngels au selectat pentru finanțare peste 150 de start-up-uri, cu sume totale de peste 14 milioane de euro.

Early Game Ventures (EGV) este un fond de investiţii cu capital de risc (venture capital) finanțat  cu prioritate prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 şi cofinanțat  prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Fondul European de Investiţii (FEI) este parte a Grupului Bǎncii Europene de Investiţii şi este principalul finanţator de risc pentru IMM din Europa, prin instrumente de capital de risc, garanţii şi microfinanţare. În România, FEI implementează instrumente financiare cofinanţate prin fonduri structurale şi de investiţii, precum JEREMIE 2007-2013, Iniţiativa pentru IMM, POR, POC, PNDR.

La rândul său, Sparking Capital este un fond de investiţii cu capital de risc care finanţează startup-uri in etape timpurii ale existenţei lor in industrii precum consumer internet, marketing-tech, fin-tech, supply-chain tech, property-tech, travel-tech, economie circulară.

Parallax

Vizualizari
907
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri