Claudiu Zamfir
Orășenii încep să-și asigure legume și zarzavaturi proaspete printr-o practică tot mai la modă: ferme urbane moderne. La Bruxelles, un antreprenor și-a deschis seră, crescătorie de pește și grădină pe acoperișul unei piețe amenajate cu fonduri europene. Cât de profitabilă este o astfel de idee de afacere?
StartupCafe.ro a trecut recent pe la Bruxelles, unde s-a ținut Săptămâna Regiunilor, o conferință la care se adună europenii să se laude care, cum și-a cheltuit mai deștept fondurile europene pentru coeziune. Adică banii pe care Uniunea Europeană îi trimite în regiunile mai sărace pentru a le ajuta să le prindă din urmă pe cele bogate. Da, banii ăia pe care ar trebui să-i cheltuie România mai cu cap.
În fine, belgienii au băgat bani europeni în Andrelecht, una din suburbiile celebre ale Bruxellsului. Aici era un abator vechi, care rămăsese cam în paragină în ultima vreme. Șefii Regiunii Bruxelles au decis să amenajeze în curtea abatorului o piață cu specific etnic, să reînvie zona. Așa că au investit 18 milioane de euro, din care 7,5 milioane din Fondul european de dezvoltare regională al UE, și, în 2015, au inaugurat piața Foodmet. Măcelărie belgiană, mirodenii arăbești cât cuprinde, dar și-un magazin cu specific românesc.
Pe acoperișul acestei piețe, cocoțată lângă acoperișurile vilelor flamande din cărămidă roșie, se întinde pe 4.000 de metri pătrați, Ferme Abattoir. Aceasta este afacerea unui antreprenor belgian, Steven Beckers. De meserie arhitect, Beckers este un adept al filozofiei de design Cradle-to-cradle, care vrea ca industria să respecte mai mult natura.
Ferma sa urbană cuprinde 2000 mp de grădină și 1800 mp de seră, plus o crescătorie de pește. Sera și crescătoria de pește sunt în sistemul Aquaponics: peștii sunt crescuți în simbioză cu plantele. Se colectează apă de ploaie, se filtrează și se umplu cu ea bazinele de pește. Apa folosită astfel e circulată mai departe și introdusă la cultivarea roșiilor din seră. Evident, nu se folosește doar apă de ploaie. Circa 30 de tone de pește se produc anual în ferma de pe acoperiș.
„Principiul vine la timpul potrivit, cele mai multe unversități introduc acum cursuri de Aquaponics, în condițiile în care până acum 2 ani, dacă le vorbeai oamenilor despre aquaponics, te întrebau ce e asta. Acum este văzută ca o metodă de a produce hrană proaspătă în condiții de siguranță”, ne-a spus Steven Beckers, CEO și fondator al firmei BIGH, care deține ferma urbană.
De asemenea, pentru electricitate, sunt utilizate panourile fotovoltaice, iar încălzirea este ajutată de pompe de căldură.
Potrivit antreprenorului, investiția în ferma sa urbană se ridică la 2,7 milioane de euro și a fost realizată în 2016-2017. În 2018, primul an de producție, veniturile preconizate sunt de 1,2 milioane de euro, cu 20% marjă de profit.
Firma BIGH face bani din agricultura urbană propriu-zisă, dar și din consultanță și dezvoltare, oferind conceptul și altor antreprenori, la cerere. Beckers spune că se extinde acum cu ferme urbane similare în Belgia, la Anvers, Gent, dar și afară, la Paris, Milano și Bologna. De asemenea, a avut cereri din Ucraina și China.
Reporterul StartupCafe.ro a fost la Bruxelles la invitația Comisiei Eurpene.