Denisa Crăciun

Listă: 11 idei de afaceri românești selectate la ClimAccelerator 2023, program pentru startup-uri de tehnologii verzi

business

O soluție ecologică de pahare reutilizabile pentru evenimente și festivaluri și un produs pentru agricultură bazat pe inteligență artificială sunt două dintre ideile de afaceri selectate la un accelerator pentru startup-uri verzi din România.

Din cele 44 de startup-uri verzi din categoria MVP înscrise, 11 au fost selectate la Romania ClimAccelerator ediția 2023.

Programul de accelerare care va dura trei luni va debuta pe 7 decembrie cu evenimentul hibrid Demo Day, în cadrul căruia echipele își vor prezenta soluțiile în fața unui public format din mentori și investitori.

În cele trei luni, participanții vor participa la workshopuri și studii de caz, peer sharing la nivel național și internațional, mentorat, networking și conectare cu actori cheie din ecosistem și consultanță pe nevoi specifice.

Listă: 11 startup-uri verzi selectate la Romania ClimAccelerator

Dintre cele 11 startup-uri selectate să meargă mai departe în program, cinci au participat și la categoria Early Stage a acceleratorului iar unul dintre startupuri este finalist al ediției ClimAccelerator 2022, categoria Early Stage.

Cele mai multe dintre soluțiile propuse vin din zona managementului de deșeuri, dezvoltării de platforme bazate pe AI și automatizare de proces și zona economiei circulare.

 • SIGAD este un sistem informatic integrat pentru gestionarea raportărilor și managementul deșeurilor, care ajută companiile să digitalizeze și să automatizeze procesele de gestiune, calcul și raportare corectă a datelor către toate agențiile de mediu din România. 
 • DigIT inovează modelele clasice de business folosind tehnologia AI, prin automatizarea proceselor pentru afacerile din zona agriculturii, funcționând ca un asistent digital pentru eficientizarea amprentei de CO2.
 • ExpertGES.ro este platforma online prin care antreprenori, instituții și ONG-uri pot să-și administreze digital emisiile de gaze cu efect de seră (GES) și, implicit, amprenta de carbon.
 • Laura And Wine aduce la viață paharul de vin din sticlă reciclată, făcut manual, în România, rezolvând două probleme majore: viața scurtă a paharelor și gestionarea deșeurilor de sticlă.
 • ZĂ KUP - Simply Re-use-it propune un sistem ecologic de pahare reutilizabile pentru evenimente și festivaluri, cu scopul de a reduce risipa și impactul asupra mediului prin înlocuirea paharelor de unică folosință cu pahare reutilizabile.
 • Smart Manole este o platformă suport, dedicată simplificării și optimizării managementului de proiecte din domeniul construcțiilor. Platforma contribuie la reducerea consumului de CO2, comparativ cu procesul actual de management a lucrărilor de construcții.
 • Kolecto este o soluție digitală accesibilă ce simplifică procesul de selectare, înregistrare și raportare a reciclabilelor, conectând actorii cheie din lanțul de colectare-reciclare.
 • MASAP este un startup bazat pe arhitectura Aquaponics (AP), unul dintre cele mai importante trenduri în arhitectura sustenabilă și producția locală de alimente, care propune realizarea unei sere automatizate și informatizate, izolată de factorii climatici, independentă energetic, cu arhitectură circulară care produce sub 1% deșeuri.
 • R3d.eco este un startup ce se concentrează pe dezvoltarea tehnologiei de producție industrială folosind materiale plastice reciclate, contribuind la promovarea economiei circulare. Echipa a dezvoltat prima imprimantă 3D din lume cu 28 de capete pentru producția eficientă și accesibilă a obiectelor din materiale plastice reciclate.
 • Horeca Orders este o platformă care simplifică operațiunile din cadrul industriei ospitalității și optimizează procesele de plasare, recepționare și gestionare a comenzilor, astfel încât să reducă risipa alimentară.
 • InoWatt.ro este o platformă de tip marketplace dedicată sistemelor fotovoltaice,care folosește algoritmi avansați, pentru a oferi soluții personalizate clienților interesați de instalarea de panouri solare în locuințele lor.

Startup-urile selectate sunt jurizate în funcție de: inovație, fezabilitate, echipă, impact climatic (în cel fel soluția propusă contribuie la construirea unui viitor mai verde), scalabilitate, perspectivă pe termen lung și startup/program fit, adică evaluarea oportunității participării în program a startup-ului versus nevoile afacerii în momentul prezent.  

Ediția din 2023 a acceleratorului se adresează startup-urilor din România aflate în două stadii de dezvoltare: celor care sunt în stadiul incipient, de idee (categoria Early Stage) și celor care au deja un produs minim viabil (categoria MVP). Produsul minim viabil este o primă versiune a unui produs care are suficiente caracteristici și funcționalități pentru a fi lansat pe piață și testat de utilizatori.

În iulie, 14 echipe din categoria Early Stage au fost selectate de juriu pentru a intra în accelerator și sunt în prezent în proces de creștere și dezvoltare. 

În cele două ediții organizate anterior, programul a accelerat 60 startup-uri verzi din România, a primit peste 300 aplicații din toate regiunile țării și a oferit o finanțare totală de 600.000 EUR.

Romania ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC și de Impact Hub Bucharest.

Parallax

Vizualizari
1072
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri