Claudiu Zamfir

UE triplează bugetul pentru fermierii români afectați de importurile de cereale din Ucraina

euro grau

Uniunea Europeană urmează să acorde României un buget de 29,73 milioane de euro, triplu față de cel decis anterior, pentru acordarea de despăgubiri producătorilor români de cereale și oleagionase afectați de importurile ieftine din Ucraina, potrivit unei propuneri oficiale făcute miercuri de Comisia Europeană.

Reamintim că Ministerul Agriculturii, prin agenția APIA, a deschis o schemă de sprijin pentru producătorii de cereale, în valoare de 20 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro de la Uniunea Europeană și restul de la bugetul de stat, pentru a compensa pierderile cauzate fermierilor români de importurile ieftine din Ucraina.

Prin noua propunere a Comisiei Europene, partea de fonduri UE din acest buget de sprijin crește de la 10 milioane de euro la 29,73 milioane de euro. România va avea posibilitatea să completeze acest buget europeana acordat cu până la 200%, ceea ce înseamnă că anvelopa de compensații pentru fermierii români va putea crește de la 20 de milioane de euro la aproape 90 de milioane de euro, dacă statul va disloca de la bugetul național suma maximă prevăzută în propunerea CE.

Pentru a intra în vigoare, propunerea de sprijin din partea Comisiei Europene are nevoie de aprobarea Consiliului UE (miniștrii agriculturii din statele membre). Următoarea reuniune a Consiliului UE în format AGRIFISH este programată pe 30 mai.

Măsura de sprijin propusă miercuri de Bruxelles prevede următoarele alocări de fonduri de la Uniunea Europeană pentru producătorii de cereale și oleagionase din 5 state UE, afectați de importurile din Ucraina:

  • Bulgaria: 9,77 milioane EUR
  • Ungaria: 15,93 milioane EUR
  • Polonia: 39,33 milioane EUR
  • România: 29,73 milioane EUR
  • Slovacia: 5,24 milioane EUR.

Alocarea ia în considerare ponderea fiecărei țări la sectorul agricol al Uniunii Europene, pe baza valorii plăților directe la hectar din cadrul Politicii Agricole Comune, precum și a creșterii relative a importurilor ucrainene de cereale și oleaginoase în statele UE respective.

Astfel, Comsiia Europeană a crescut de la 60 la 100 de milioane de euro bugetul total al sprijinului UE acordat fermierilor europeni afectați de importurile din Ucraina, a recalculat sumele pe țări (în favoarea României) și a extins sprijinul la încă 2 țări neprevăzute inițial, respectiv Ungaria și Slovacia.

Inițial, alocările UE au fost următoarele:

  • România - 10 milioane EUR
  • Polonia - 30 milioane EUR
  • Bulgaria 16 milioane EUR.

----

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
629
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri