Claudiu Zamfir

Un patron „foarte mândru” de fostul său angajat. Airbnb și Coinbase, umăr la umăr pe bursă

Thumbnail

Coinbase s-a lansat pe bursă, zilele trecute, la 4 luni după Airbnb. Fondatorul Airbnb, Brian Chesky, se declară acum „foarte mândru” de fostul său angajat, Brian Armstrong, fondatorul Coinbase.  

Brian Chesky are o avere estimată la 13,7 miliarde de dolari, conform topului Forbes în timp real. Fostul său angajat din primii ani ai Airbnb, Brian Armstrong, mai are puțin și-l prinde din urmă, ajungând și el o avere estimată la 12,3 miliarde de dolari.

Brian este de fapt unul dintre primii arhitecți ai platformei noastre de plăți și ai sistemului nostru de depistare a fraudelor. Deci sunt foarte, foarte mândru de ceea ce face el”, a spus fondatorul Airbnb, Brian Chesky, despre fostul său angajat, Brian Armstrong, fondator al Coinbase.

Chesky a spus asta într-un interviu pentru CNBC, după listarea în forță a Coinbase pe bursa Nasdaq, de zilele trecute.

Coinbase s-a listat miercuri pe Nasdaq, încheind prima zi cu o capitalizare (complet diluată) de 85 de miliarde de dolari. Platforma de tranzacționare de criptomonede calcă astfel pe urmele platformei online de închirieri de locuințe în regim hotelier. Airbnb se listase la Nasdaq în decembrie 2020, încheind prima zi cu o capitalizare de 86,5 de miliarde de dolari.

În prezent, după 4 luni de la oferta publică inițială, valoarea de piață a Airbnb sare de 100 de miliarde de dolari. Dar și Coinbase s-a dus peste 100 de miliarde de dolari pentru un moment, chiar în prima sa zi de tranzacționare pe bursă.

Ba, dacă ne uităm și în bilanțuri, Coinbase stă mai bine decât Airbnb. Coinbase a raportat în anul 2020 venituri totale de 1,27 miliarde dolari, în creștere substanțială de la 0,53 miliarde de dolari cât obținuse în 2019. Profitul net pe anul 2020 a fost de 322,3 milioane de dolari, după ce în anul 2019 ieșise pe pierderi cu 30 de milioane de dolari. Cea mai mare parte a veniturilor Coinbase au fost obținute din comisioanele de pe urma tranzacțiilor cu bitcoin și ethereum. 56% din volumul tranzacțiilor de pe platformă a fost cu cele două criptomonede.

În schimb, Airbnb era pe pierderi când s-a listat la bursă. Grav afectată de criza COVID-19, care a lovit mai ales turismul, Airbnb a obținut venituri de 2,51 miliarde de dolari, dar nu a făcut profit, ci a fost pe pierdere cu 696,8 milioane dolari, în primele 9 luni din anul 2020.  În 2019, veniturile Airbnb s-au ridicat la 4,8 miliarde de dolari, dar tot pe pierdere a ieșit, cu 674,3 milioane de dolari, pe tot anul.

Brian Chesky, alături de asociații săi, Joe Gebbia și Nathan Blecharczyk, a fondat Airbnb în anul 2008, la San Francisco. Platforma lor a făcut primii pași pe piața turismului cu ajutorul unei investiții modeste, de 20.000 de dolari, obținute în 2009, în acceleratorul de business Y Combinator.

În 2011, Airbnb se extindea deja global, oriunde erau proprietari dornici să facă bani din închirierea locuințelor, pentru câteva nopți, turiștilor din toată lumea. Pentru asta, platforma avea nevoie de un sistem de plăți care să facă față expansiunii la acest nivel. Atunci, Brian Chesky, care avea 30 de ani pe vremea aceea, l-a angajat pe tizul său, Brian Armstrong, un programator la vreo 28 de ani.

Armstrong s-a ocupat de sistemul de plăți online al Airbnb, dar în 2012 și-a fondat propriul startup, Coinbase, și a intrat și el în acceleratrul de startup-uri Y Combinator. Aici a obținut o finanțare de 150.000 de dolari pentru startup-ul său. El a deschis platforma de tranzacționare de criptomonede alături de Fred Ehrsam, un tip de 26 de ani pe atunci, programator și economist, absolvent al universității Duke și jucător profesionist de sporturi electronice.

Când Brian Armstrong s-a apucat să construiască platforma de tranzacționare de criptomonede Coinbase, bitcoin era de vreo 3 ani pe piață și era cotat la 6 dolari. Acum, un bitcoin este de 10.000 de ori mai scump.

Parallax

Vizualizari
2415
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri