Claudiu Zamfir
Antreprenorii români, care au chiar și numai o idee și un plan de afaceri, se pot înscrie în programul Microsoft for Startups Founders Hub, prin care gigantul IT american oferă resurse pentru dezvoltarea afacerilor aplicanților selectați din întreaga lume.
Programul Microsoft for Startups Founders Hub se numea anterior Microsoft for Startups. Acum colosul tech anunță, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, că programul său a fost extins „la nivelul tuturor antreprenorilor și companiilor de tip startup”.
De acum înainte, antreprenorii pot să aplice în program având doar o idee și un plan de afaceri (indiferent că se află într-un stadiu incipient sau au deja proiecte în portofoliu) - a precizat compania.
La fel ca și până acum, Microsoft for Startups Founders Hub se adresează inclusiv companiilor și antreprenorilor din România și își propune să îi ajute pe aceștia să depășească provocările și barierele pe care le întâlnesc în activitatea lor.
Odată admiși, antreprenorii (și, implicit startup-urile) vor avea acces la toate resursele de care au nevoie pentru a accelera dezvoltarea de produse, pentru a crește și pentru a-și îndeplini obiectivele de afaceri. Mai mult, beneficiile pe care le vor putea accesa vor crește în paralel cu evoluția startup-ului respectiv și cu cerințele de dezvoltare ale acestuia.
Extinderea programului global dedicat startup-urilor vine în contextul în care aceste companii sunt extrem de agile și de inovative și au potențialul de a impulsiona semnificativ economia, nu doar pe plan local, ci și la nivel regional, european și global. În același timp, însă, cifrele arată că peste 21,5% din startup-urile de la nivel global eșuează în primul an de la înființare; 30% își opresc activitatea după primii doi ani și 50% dintre ele în al cincilea an. În 2019, spre exemplu, rata de eșec a startup-urilor a fost de aproximativ 90%.
Platforma Microsoft for Startups Founders Hub este axată pe câțiva piloni importanți:
Microsoft spune că, în ultimii 10 ani, a susținut peste 130.000 de startup-uri de la nivel global, iar unele dintre acestea sunt, astăzi, companii cu evaluări de piață de ordinul miliardelor de dolari. Acest lucru a fost posibil prin programul Microsoft for Startups Founders Hub, o inițiativă la perfecționarea căreia compania lucrează constant, astfel încât să răspundă cât mai bine nevoilor unice pe care startup-urile le au în procesul de creștere.
În România, UiPath, FintechOS, Modex, Elrond, Agricloud sau xVision sunt doar câteva dintre companiile care au făcut parte din programul Microsoft for Startups Founders Hub.
Pentru următorii 2 ani, compania spune că intenționează să aloce investiții de peste 500 de milioane de dolari în direcția sprijinirii startup-urilor din întreaga lume. Prin extinderea programului și la nivelul firmelor aflate la început de drum, Microsoft își reafirmă „angajamentul de a sprijini fiecare persoană și organizație din lume să realizeze mai mult, cu ajutorul tehnologiei”.
Cei de la Microsoft consideră că „România are un ecosistem vibrant de startup-uri, multe dintre ele fiind prezente și pe piețele globale”. În prima jumătate a anului 2021, volumul de investitii în startup-urile de aici s-a ridicat la aproape 100 milioane de dolari (dublu față de perioada similară a anului anterior).
Ținând cont de acest lucru și pentru a amplifica demersurile pe care le derulează deja pe plan local, Microsoft s-a implicat în diferite programe și parteneriate cu acceleratoare de afaceri.
Un exemplu este programul Innovation Labs, o inițiativă demarată în anul 2013 și devenită, în timp, principalul program de pre-accelerare dedicat startup-urilor de tehnologie din România.
„Proiectele care se înscriu an de an în Microsoft for Startups Founders Hub și cele pe care le întâlnim în cadrul parteneriatelor pe care le desfășurăm cu alte organizații sau acceleratoare, spre exemplu, au potențialul de a se concretiza în afaceri de un real succes. Ne propunem să susținem acești tineri și să îi îndrumăm, astfel încât ideile lor să dobândească o valoare și mai mare. Ne dorim să ajutăm comunitatea de antreprenori din România să depășească blocajele și să fim un partener de încredere pentru ei, care să îi ajute să genereze inovație și progres”, afirmă Bogdan Putinică, General Manager, Microsoft Romania.
La ediția din 2021 a Innovation Labs, 14 specialiști din cadrul Microsoft și-au asumat rolul de mentori și le-au oferit participanților sprijin în dezvoltarea proiectelor lor, sub forma unor sesiuni de training (care au însumat peste 1.500 de ore de mentorat) derulate timp de șapte luni. Totodată, finanțările noi atrase din piață, de către startup-uri (în cadrul ediției derulate anul trecut) au totalizat aproximativ 3,5 milioane de dolari.
Implicarea în acest program va continua și pe parcursul anului 2022, Microsoft Romania fiind unul dintre principalii parteneri ai acestei ediții aniversare cu numărul 10. În plus, echipele înscrise la Innovation Labs vor putea, de acum înainte, să aplice și pentru Microsoft for Startups Founders Hub (încă de la bun început) ceea ce va îi va ajuta pe tinerii antreprenori și mai mult să-și transforme ideile inovatoare în proiecte de succes.
Andrei Pitiș, co-fondator al programului Innovation Labs și antreprenor de succes, reia importanța acestor programe pentru antreprenorii din zona de tehnologie: “Programele Innovation Labs și Microsoft for Startups Founders Hub aduc o componentă practică importantă în formarea tinerilor antreprenori. Mai exact, prin accesul la mentorii, la tehnologiile și la resursele pe care ecosistemele noastre le pun la dispoziție, ajutăm startup-urile să își amplifice șansele de reușită și să își accelereze semnificativ creșterea. Împreună, programele vor duce la crearea următoarelor startup-uri de tehnologie cu IP românesc și impact global”.
Microsoft Romania colaborează și cu InnovX, un program de accelerare a afacerilor lansat în urmă cu 3 ani de cei de la BCR. InnovX a ajutat, până în prezent, 110 companii să-și accelereze afacerile, având Microsoft Romania drept principal partener de tehnologie.
Programul se derulează pe durata a câteva luni de zile, timp în care au loc ateliere care le oferă antreprenorilor informații despre cum să înceapă o afacere, cum să evalueze corect piața, cum să abordeze aspectele financiare, cum să creeze un plan de afaceri sau să susțină un pitch, dar și despre modul în care pot identifica punctele slabe sau pot găsi soluții pentru problemele lor. La final de program, companiile respective vor fi, așadar, pregătite pentru a atrage investiții noi, pentru a include clienți noi în portofoliile lor sau chiar pentru a colabora, mai departe, cu parteneri de tehnologie.
De altfel, 26 dintre aceste companii lucrează în prezent cu Microsoft și au, deja, rezultate la nivel global.
Ca parte a acestui proiect, 18 experți Microsoft au susținut 155 de ore de workshop-uri și sesiuni individuale cu participanții. Aceștia au obținut 26 de certificări Azure, un procent de peste 20% dintre ei (companii din accelerator) intrând în programul Microsoft for Startups Founders Hub.
„Sprijinul pe care îl oferim proiectelor înscrise în programul Microsoft for Startups Founders Hub merge dincolo de activitățile de mentorat și finanțare. Atunci când ne implicăm în dezvoltarea unor startup-uri, avem în vedere și amplificarea oportunităților pentru inovațiile pe care acestea le produc. Totodată, prin colaborarea cu alte organizații care fac demersuri în aceeași zonă (multe dintre acestea fiind și parteneri Microsoft), putem avea un impact mult mai mare. Ne dorim să impulsionăm activitatea unui număr și mai mare de antreprenori și să îi ajutăm în continuare să-și transforme visele în realitate”, declară Daniel Rusen, director de Marketing și Operațiuni, Microsoft Romania.
Ca sa nu mai adaug si total neinspirata asociere cu Innovation Labs. Imi amintesc si acum participarea la primul Innovation Labs Hackaton din 2013, organizat la rectoratul Politehnica Bucuresti (pe atunci condusa de cel mai "curat murdar" personaj cultural, Ecaterina Andronescu).
In spiritul PSD-ului doamnei rector, acel prim hackaton a fost, evident, UN BLAT - blagoslovit de Andrei Pipis (intentionat am scris asa), pe atunci presedinte ANIS (va puteti imagina cum influenta si aceasta institutie), cat si fripturistul de profesor "aitist" Rughinis, dar si personaje desprinse din Microsoft Romania, precum Todi Pruteanu (acum in board-ul FintechOS). Abia la sfarsit am priceput ca acesti 3 baieti aveau deja protejatii lor, niste studenti vai steaua lor, pe care ii adusesera special ca sa ii promoveze, mai exact sa castige primul Innovation Labs Hackaton, cu niste proiecte neinspirate - dar blagoslovite de providentialii organizatori.
Asa se face ca s-a folosit un sistem de "vot" (din ala, gen PSD) prin care toata lumea a primit niste etichete de lipit pe proiectele pe care ei le "voteza". Doar ca "lumea" care trebuia sa voteze erau exact echipele participante si prietenii adusi de acasa pentru a-i sustine (semn ca protejatii deja fusesera informati cum functioneaza "sistemul", dinainte de a incepe pentru prima data). Asa se face ca protejatii si sustinatorii lor "adusi cu microbuzul" pe stil PSD, s-au votat, evident, intre ei. Si, ce sa vezi, au si castigat.
Bineinteles, nici unul dintre proiectele de atunci nu mai exista azi, de "vizionare" ce au fost, sau mai bine zis de vizionari ce au fost cei 3 selectori providentiali. Ca sa nu mai spun ca atunci, Andrei Pipis, marele "aitist" vizionar, mi-a spus ca el nu vede viziunea proiectului si ca nu-i vede un viitor. Astazi, 10 ani mai tarziu, toata lumea "nevizionara" - de la Facebook si Instagram la Snap sau TikTok, folosesc implementari ale acelui concept. Ce sa-i faci, daca Pipis nu e, nimic nu e. Asa zice melodia, n-am spus eu.