Denisa Crăciun

Bulgaria are primul „unicorn”. Payhawk, un startup IT fondat în 2018

Thumbnail

Payhawk, un startup IT fondat de trei antreprenori bulgari în 2018, primește o finanțare suplimentară de 100 de milioane de dolari, care se adaugă unei runde de investiții de 115 milioane de dolari obținută în noiembrie 2021, și devine, astfel, primul unicorn din Bulgaria.

Payhawk, fondată în 2018 la Sofia, de antreprenorii Boyko KaradzhovHristo Borisov și Konstantin Djengozov, este o platformă digitală de gestionare a plăților și cheltuielilor din companii.

Cu sediul central în Londra, compania, care are și alte birouri la Sofia, Berlin și Barcelona, și-a extins runda de finanțare  serie B obținută în 2021 la 215 milioane de dolari, conform unui anunț publicat, marți, 1 martie, pe blogul companiei.

După această ultimă rundă de finanțare condusă de fondul de investiții Lightspeed Venture Partners, startup-ul, evaluat la 1 miliard de dolari, devine prima companie din Bulgaria care a obținut statutul de unicorn, conform anunțului.

La runda de finanțare au mai participat și Sprints Capital, Endeavour Catalyst, HubSpot Ventures și Jigsaw VC.

Finanțarea suplimentară vine la trei luni după ce Payhawk a anunțat runda inițială de finanațre din Seria B în noiembrie 2021 și la mai puțin de un an după ce a obținut o investiție de 20 milioane de dolari într-o rundă de investiții Serie A care a avut loc în aprilie anul trecut și despre care am scris pe StartupCafe.ro.

„Am știut întotdeauna că putem construi o companie mare dacă rezolvăm o problemă semnificativă pe piață. Dimensiunea acestei oportunității ne stimulează și astăzi creșterea și ambiția. Fiecare angajat care se ocupă de partea de plăți a companiei consideră că ar trebui să existe o modalitate mai bună de a face acest lucru, dar această problemă uriașă nu a fost niciodată abordată de o echipă puternică de produse cu un background puternic de inginerie. Acesta este ceea ce Payhawk aduce pe piață”, spune Hristo Borisov, CEO și fondator Payhawk.

„A deveni primul unicorn din Bulgaria este o mare dovadă a muncii grele și rezistenței echipei noastre în ultimii trei ani și jumătate. Suntem abia la începutul călătoriei noastre și abia așteptăm să reinventăm - în continuare - modul în care companiile își gestionează plățile”, mai spune Hristo Borisov.

Cine sunt fondatorii startup-ului IT bulgăresc

Hristo Borisov, CEO și co-fondator Payhawk, și-a finalizat studiile în 2010 la Universitatea Americană din Bulgaria, unde s-a specializat în informatică și administrarea afacerilor

În 2007 a început să lucreze ca software developer la Masthead Studios, un dezvoltator bulgar de jocuri video, fondat în 2005.

Din 2015 până în prezent a lansat, împreună cu alți antreprenori, mai multe aplicații bazate pe inteligența artificială. Spre exemplu, în  2015 a fondat o platformă de crowdsourcing care îmbunătățește comportamentul șoferilor.

Aplicația a atras peste 22.000 de utilizatori în primele 6 săptămâni de la lansare.

Apoi, în 2016 a co-fondat Darvin.ai, o platformă pentru crearea și implementarea chatbot-urilor.

De cealaltă parte, colegul său, Boyko Karadzhov, co-fondator și CTO Payhawk, a terminat studiile în 2016 la Universitatea „Sfântul Clement din Ohrida” din Sofia,la specializarea Informatică.

De-a lungul timpul a fost și software developer la Marvena (2010 – 2011), un furnizor de echipamente de laborator din Sofia, Bulgaria. Apoi a început să lucreze la Progress Software (2011 – 2018 ), o companie publică americană care oferă software pentru crearea și implementarea aplicațiilor de afaceri.

Al treila co-fondator și CFO al Payhawk, Konstantin Dzhengozov, specializat în economie, a studiat la Universitatea de Economie Națională și Mondială din Sofia și la Universitatea „Sfântul Clement din Ohrida”.

În 2008 a început să lucreze la KPMG, o rețea de firme de consultanță și audit, unde a rămas până în 2013, când s-a angajat la Progress Software.

În 2018 s-a alăturat fondului de capital de risc Eleven Venture, unde a fost partener până în 2019.

Tot în 2018, cei 3 antreprenori bulgari s-au unit și au fondat Payhawk.

Payhawk ajută companiile să își gestioneze cheltuielile, plățile și facturile și funcționează ca un ghișeu pentru echipele financiare.

În 2021, Payhawk a introdus noi funcții pentru întreprinderi, plăți gratuite ale facturilor și asistență pentru Apple Pay și Google Pay în 30 de țări. În 2022, compania vrea să se extindă în SUA, Australia și Singapore.

Parallax

Vizualizari
1458
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri