Claudiu Zamfir

1,6 milioane dolari finanțare: Un american a lansat la Iași un startup IT de artă plastică și NFT

Thumbnail

Un american a fondat la Iași o platformă IT prin care costruiește un loc virtual de întâlnire al pictorilor și colecționarilor de artă plastică și NFT-uri, cu ajutorul tehnologiilor de realitate augmentată și blockchain, și a obținut o finanțare de capital de risc de 1,6 milioane de dolari de la investitori din SUA.

Compania Amplified Software este o companie americană fondată de Ian Panchèvre, cu o subsidiară la Iași. Aici dezvoltă proiecte de business în zona software și design, în propriul startup studio.

În „dulcele târg al Ieşilor” a creat un startup destinat artiștilor plastici și colecționarilor de artă. Kaleido se dezvolta la intersecția dintre web, realitate augmentat si tehnologiei blockchain.

Într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, joi seara, Kaleido a anunțat că a obținut o „rundă de finanțare preliminară” de 1,6 milioane de dolari, condusă de investitori americani de capital risc. Startup-ul nu dezvăluie însă și cine sunt acești investitori.

Ce face Kaleido? E un fel de casă care găzduiește virtual arta vizuală. Așa cum creatorii video au YouTube, iar scriitorii au platforma Medium, Kaleido se adresează pictorilor.

„Cu ajutorul realității augmentate și al tehnologiilor blockchain, Kaleido (prescurtarea venind de la caleidoscop - kaleidoscope, în engleză) transformă modul în care arta este împărtășită, deținută și experimentată” - se prezintă startup-ul.

Disponibilă într-o variantă private beta, cu cont de utilizator și parolă, platforma oferă o aplicație web pentru prezentare de artă, o aplicație de mobil pentru a afișa conținut despre opere de artă în realitate augmentată, precum și un serviciu blockchain pentru a permite artiștilor să creeze NFT-uri (non-fungible tokens) - obiecte de artă unice, în format virtual.

Compania-mamă, Amplified Software, a fost înregistrată în vara lui 2019 la Iași, dar rădăcinile sale sunt mai vechi și duc în SUA. Firma din România a făcut în anul 2020 venituri de 1,1 milioane lei și profit de 65.000 de lei, cu 9 angajați, conform datelor oficiale de la Ministerul Finanțelor. Între timp, echipa a crescut considerabil. Astăzi, Amplified spune că are o echipă de 30  de persoane „în toată România”.  „Majoritatea <<amplifier-ilor>> locuiesc și lucrează în Iași”.

„Colaborăm îndeaproape cu startup-uri și profesioniști din Silicon Valley, valorificând relațiile pe care le-am construit în timp ce lucram în Silicon Valley și în timp ce studiam administrarea afacerilor la Stanford Graduate School of Business. Amplified a construit un mediu de lucru care este comparabil cu cel al companiilor care vin din San Francisco sau Palo Alto” - susține Ian Panchèvre, citat în comunicatul transmis StartupCafe.ro.

Parallax

Vizualizari
1071
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri