Un startup care comercializează tacămuri 100% naturale, o platformă digitală de tip martketplace pentru fermieri și un startup de soluții pentru stocarea energiei electrice sunt trei dintre cele 10 idei de afaceri selectate la un program de accelerare pentru afaceri greentech.
Cele 10 idei alese în etapa Seed Stage a programului de accelerare Romania ClimAccelerator, destinat startup-urilor greentech, au deja un prototip și vor beneficia de sprijin în atragerea clienților și de consultanță de specialitate în funcție de nevoile lor punctuale.
Pentru categoria Seed Stage din acest an, au putut aplica startup-urile din categoria Idea Stage din anii 2022, 2023 și 2024, dar și entități care nu au mai fost incluse în program.
Programul sprijină accelerarea afacerilor care propun soluții inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantech), gestionarea emisiilor de carbon, construcții verzi, producție sustenabilă, transport și reciclare.
Acceleratorul este dezvoltat pe două categorii principale: Idea Stage, pentru startup-urile în stadiu incipient, care au o idee pentru o afacere în domeniu, și Seed Stage, adresat companiilor care au dezvoltat prototipuri.
Listă: 10 startup-uri finaliste
Înscrierile s-au desfășurat în perioada 10 iulie – 13 septembrie, iar antreprenorii înscriși au participat la o sesiune online de pitching în 26 septembrie. S-au înscris 37 de companii, dintre care doar 10 startup-uri au fost selectate pentru Seed Stage.
- Ativa. Soluție SaaS (Software as a service) gândită pentru companii și angajații acestora. Prin intermediul aplicației, angajații pot desfășura acțiuni de sustenabilitate, iar eforturile lor sunt reflectate în rapoartele ESG ale companiilor.
- Atomania. Platformă digitală de tip martketplace pentru fermieri prin care pot să utilizeze în comun utilaje agricole, echipamente și alte tehnologii, inclusiv operatori calificați la cerere.
- Fortico Energy. Optimizează costurile pentru clienții B2B în două direcții: atât prin trecerea la utilizarea energiei verzi, cât și printr-un sistem de facility management optimizat.
- Marny Energy. Startup specializat în dezvoltarea soluțiilor de stocare a energiei electrice. Compania a dezvoltat un container echipat cu baterii second-life, adică baterii reutilizate, pentru a gestiona surplusul de energie din sursele regenerabile.
- Pedala Defensivă. Oferă o soluție de mobilitate urbană care permite utilizatorilor să pedaleze în siguranță. Aceasta include traininguri dedicate și navigare optimizată, chiar și în absența îmbunătățirilor în infrastructura pentru biciclete. Startup-ul a participat și în etapa Idea Stage din cadrul Romania ClimAccelerator. Datorită progresului înregistrat, s-a calificat și în Seed Stage.
- renewd. Startup-ul a lansat o platformă pentru transformarea finanțării sistemelor fotovoltaice, facilitând accesul la soluții energetice sustenabile și ajutând la atragerea capitalului lent către proiecte de încredere.
- Rowatt X. Facilitează tranziția către energia verde prin soluții de încărcare a vehiculelor electrice. În același timp, oferă servicii și modele cooperare pentru parteneri B2B, adaptate nevoilor acestora pentru soluții personalizate.
- SeedPods. Urmărește plantarea de păduri prin automatizarea procesului, cu ajutorul dronelor. Prin intermediul tehnologiei, pădurile plantate urmează direcții bine stabilite, potrivite reliefului, zonei, tipului de copaci.
- United Chord. Comercializează tacâmuri 100% naturale, vegane și comestibile, ca o soluție alternativă împotriva risipei și a deșeurilor.
- WORMXSOIL. Prin folosirea râmelor de pescuit, deșeurile menajere vegetale sunt reciclate și transformate în îngrășământ de înaltã calitate (vermicompost). Startup-ul automatizează și scalează acest proces folosind roboți care să industrializeze întreg mecanismul.
Startup-urile vor intra într-un program intensiv de accelerare în perioada octombrie-decembrie 2024.
În program sunt incluse workshopuri, peer sharing la nivel național și internațional, precum și sesiuni de dezvoltare a afacerii. Participanții au acces și la o comunitate extinsă de business.
Acceleratorul se încheie în 5 decembrie, cu evenimentul național Demo Day, în care finaliștii din categoria Seed Stage își vor prezenta soluția și evoluția din program în fața investitorilor, mentorilor, publicului.
Cea de-a patra ediție a acceleratorului Romania ClimAccelerator beneficiază de suportul și expertiza EIT Climate-KIC, inițiativă europeană în domeniul inovației climatice.