Claudiu Zamfir
Un deputat a depus în Parlament o propunere de lege pentru sprijinirea horticulturii urbane, o afacere destul de întâlnită mai ales în vestul Europei, prin care practicanții grădinăritului la oraș, respectiv în mediu controlat, ar urma să aibă la dispoziție și ajutoare de la stat pentru achiziția de terenuri, clădiri și echipamente pentru această activitate.
Pe StartupCafe.ro v-am prezentat, în 2018, o mini-fermă urbană, amenajată în Bruxelles, pe acoperișul unei piețe, care a beneficiat și de fonduri europene. Și în România există practica serelor verticale și a cultivării de micro-greens în orașe și au apărut și startup-uri care dezvoltă tehnologii în direcția aceasta. Acum, deputatul minorității armene, Varujan Pambuccian, a depus la Senat o propunere de lege pentru „stimularea horticulturii în medii controlate şi a horticulturii urbane”.
„Horticultura urbană este practica cultivării plantelor horticole (legumicole, inclusiv a ciupercilor, pomicole, sau floricole comestibile) în scopul utilizării lor ca hrană în stare proaspătă sau procesată sau în scopuri medicinale în spațiul intravilan al localităților”, potrivit inițiativei legislative.
De asemenea, „horticultura în medii controlate” este definită drept „modalitate de creșterea a plantelor în spaţii izolate din punct de vedere climatic, chimic şi biologic în scopul utilizării producției obținute pentru consumul uman, ca hrană în stare proaspătă sau procesată, în scopuri medicinale precum şi pentru obținerea furajelor verzi pentru animale”.
1. Plantele produse în medii controlate vor putea fi etichetate și ca „produs în mediu controlat" sau „produs necontaminat chimic şi biologic".
2. Produsele obținute în medii controlate NU vor putea fi, însă, inscripționate ca fiind produse naturale, tradiționale sau ecologice, ele situându-se într-o clasă diferită din punctul de vedere al caracteristicilor biochimice.
3. Toate subvențiile şi avantajele fiscale aferente unei anumite culturi ar urma să se aplice „identic în cazul culturilor de acel tip realizate în medii controlate sau în horticultura urbană, în cazul cultivării pe verticală”.
4, În cazul în care subvențiile provin din fonduri pentru care există specificări exprese privind eligibilitatea unei anumite metode de cultivare care nu face parte din metodele utilizate în horticultura în medii controlate sau horticultura urbană, echivalentul acestei subvenții va fi asigurat de la bugetul de stat.
5. Ministerul Agriculturii va avea în bugetul său, anual, măsuri privind stimularea dezvoltării agriculturii în medii controlate cum ar fi:
6. Beneficiarul acestor fonduri de la stat va avea obligația menținerii specificului investiţiei pentru o perioadă de 10 ani şi va prezenta anual finanțatorului un raport privind situația economico-financiară a fermei realizate utilizând fondurile respective.
Drumul acestei propuneri până la a deveni lege este unul lung, totuși. Are nevoie să treacă de comisiile din Senat, de plenul Senatului și apoi de comisiile din Camera Deputaților și de plenul acesteia, ca for decizional. Viitoarea lege va mai avea nevoie să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.