Denisa Crăciun

Listă: Idei de afaceri selectate la hackathonul Innovation Labs 2024 din București

accelerator de afaceri

Au fost selectate 35 de startup-uri românești, în urma hackathonului Innovation Labs organizat weekendul trecut în București, care vor beneficia de un program de mentorat de aproape trei luni.

Hackathonul organizat la București a durat 30 de ore și au participat și echipe din Brașov, Constanța, Sibiu, Cluj-Napoca și Iași. În total s-au înscris 106 echipe, respectiv peste 360 de tineri, care și-au prezentat ideile de produse tech în domenii ca: Agriculture, Blockchain, Cybersecurity, DevTools, Digital Health, Lifestyle, Retail & E-commerce, Smart City & Industry 4.0 și Sustainability.

Anul acesta, unul dintre startup-urile participante la Innovation Labs are șansa de a primi o investiție de 500.000 EUR de la Early Game Ventures (EGV).

Echipele calificate în programul de mentorat Innovation Labs 2024 din București

 1. Cyber Armor (scale-up) dezvoltă o aplicație Windows, cu dashboard adiacent, care oferă o soluție facilă de integrare a măsurilor de securitate cibernetică. Astfel, sunt vizate cu precădere organizațiile care nu au un departament de IT integrat, cum ar fi spitalele, pentru a se proteja de potențialele amenințări.
 2. Pentest Copilot (startup) își propune să lanseze un instrument revoluționar de scriere asistată a rapoartelor de pentesting. Acest instrument inovator are ca scop simplificarea și optimizarea procesului de raportare. Datele vor fi centralizate într-o bază de date, iar cu ajutorul Inteligenței Artificiale (IA) se va genera un prim draft al raportului, evidențiind vulnerabilitățile identificate. Pentest Copilot va permite utilizatorilor să editeze și să rafineze rapoartele generate de IA, până când sunt complet mulțumiți de rezultatul final. Odată ce raportul este finalizat și verificat, poate fi exportat în format PDF.
 3. MISHA (startup) este un sistem de senzori comportamentali ce colectează, procesează și analizează date. Echipa își propune să transforme camerele de supraveghere obișnuite în unele inteligente, cu scopul de a spori protejarea societății și de a îmbunătăți viitorul securității. Reducând costurile și timpul de configurare, rezultatele sub formă de text generate sunt transmise unui centru de control ce monitorizează cu atenție anomaliile sau incidentele înregistate.
 4. SecureLICENSING.com (scale-up) este o platformă securizată esențială în licențierea software-ului care ajută în lupta împotriva malware-ului. Prin intermediul acestei platforme, riscurile asociate atacurilor cibernetice sunt diminuate semnificativ datorită serviciilor complexe și a securității pe care aceasta le oferă.
 5. Ward (startup) simplifică securitatea cibernetică pentru întreprinderile mici și mijlocii prin soluții preventive în timp real, adaptate profilului fiecărui angajat. Prin asistentul virtual pe care îl oferă, peste 90% din atacurile cibernetice sunt prevăzute, fără a fi nevoie de o instruire adițională a angajaților. Sistemul se adaptează și profilează automat fiecare utilizator, asigurând o protecție continuă și eficientă cu un efort minim al companiei.
 6. Zero Code (scale-up) este o aplicație care vizează oferirea unei scrieri informate a codului necesar securizării companiilor. Mai exact, această aplicație va oferi control acestor companii asupra întregului proces, astfel încât să fie evitate scurgerile de informații sau alte probleme similare, mai ales în cazul instituțiilor cu risc crescut de vulnerabilitate, cum sunt spitalele.
 7. BRINY (scale-up) este un dispozitiv revoluționar menit să îmbunătățească bunăstarea respiratorie și să sporească imunitatea prin crearea unui ecosistem eficient și ușor de utilizat de aerosoli salini ce poate fi implementat în propriile locuințe. Astfel, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, BRINY le oferă oamenilor acces rapid la proprii parametri respiratori, având posibilitatea de a monitoriza de-a lungul timpului sănătatea sistemului respirator.
 8. Comanper (startup) dorește să creeze o platformă inovatoare de antrenament sportiv, care va oferi o abordare completă pentru îmbunătățirea performanțelor în cadrul cluburilor sportive. Platforma va oferi un algoritm îmbunătățit pentru analiza programului de fitness bazat pe diferiți factori precum nivelul de stres, alimentația și somnul, pentru a evita accidentările și a preveni suprasolicitarea.
 9. KinetoAI (startup) lucrează la crearea unui asistent online, o soluție inovatoare în domeniul kinetoterapiei, care oferă feedback în timp real pentru antrenamentele de recuperare. Scopul acestuia este de a monitoriza și de a corecta exercițiile făcute în mod incorect.
 10. Partial Eclipse (startup) dezvoltă o soluție menită să ofere protecție oculară în rândul persoanelor ce suferă de fotofobie. Echipa își propune să creeze o pereche de ochelari speciali care să detecteze automat potențialii factori declanșatori ai sensibilității, adaptându-se la mediul de expunere și protejând persoanele de disconfortul asociat acestei probleme.
 11. Communism Overview - The Debrief (startup) este o aplicație care oferă o soluție integrată pentru lecții de istorie a comunismului, printr-un joc dinamic educațional care include povestiri interactive, dar și întrebări adiacente. Aplicația vine în sprijinul profesorilor de istorie, astfel încât să încurajeze elevii într-un mod interactiv să participe la diferite lecții referitoare la istoria comunistă a României.
 12. Electral (startup)  își propune să dezvolte o aplicație web inovatoare pentru gestionarea flotelor de vehicule electrice. Prin intermediul aceastei platforme, va fi identificat și va putea fi corectat comportamentul agresiv la volan în cadrul flotelor de vehicule electrice, reducând astfel costurile operaționale. De asemenea, prin platformă se vor oferi recomandări personalizate șoferilor în legătură cu momentul și locul optim pentru încărcarea vehiculelor lor, luând în considerare condițiile meteorologice și temperatura bateriei. Aceste strategii vor contribui la maximizarea utilizării energiei regenerabile și la reducerea costurilor pentru companiile utilizatoare.
 13. Electrify (scale-up) propune un ecosistem dinamic de management al energiei electrice, utilizând Inteligența Artificială, servicii de securitate cibernetică și instrumente intuitive de vizualizare pentru a educa corespunzător clienții spre un viitor mai sustenabil. Astfel, utilizatorii pot reduce semnificativ emisiile de carbon prin tehnologia IA de ultimă oră, contribuind la o schimbare vizibilă atât la nivel de consumator obișnuit, cât și la nivel industrial.
 14. Lenserio (scale-up) reprezintă atât o aplicație, cât și o componentă hardware integrată, care urmărește să adauge module de Inteligență Artificială deasupra camerelor din interiorul vehiculelor. Fiind destinată atât pentru afacerile mici, cât și pentru municipalitate, Lenserio reprezintă o soluție integrată care adoptă o gamă largă de opțiuni bazate pe IA. Lenserio detectează accidentele auto cu ușurință, conectându-se la transmiterile live din diferitele zone ale orașelor.
 15. Pathium (scale-up) contribuie la crearea de dispozitive care permit monitorizarea constantă, în timp real. Acest proiect este unul foarte util în sectorul transporturilor, prin oferirea de informații actualizate cu privire la starea coletelor aflate în mijloacele de transport. Pathium oferă și o aplicație mobilă pentru a avea acces constant la starea pachetelor aflate în tranzit.
 16. Utilizând Inteligența Artificială, Signify (startup)  propune o aplicație mobilă care să traducă orice limbă în limbajul semnelor. Signify contribuie la o integrare mai facilă în societate a persoanelor ce se confruntă cu probleme de vorbire sau auz, transformând cuvintele rostite în reprezentări vizuale ale semnelor și viceversa.
 17. TinyHeal (scale-up) este o aplicație gamificată care urmărește să acopere nevoia unei educații medicale accesibile și distractive. Printr-un design prietenos față de copii, această aplicație va fi concepută de către medici rezidenți și de către persoane cu expertiză medicală, fiind o bună achiziție pentru instituțiile educaționale, dar și pentru părinții care vor să investească în educația copiilor lor.
 18. VisionTrix (scale-up) propune o soluție Web3 AR pentru industria solară, dorind să diminueze problema asociată lipsei tehnicienilor calificați în sectorul energetic, problemă ce generează automat implicarea unor costuri și pierderi uriașe. Soluția prevede și o modalitate inovatoare de simplificare a procedurii de mentenanță a produselor fotovoltaice, utilizând Inteligența Artificială, date în timp real și realitatea augmentată, creând tutoriale pas cu pas și oferind asistență de la distanță pentru angajații entry-level. De asemenea, VisionTrix dorește să dezvolte și un hub solar în Web3 cu funcții de networking, crowdfunding și marketplace.
 19. SnapSnack (scale-up) este o aplicație mobilă care joacă rolul de asistent culinar și permite totodată adoptarea de rețete personalizate. De asemenea, SnapSnack oferă o gamă largă de oportunități de reciclare/ refolosire a alimentelor din fiecare gospodărie, prin gestionarea unor rețete detaliat expuse, dar și posibilitatea de a testa diferite experiențe culinare.
 20. SeedPods (Spin-off ) dezvoltă un tip de dronă care utilizează proiectile biodegradabile care conțin semințe și alte substanțe nutritive necesare pentru ca plantele să crească. Această metodă permite plantarea rapidă și precisă a unui număr mare de copaci sau plante în zone dificil accesibile sau extinse, contribuind la refacerea pădurilor și la protejarea mediului într-un mod ecologic și eficient.
 21. FreeFlow (startup) este o platformă care facilitează conexiunea între companii și datele de care au nevoie. Soluția vizează acei clienți, corporate sau individuali, care au nevoie și doresc un management avansat al datelor, fundamentat pe securitate avansată și libertate crescută în utilizare, propunând atât componenta software cât și hardware.
 22. PromptAds (startup) este un generator de reclame care automatizează promovarea cu ajutorul IA și care se perfecționează în mod constant pe baza feedback-ului utilizatorului, generând anunțuri sub formă de text, fotografie și video. Se dezvoltă o interfață pe platforma Prompt, care automatizează procesul de creare a reclamelor, calculează detalii tehnice și oferă sugestii de îmbunătățire, analizând reclama.
 23. Ventress (scale-up) se adresează freelancerilor și întreprinderilor mici, oferindu-le posibilitatea de a efectua operațiuni tehnice complexe prin simpla utilizare a funcției „drag&drop”. Această facilitate oferă posibilitatea de a manipula cu ușurință elemente precum text și imagini, permițându-le utilizatorilor să creeze și să editeze conținut rapid și eficient. De asemenea, utilizatorii pot plasa modele de învățare automată în secvențe de utilizare pentru a aborda cazuri de utilizare complexe în cadrul afacerilor.
 24. Accent-Bridge (startup) dezvoltă un program bazat pe IA care combate neînțelegerile din conversații prin eliminarea accentului în timp real, adresându-se segmentului B2B. Aplicația modulară permite organizarea întâlnirilor online, furnizând un filtru specializat care înlătură accentul pentru a facilita comunicarea între persoane din culturi diferite, asigurând o comunicare mai clară și mai eficientă, păstrând însă vocea originală.
 25. BRINOS (scale-up) se concentrează pe furnizarea unui sistem de monitorizare accesibil și precis pentru centrele de terapie ale copiilor cu autism. Acesta automatizează analiza comportamentală și include un prototip de monitorizare video pentru centre, și o aplicație dedicată pentru părinți. Această soluție permite monitorizarea și înregistrarea schimbărilor comportamentale ale copiilor cu autism, economisind timp atât pentru părinți, cât și pentru terapeuți.
 26. Holoboard (startup) propune o tastarură personalizabilă, produsul dezvoltat de echipă având atât o componentă hardware, cât și software. Utilizatorii pot accesa o tastatură, care facilitează scrierea în alte limbi și comutarea rapidă a tastaturii. Aceasta include mini ecrane LCD sub fiecare tastă pentru a vizualiza textul în timpul scrierii și oferă scurtături pentru diverse funcții, inclusiv pentru pornirea altor aplicații.
 27. Mecena (scale-up) dezvoltă o aplicație bazată pe IA explorează și interpretează opere de artă și texte, aducându-le în realitatea augmentată. Scopul său este să ofere o înțelegere mai profundă a contextului cultural, a stării artistului și a semnificației operei, generând emoții și stimulând creativitatea. Prin această experiență captivantă, se dorește crearea unei mai mari aprecieri pentru artă și literatură, conducând la o creștere a vânzărilor de obiecte de artă, cărți și bilete la galerii.
 28. Echipa PawsMonitor (scale-up) lucrează la dezvoltarea unui dispozitiv inovator pentru geo-localizarea și monitorizarea stării de sănătate a animalelor de companie. Acest dispozitiv, format dintr-o zgardă și o aplicație, va oferi proprietarilor posibilitatea de a-și găsi rapid animalele și de a monitoriza în timp real starea lor de sănătate. Prin intermediul aplicației, utilizatorii vor putea accesa informații importante și sfaturi personalizate pentru îngrijirea animalelor lor de companie.
 29. PlateMate (scale-up) redefinesc modul în care familia abordează alimentația, adresându-se unui grup divers de nevoi dietetice. Cu ajutorul Inteligenței Artificiale și a algoritmilor avansați, această aplicație oferă sfaturi personalizate și soluții adaptate pentru fiecare membru al familiei. PlateMate face ca planificarea meselor să fie ușoară și plăcută, promovează sănătatea și bunăstarea pentru toți membrii familiei.
 30. Aplicația GoGroceries (startup) rezolvă problema alegerii mâncărurilor pe baza ingredientelor disponibile. Utilizatorii primesc notificări din magazinul potrivit atunci când au nevoie de ingrediente suplimentare. GoGroceries este asistentul personalizat de cumpărături, oferind alerte pentru produsele cu stoc redus și permițând plasarea comenzilor pentru ridicare din supermarketurile partenere.
 31. Karter.ai (scale-up) se adresează întreprinderilor din retail, fie medii sau mari, care se confruntă cu deficitul de personal în raioanele sau departamentele lor. Aplicația servește ca o extensie a forței de muncă, oferind acces la informații despre produse, stocuri, prețuri și altele. Instalată pe o tabletă sau alt dispozitiv similar în magazin, Karter.ai este accesibilă clienților, oferindu-le o experiență de cumpărături îmbunătățită. Karter.ai este un asistent de vânzare alimentat de Inteligență Artificială.
 32. Prin intermediul aplicației de mesagerie instantanee (WhatsApp Business), serviciul de asistență software PipeText (startup)  își propune să îmbunătățească serviciul de suport al clienților, eliminând necesitatea emailului sau a altor aplicații. Folosind Inteligența Artificială, serviciul atribuie automat o etichetă problemelor și le direcționează către specialiști, oferind sugestii de rezolvare. Axat pe suportul clienților B2C, acest serviciu antrenează modelul IA cu soluții anterioare și oferă răspunsuri rapide, îmbunătățind satisfacția clienților și simplificând comunicarea.
 33. TasteBox (startup) reprezintă soluția perfectă pentru cei care doresc să gătească acasă în mod convenabil și sănătos. Cu TasteBox, utilizatorul primește un kit de masă care conține ingrediente pentru rețete delicioase și variate. TasteBox permite pregătirea unor mese gustoase fără stresul cumpărăturilor. Astfel, utilizatorul poate savura preparatele preferate acasă, fără compromisuri în ceea ce privește prospețimea și calitatea ingredientelor. Aplicația combate risipa alimentară, monitorizând necesitățile reale și cantitățile comandate.

Echipa calificată în programul de mentorat Innovation Labs 2024 din Cluj 

 • ElectriGo (startup) are obiectivul de a asigura încărcarea mașinilor electrice prin intermediul unei aplicații care să înglobeze toate stațiile de încărcare. De asemenea, sunt luați în calcul algoritmi care studiază obiceiurile șoferilor, astfel încât să li se ofere cele mai potrivite abonamente. Aplicația este destinată cu precădere șoferilor de ride-sharing, dar și pentru șoferii care conduc mașini electrice.

Echipa calificată în programul de mentorat Innovation Labs 2024 din Iași 

 • Reftree (scale-up) este o soluție software dedicată referral marketing pentru start-up-urile mici și mijlocii, cu o flexibilitate sporită, care le permite utilizatorilor să creeze campanii personalizate. Acest software asistă companiile în personalizarea și adaptarea campaniilor lor de marketing în funcție de nevoile specifice, fiind în același timp utilă atât dezvoltatorilor, cât și specialiștilor în marketing.

Pe parcursul următoarelor săptămâni, obiectivul programului este acela de a accelera ideile către stadiul de MVP (Minimum Viable Product), ajutând echipele să își aducă ideile într-o formă validată pentru clienții reali ai pieței, dar și de a-i îndrepta către oportunitățile potrivite de finanțare ale propriului startup. Totodată, programul își propune să insufle participanților un mod antreprenorial de a gândi, introducând în vocabularul lor termeni și concepte de business. Acest demers este accentuat prin activitățile diverse din program, în cadrul cărora antreprenori și oameni de business consacrați vor împărtăși experiențele lor cu tinerii participanți. 

Pe 23 și 24 martie 2024, urmează alte trei Hackathoane Innovation Labs, care vor avea loc simultan în Cluj-Napoca, Iaș și Timișoara. Înscrierea pentru acestea se poate face AICI pentru Cluj, AICI pentru Iași, AICI pentru Timișoara. Programul este deschis tinerilor din toate universitățile.

Participanții Hackathoanelor Innovation Labs 2024 acoperă trei categorii, în funcție de experiența membrilor:

 • Echipe formate exclusiv din studenți - trebuie să fie alcătuite în întregime din studenți activi, cu vârsta sub 27 de ani pentru licență/masterat sau sub 30 de ani pentru doctoranzi.
 • Echipele spin-off din mediul universitar - echipe au o idee de cercetare dovedită și cel puțin jumătate dintre membrii sunt cercetători într-o universitate sau instituție de cercetare din România.
 • Echipele mixte formate din studenți și antreprenori/absolvenți de învățământ superior cu experiență vor parcurge împreună un program de descoperire antreprenorială și trebuie să includă cel puțin un student activ la licență/masterat într-o universitate din România, cu vârsta sub 27 de ani.

Parallax

Vizualizari
1151
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri