Smile Media

[P] Bugetul personal - ce reprezintă și cum te poți organiza pentru o mai bună administrare a acestuia

Buget

Banii pe care îi câștigi și banii pe care îi cheltuiești, deci rulajul efectuat în contul tău într-o anumită perioadă de timp, constituie bilanțul situației tale personale financiare.

Totul ar trebui să fie bazat pe un buget, fără a te lăsa la voia întâmplării. Astfel, păstrezi cheltuielile sub control, în raport cu veniturile, pentru ca totul să fie rațional, sustenabil. Dincolo de partea de echilibru, ai putea astfel chiar să ajungi să economisești mai mulți bani și deci să ai rezerve mai consistente.

Te întrebi uneori cum au dispărut atât de ușor banii din portofel sau de pe card?! În viața de zi cu zi, offline și online, cheltuim bani la diverși operatori economici, pentru produse și servicii. Deși valoarea individuală a acestor cumpărături poate fi mică, toate cheltuielile se adună și ajung la sume consistente.

Un buget de venituri și cheltuieli reprezintă o proiecție asupra acestor operațiuni, iar analiza atentă a detaliilor va aduce cu siguranță beneficii în planul finanțelor personale.

Cele mai relevante tipuri de cheltuieli

În cadrul unui buget, planifici și ulterior urmărești cheltuielile și încasările de bani într-o anumită perioadă. Uzual este să ai un buget lunar, pentru că cel mai probabil multe venituri (salariul și nu numai) au recurență lunară. Notând toate cheltuielile, se observă mai ușor "pe ce se duc banii". Unele cheltuieli sunt mai puțin importante și, conștientizându-le, avem posibilitatea să le restrângem.

Există costuri esențiale ale vieții curente, așa cum sunt cele pentru locuință (eventual chirie sau credit sau cel puțin utilități) și pentru mâncare. Mai departe, avem poate alte costuri lunare, de exemplu legate de mașină sau viața personală. Relevanța acestor cheltuieli este subiectivă, fiecare poate analiza la care elemente poate renunța fără mare efort, pentru a crește nivelul de economisire.

 

Statistici

Cheltuielile se împart de obicei în necesități și dorințe. Uneori, anumite cheltuieli le putem considera necesare, fără a fi de fapt cu adevărat. De asemenea, este firesc să alocăm bani pentru dorințe, fie că este vorba despre mese în oraș, shopping de produse care nu sunt esențiale, călătorii, experiențe wellness - spa și nu numai ori alte momente de distracție.

De altfel, partea de divertisment trebuie neapărat să reprezinte un capitol bine delimitat în cadrul bugetului personal. Se pot include aici diverse cheltuieli legate de hobby-uri, de exemplu pentru sport, jocuri video, concerte și spectacole.

În altă ordine de idei, o atenție deosebită trebuie acordată mereu sumelor alocate pentru jocuri de noroc, acolo unde responsabilitatea trebuie să fie mereu în prim plan. Pentru a te asigura că nu vei cheltui niciodată mai mult decât îți permiți, poți stabili propriile limite de depunere. La Unibet, NetBet, Superbet, Betano, 888casino și alții operatori din top cazinouri online licențiate în România există secțiuni speciale Joc Responsabil în care vei găsi diverse instrumente utile.

Pentru unele cheltuieli mai mari, putem aloca bani lunar - vacanțe mai ample, achiziții de bunuri de folosință îndelungată etc. O altă zonă specială în buget ar trebui să fie reprezentată de cheltuielile neașteptate, cele imposibil de prezis. Surprizele neplăcute nu trebuie ignorate. Putem menționa aici momentul în care un produs electrocasnic de strictă necesitate prezintă o defecțiune majoră și trebuie reparat sau chiar înlocuit.

Cum păstrezi evidența veniturilor și a cheltuielilor

La partea de venituri, pe lângă salariu, ar trebui să adaugi tot ceea ce există - dobânzi bancare, dividende, încasări chirie, alte venituri din investiții. Cel mai simplu este să folosești un document pe computer, în variantă electronică, eventual un fișier Excel.

Există și aplicații mobile care te pot ajuta la gestionarea banilor personali - caută în Google Play sau App Store. O altă variantă este să mergi pe principiul clasic, al unui carnețel în care să notezi fizic toate datele. Dacă efectuezi plăți cu cardul, cheltuielile le poți regăsi și în extrasul de card / cont bancar.

Parallax

Vizualizari
66
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.44
Just for testing :

interaction: 0.86

popularity: 0.46

publishing: 2.9

expertise: 0.08

rating: 1.44

Content Marketing
SmileMedia nu ofera doar campanii. Functionam ca un digital newsroom capabil să creeze conținut de orice tip: grafic, text, foto, audio sau video.
Articole publicate : 1, 440
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri