Denisa Crăciun

Listă: 28 de startup-uri intră în programul de pre-accelerare Innovation Labs 2023 în Cluj și Timișoara

IL 2023 Cluj

Weekend-ul trecut au avut loc încă două hackathoane Innovation Labs la Cluj-Napoca și Timișoara, în urma cărora au fost alese 28 de startup-uri tehnice care se alătura celor 49 de echipe calificate deja după hackathoanele din 18 – 19 martie din București și Iași.

Hackathoanele reprezintă etapa de selecție a acceleratorului Innovation Labs, pentru programul de mentorat de 10 săptămâni.

Cele două Hackathoane din Cluj-Napoca și Timișoara au adunat 74 de echipe, formate din tineri cu proiecte curajoase, care își propun să aibă un impact pozitiv asupra mai multor sectoare de business prin soluțiile lor tehnologice.

Startup-urile prezente s-au aliniat cu una din cele nouă verticale de afaceri ale programului:

  • Agriculture;
  • Blockchain;
  • Cybersecurity;
  • DevTools;
  • Digital Health;
  • Lifestyle;
  • Retail & E-commerce;
  • Smart City & Industry 4.0;
  • Sustainability.

Echipele s-au încadrat la una dintre cele trei categorii, în funcție de experiența membrilor lor: echipe formate exclusiv din studenți, echipe spin-off din proiecte de cercetare din mediul universitar și echipe formate din studenți și antreprenori cu experiență.

Pe parcursul zilei de sâmbătă și a nopții ce a urmat, un total de 42 de echipe de tineri selectate au lucrat la perfecționarea unui prototip cât mai convingător al ideii lor inițiale, sub îndrumarea mentorilor și a membrilor juriului din cadrul celor două Hackathoane.

Duminică, 26 martie, echipele au expus o versiune îmbunătățită a produsului și a strategiei lor de business în fața juriului și a publicului, printr-o prezentare ce a inclus o demonstrație tehnică și un elevator pitch de 2 minute. Juriul a selectat cele mai performante și promițătoare 28 de echipe, care au intrat astfel în programul de dezvoltare și mentorat de 10 săptămâni: 16 echipe în Cluj și 12 echipe în Timișoara.

Echipele calificate în programul de mentorat Innovation Labs 2023 Cluj

  1. Starphish propune o soluție pentru protejarea utilizatorilor în fața atacurilor de phishing, care pot cauza pagube materiale. Pentru a ajuta utilizatorii să acceseze site-uri web în siguranță, echipa a creat o extensie de browser bazată pe algoritmi de tip Inteligența Artificială.
  2. Project Console își propune să sporească productivitatea utilizatorilor, în special a streamerilor, prin intermediul unei console atașate la calculator, ce permite accesarea mai multor aplicații simultan. 
  3. WalkMe este o aplicație destinată persoanelor nevăzătoare care furnizează în timp real informații despre obstacolele de evitat și direcția corectă de deplasare, contribuind la creșterea independenței utilizatorilor săi. 
  4. AIDE reprezintă o bibliotecă online accesibilă în mod facil, care oferă utilizatorilor informații scrise, video și audio specializate în domeniul medical. 
  5. DreamWay este o aplicație mobilă care ajută persoanele să-și interpreteze visele în funcție de experiențele personale, având ca scop final schimbarea atitudinii și percepției acestora despre lume și totodată îmbunătățirea sănătății mintale.
  6. Futureship reprezintă o platformă destinată ușurării accesului studenților la oportunitățile de angajare existente. Prin soluția propusă, utilizatorii pot accesa o gamă largă de resurse și materiale pentru a-și îmbunătăți abilitățile și cunoștințele, precum și numeroase oportunități de dezvoltare personală și profesională.
  7. GIGZ are ca obiectiv principal sprijinirea studenților în dezvoltarea interesului lor pentru cariera viitoare, prin furnizarea de oportunități de angajare relevante. 
  8. INCORPO.RO este o platformă Web ce vine în ajutorul firmelor din străinătate care doresc să se înregistreze în România, prin simplificarea proceselor birocratice. Utilizatorii vizați sunt IMM-urile din domeniul digital, platformele online și companiile de marketing.
  9. Office revive este o aplicație mobilă și Web care vizează încurajarea colaborării și creării unor relații armonioase între angajați la locul de muncă. 
  10. Respiro este o aplicație destinată îmbunătățirii bunăstării mintale care oferă ajutor utilizatorilor în înțelegerea stărilor și declanșatorilor emoționali.
  11. NIXON STUDIO propune o soluție inovatoare pentru a îmbunătăți experiența de cumpărare în domeniul retail, utilizând tehnologie de tip realitate augmentată. 
  12. Reberia este o agenție de digitalizare adresată producătorilor. Prin apropierea telefonului mobil de eticheta NFC sau scanarea unui cod QR, utilizatorii sunt redirecționați către un consultant digital care accesează identitatea digitală a produselor fizice ajutându-i să înțeleagă mai bine produsul și beneficiile acestuia.
  13. Ideafy propune o soluție care facilitează colaborarea dintre ONG-uri și companiile de dezvoltare software, cu scopul de a avea un impact pozitiv asupra comunității. 
  14. NutriScan vine în întâmpinarea provocărilor industriei HoReCa de a se conforma cu legislația actuală, prin intermediul unei aplicații care poate realiza calculele valorilor nutriționale specifice fiecărui produs din meniurile restaurantelor.
  15. Dash propune o aplicație mobilă care răspunde nevoii de a utiliza transportul sustenabil din Cluj într-un mod cât mai sigur. Soluția propusă eficientizează căutarea unei biciclete disponibile și oferă informații despre viteza corespunzătoare și locurile de parcare special amenajate.
  16. HabitMon este o aplicație dezvoltată din pasiunea pentru jocuri și din dorința de a ajuta utilizatorii să depășească perioadele de procrastinare și de lipsă a motivației. 

Echipele calificate în programul de mentorat Innovation Labs 2023 Timișoara

  1. AmperCore este o soluție inovatoare pentru eficientizarea captării energiei solare cu ajutorul unor sisteme fotovoltaice. Acest produs constă în panouri mobile ce urmăresc soarele prin intermediul mișcărilor de rotație care optimizează procesul de captare a energiei solare.
  2. Clovers este un produs destinat scăderii deficitului de nisip prin înlocuirea nisipului tradițional cu nisipul de sticlă. Acest produs propune utilizarea unor utilaje speciale pentru granularea sticlei, astfel încât procesul de transformare a acesteia în nisip să fie unul cât mai eficient.
  3. EcoDot propune un micro-biodigestor anaerob creat pentru a depozita eficient și ecologic deșeuri organice. Cu ajutorul unui sistem hardware bazat pe senzori, mecanisme de automatizare și sisteme de izolație, EcoDot transformă resturile alimentare mărunțite în biogaz și îngrășăminte naturale, reducând astfel impactul negativ asupra mediului.
  4. AIstetix este o aplicație Web destinată testării ideilor de design interior identificate pe Internet. Scopul acestei aplicații este de a ajuta utilizatorii să evite situațiile în care aspirațiile lor legate de design nu se potrivesc cu spațiul pe care îl dețin.
  5. Metal-Projects este o platformă online destinată proiectelor ce implică prelucrarea metalului. Scopul acestei platforme este de a sprijini și de a eficientiza legătura dintre atelierele partenere și firme sau alți clienți ce își încarcă pe platformă proiectele de prelucrare a metalului, oferind un mediu transparent de ofertare.
  6. One app all store este o aplicație ce oferă cumpărătorilor o soluție pentru a evita aglomerația și timpul pierdut în supermarket-urile și magazinele preferate. 
  7. Clever City propune un tomberon inteligent cu senzori integrați, creat pentru a combate rata scăzută de reciclare din România. Acest produs este dotat cu un sistem de tip IoT care permite analizarea, selectarea și sortarea deșeurilor în mod automat în compartimente separate.
  8. Move Mountains este o platformă online destinată oamenilor atrași de turismul de aventură. Scopul acestei platforme este de a facilita conectarea oamenilor ce doresc să descopere noi experiențe cu instructori specializați ce îi pot îndruma corespunzător conform propriilor planuri de acțiune.
  9. ChatterGlove este un produs destinat persoanelor cu deficiențe auditive și/sau verbale, având drept scop simplificarea integrării lor sociale și profesionale. 
  10. TakeCare este o aplicație mobilă inovatoare destinată conectării persoanelor în vârstă singure și marginalizate cu cei care doresc să facă o diferență în viața lor de zi cu zi. 
  11. Depo Farm este o aplicație care conectează cumpărătorii cu producătorii agricoli locali, cu scopul de a susține micile afaceri și de a reduce importurile. 
  12. Eco Dome este un sistem inteligent ce își propune să soluționeze lipsa posibilității de a evalua calitatea alimentelor perisabile cumpărate din mediul online, reducând în același timp risipa alimentară. 

Echipele care s-au calificat, în urma hackathoanelor, în programul de mentorat de 10 săptămâni, vor participa la sesiuni de instruire de grup și 1:1, la prelegeri susținute de reprezentanți ai ecosistemului de startup-uri de tehnologie - inclusiv reprezentanți ai partenerilor programului.

Toate eforturile se vor canaliza, pentru fiecare echipă, spre dezvoltarea de la idee la un produs minim viabil.

Cele mai bune produse vor fi prezentate de către echipe la Startup Fair și pe scena finalei Demo Day, pe 28 mai și, respectiv, 29 mai 2023. Echipele vor continua să beneficieze de sprijinul acceleratorului și al susținătorilor programului și după încheierea perioadei de mentorat, devenind parte din comunitatea de alumni a Innovation Labs.

Parteneri și susținători ai programului Innovation Labs

Innovation Labs 2023 este un program organizat în București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara, coordonat de Asociația Tech Lounge și implementat alături de Asociația Transilvania IT, Asociația Calemis și Timișoara Startups.

Echipele participante în cele șase centre naționale în programul de mentorat de 10 săptămâni vor beneficia de sprijinul partenerilor principali ai Innovation Labs: BRD – Groupe Société Générale, AROBS Transilvania Software, Atos, UiPath, Carrefour România, Orange Business, având Romanian - American Foundation ca partener strategic, Universitatea POLITEHNICA din București ca partener universitar strategic, și în colaborare cu UEFISCDI - Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.

Echipele participante vor beneficia și de susținere din partea partenerilor locali ai programului: Adobe Romania, Keysight Technologies, NXP Semiconductors Romania, BearingPoint, Google România, Eximprod Grup, Schwarz Global Services, Arctic Stream, Bware Labs, PSS Prosoft Solutions, Ortec, PentestTools, genezio în București; Electrolux România, Linnify și Wolfpack Digital în Cluj-Napoca; Amazon, Growceanu și Syneto în Timișoara.

În cele șase orașe, programul se bucură de sprijinul constant oferit de 19 universități de top din România:

  • în București: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București și Universitatea „Ovidius” din Constanța;
  • în Brașov: Universitatea Transilvania din Brașov;
  • în Cluj-Napoca: Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca;
  • în Iași: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava;
  • în Sibiu: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu;
  • în Timișoara: Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Oradea și Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara.

Despre Innovation Labs

Innovation Labs este cel mai longeviv program de educație antreprenorială de tip pre-accelerator cu tradiție universitară și amprentă națională, dedicat startup-urilor de tehnologie. Programul sprijină generațiile tinere de noi antreprenori români prin crearea unei traiectorii experiențiale și a unei comunități de mentorat și sprijin în mediul de business.

Cu 11 ani în urmă, programul Innovation Labs și-a asumat provocarea de a consolida procesul de formare a noilor generații de antreprenori din România. De-a lungul anilor, în jurul programului s-a dezvoltat o comunitate națională de mari dimensiuni, cuprinzând atât ambasadori Innovation Labs în fiecare universitate parteneră, cât și absolvenți ai acestor universități, profesioniști din industria IT, specialiști din ecosistemul mai larg de antreprenoriat inovativ, investitori, antreprenori, actori din administrația publică și leadership de top din cadrul unora dintre cele mai mari corporații active pe piața din România.

Fiind puternic ancorat în mediul universitar, prin intermediul cadrelor didactice și al cercetătorilor implicați direct, și având șansa mentorării unor tineri cu excelent potențial profesional, Innovation Labs a devenit un contributor semnificativ în ecosistemul de inovare. Abordarea sa de tip grassroots a dus, de-a lungul timpului, la identificarea și lansarea unui număr consistent de start-up-uri early stage, recrutate din peste 3.700 de participanți individuali, și 1.300 de echipe înscrise în Hackathoanele naționale.

Dintre acestea, peste 520 de echipe au beneficiat de mentorat din partea reprezentanților partenerilor programului, precum și din partea reprezentanților ecosistemului de startup-uri de tehnologie, iar 188 dintre ele au ajuns pe scena Demo Day de-a lungul ultimilor 10 ani. Innovation Labs se mândrește cu un număr total de 61 de echipe de succes în piață, a căror valoare se ridică la aproape 200 de milioane de Euro.

 

Parallax

Vizualizari
778
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri