Claudiu Zamfir

Înscrieri online: Se caută soluții românești la problemele afacerilor din sectorul agroalimentar, la Challenge Labs 2023

food-tech-dreamstime

Challenge Labs, program gratuit care identifică și găsește posibile soluții la cele mai presante probleme ale industriei alimentare, lansează înscrierile pentru ediția 2023. Provocările care vor fi adresate de participanții din program vizează valorificarea deșeurilor alimentare organice și dezvoltarea unui sistem online de măsurare și comparare a micilor piețe de producători de alimente.

Profesioniștii din sectorul agrifood se pot înscrie AICI până la data de 20 iunie 2023, au informat organizatorii, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Experți din sectorul agrifood, cercetători, profesori, angajați ai companiilor de food & drinks, absolvenți ai facultăților de profil și cei care au cunoștințe și expertiză în zona de product development, sisteme alimentare, biotehnologie, marketing sau antreprenoriat sunt invitați să se înscrie în program.

Provocările abordate în cadrul Challenge Labs 2023:

  • Prima provocare la care participanții, mentorii și experții Challenge Labs 2023 își propun să găsească soluții este cea a valorificării deșeurilor organice prin metode sustenabile și ancorate în principiile economiei circulare. București se confruntă cu probleme majore în acest sector, precum cea a reziduurilor agricole, a fluxurilor secundare de la procesarea alimentelor din piețe și supermarketuri, cât și a produselor nevândute care sunt risipite.
  • Cea de-a doua provocare adresată în ediția 2023 este dezvoltarea unui instrument de măsurare online care să ajute consumatorii să evalueze și să compare piețele de producători de alimente. Deși există numeroase sisteme și soluții care conectează micii producători și consumatori, lipsește un sistem de clasificare fiabil pentru acestea.  

Însoțiți de experții și mentorii Challenge Labs 2023, participanții selectați vor parcurge metodologii de inovare și design thinking, vor fi parte dintr-o comunitate de profesioniști cu expertiză în agrifood, vor avea șansa de a pune bazele unor noi produse și afaceri inovatoare care să răspundă celor două provocari lansate, de a contribui la sustenabilitatea și îmbunătățirea sistemului agroalimentar din România și de a participa mai departe în programe de accelerare a afacerii sau în programe dedicate cercetării și dezvoltării la nivel european.

Calendar Challenge Labs 2023:

  • După închiderea înscrierilor, echipa Challenge Labs va evalua aplicațiile și va selecta un număr de 30 de aplicanți. Ghidați de experții și mentorii din program, în perioada 26 iunie – 5 iulie, participanții vor lucra în echipe multidisciplinare, vor lua parte la workshopuri aplicate, training-uri interactive și lucru în echipă bazat pe metoda design thinking.
  • De-a lungul a patru zile, ei vor propune soluții concrete inovative, vor crea prototipuri (reprezentări vizuale, mockups etc) și le vor testa alături de colegii din program cu scopul de a răspunde celor două provocări din sectorul agrifood selectate în ediția curentă: valorificarea deșeurilor alimentare organice de catre autoritățile publice, producători și procesatori sau industria HORECA și dezvoltarea unui sistem online de măsurare și comparare a micilor piețe de producători de alimente.
  • Pe 10 iulie 2023 are loc marea finală a Challenge Labs 2023, în care participanții își vor prezenta ideile în fața juriului. Ideile câștigătoare pot fi propuse în programele cu finanțare ale EIT Food.

Ce beneficii obții la Challenge Labs

Scopul Challenge Labs este să reunească profesioniști din agrifood și domenii conexe care să genereze soluții și afaceri inovatoare ce pot să răspundă provocărilor din sectorul agroalimentar selectate în acest an. Cei 30 de participanți ai programului vor beneficia de o experiență valoroasă de învățare, vor face parte din echipe multi-disciplinare și o comunitate de experți din zona agrifood, vor avea șansa de a dezvolta o afacere și a contribui la sustenabilitatea și îmbunătățirea sistemului agroalimentar din România.

Challenge Labs se află la cea de-a treia ediție în 2023. Programul este dezvoltat de EIT Food, alături de Impact Hub Bucharest, cu sprijinul Universitatății de Ştiințe Agronomice și Medicină Veterinară din București. EIT Food este susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene.

„Inițiativele antreprenoriale pleacă de la probleme reale și vin ca răspuns la nevoi concrete. Când discutăm despre agrifood, unele din provocările importante pe care industria le are sunt legate de valorificarea deșeurilor alimentare organice și crearea unor canale de distribuție flexibile pentru micii producători. Prin Challenge Labs, vrem să oferim ocazia inovatorilor și celor care au soluții pentru probleme reale să construiască alături de experți modele de business pentru o lume în care sustenabilitatea și circularitatea devin lucruri palpabile.”, a declarat Vlad Craioveanu, cofondator & CEO Impact Hub Bucharest.

----

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
221
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri