Claudiu Zamfir

Startup Nation 2024: Noutăți în ghidurile propuse de MIPE pentru granturile de max. 50.000 EUR. Accent pe cofinanțarea proprie

startup nation 2024-Ghidurile propuse.jpg

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în dezbatere publică două proiecte de ghid al solicitantului pentru programul Startup Nation 2024, prin care antreprenorii români vor putea obține fonduri nerambursabile de maximum 250.000 lei (50.000 EUR) fiecare, iar noutățile care se observă pun accentul pe cofinanțarea proprie care trebuie asigurată de beneficiarul final și nuanțează categoriile de antreprenori eligibili.

Pe scurt, Minsterul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va lua bani europeni de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și-i va folosi mai departe pentru a plăti formatorii independenți care vor ține cursurile de antreprenoriat, precum și ajutoarele financiare nerambursabile de câte 250.000 lei către antreprenorii selectați. Trebuie subliniat că cele două ghiduri ale solicitantului propuse de MIPE în consultare se adresează Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) ca solicitant eligibil și partenerilor săi, respectiv Agențiile pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii (AIPE) din subordinea MEAT, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și furnizori acreditați de formare profesională publici și privați.

Fiecare ghid propus va institui regulile după care MEAT va depune proiectele sale mari și va lua banii europeni, în cadrul a două apeluri necompetitive:

  1. Ghidul solicitantului condiții specifice Program național de sprijin pentru dezvoltarea anteprenoriatului „Start Up Nation România“,
  2. Ghidul solicitantului condiții specifice  Program național de sprijin pentru dezvoltarea antrenoriatului în rândul tinerilor „Tineri Antreprenori prin Start Up Nation 2024“.

Bugetul cumulat alocat celor 2 apeluri este de 445 de milioane de euro, fonduri europene și de la stat.

Mai durează până se deschide programul Startup Nation 2024

Prima informație relevantă este faptul că aceste proiecte de ghid rămân în consultare publică până pe 21 iunie 2024. Poți trimite și tu sugestii de îmbunătățire a ghidurilor la adresa de mail: consultare.peo@mfe.gov.ro

Într-un interviu acordat StartupCafe.ro, ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, spunea că vrea să deschidă prima etapă a programului Start-Up Nation în luna iunie 2024, cu înscrierea potențialilor antreprenori la cursurile de formare antreprenorială, pentru ca în septemrie 2024 să se deschidă și etapa a doua, cu înscrierea planurilor de afaceri la finanțare.

Așa cum se vede acum, mai durează până se deschide programul. Abia după data de 21 iunie 2024, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) va „bate în cuie” cele două ghiduri pentru colegii de la MEAT. Apoi, MEAT își va depune proiectele sale în sistemul MySMIS2021, în cadrul celor două apeluri necompetitive din Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027, pentru a atrage banii europeni pentru finanțarea programului Startup Nation 2024.

Între timp, Guvernul trebuie să dea deja ordonanța de urgență pentru instituirea programului Startup Nation 2024, pentru că varianta finală a celor două ghiduri redactate de MIPE pentru solicitantul MEAT trebuie să respecte această ordonanță. Deocamdată, ordonanța este și ea doar în stadiu de proiect.

După ce MIPE va desemna oficial MEAT ca administrator de scheme de granturi și vor fi semnate cele două contracte de finanțare mari, Ministerul Economiei, Turismului și Antreprenoriatului va trebuie să dea, la rândul său, o procedură de implementare a programului Startup Nation (prin ordin de ministru), care va trebui să cuprindă grila de punctaj conform căreia vor fi selectate planurile de afaceri, la finanțare.

De asemenea, MEAT va trebui să selecteze firmele care țin cursuri de antreprenoriat și să le ia ca parteneri în proiect. Abia apoi MIPE va putea să deschidă sesiunea de înscriere a viitorilor antreprenori la cursurile de antreprenoriat. După ce oamenii vor face cursuri (minimum 40 de ore cumulate de fiecare), se va deschide și etapa de înscriere a viitorilor antreprenori (grupul-țintă) la granturile de max. 50.000 EUR fiecare.

Atenție, viitorii antreprenori (grupul țintă) nu se vor înscrie la granturi prin portalul MySMIS2021, ci printr-un portal nou-nouț care va fi făcut de STS.

Categoriile de viitori antreprenori eligibili la finanțare și numărul acestora

Cele două ghiduri propuse de MIPE pentru MEAT prevăd că în cadrul programului Startup Nation 2024 vor fi selectate la finanțare minimum 7.006 planuri de afaceri.

Cele două proiecte de ghid emise de MIPE pentru MEAT prevăd categoriile de grupuri-țintă, adică ce tipuri de beneficiari finali vor fi eligibili să obțină granturile de max. 250.000 lei pentru afaceri:

1. Pilonul I - Un buget de 150,4 milioane EUR va fi disponibil pentru acțiunile care privesc următoarele categorii de beneficiari finali eligibili:

  • „Persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, tineri cu vârsta de peste 30 ani (dar până în 35 de ani), șomeri, șomeri de lungă durată, persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii, persoane inactive”. La categoria „grupuri dezavantajate pe piața muncii”, vechiul proiect de ordonanță de urgență Startup Nation 2024 includea „persoanele cu dizabilități,  cei eliberați din închisoare, persoanele cu grad scăzut de instruire, oamenii din mediul rural etc.”. În actualele proiecte de ghid nu se mai face această precizare.
  • „Antreprenori, manageri, personal angajat”. Aceasta este o categorie nou-introdusă în rândul grupului-țintă de la Pilonul I comparativ cu proiectul de OUG, însă nu este clar dacă această categorie de grup-țintă vizează toate activitățile din program, inclusiv partea de grant pentru afacere (trebuie să vedem și schema de ajutor de minimis când va fi gata).

București și județul Ilfov sunt excluse de la finanțarea prin Pilonul I.

Un amănunt interesant la Pilonul I este faptul că, deși în preambulul proiectului de ghid se specifică valoarea maximă a ajutorului de minimis de 250.000 lei (50.000 EUR), mai jos, în textul ghidului se precizează suma maximă de 60.000 EUR în funcție de numărul de locuri de muncă pe care firma respectivă le creează.

„Valoarea ajutorului de minimis acordat per întreprindere nou creată este de maxim 60.000,00 euro/întreprindere in funcție de numărul de locuri de munca create” - prevede proiectul de ghid pentru Pilonul I.

Minimum 1.756 de planuri de afaceri vor fi selectate dintre cele depuse de categoriile de beneficiari finali ai Pilonului I.

2. Pilonul II - un buget de 295.750.000 euro va fi disponibil pentru acțiunile destinate tinerilor cu vârsta cel puțin 18 ani, dar mai puțin de 30 de ani.

Pentru a fi eligibilă în grupul țintă o persoana trebuie sa îndeplinească următoarele condiții cumulative la data intrării in operațiune:

  • Să fi împlinit vârsta de 18  de ani;
  • Să nu împlinit vârsta de 30 de ani;
  • Să aibă domiciliu sau reședința în România;
  • Să intenționeze să deschidă o întreprindere în România în mediul urban sau rural.

Minimum 5.250 de planuri de afaceri vor fi selectate dintre cele depuse de beneficiarii finali ai Pilonului II.

La Pilonul II este eligibilă la finanțare și regiunea București-Ilfov, dar aceasta are la dispoziție un buget mai mic de 30 de milioane de euro din totalul alocat.

Firmele trebuie să creeze minimum 2 locuri de muncă noi

În proiectul de ordonanță de urgență de la MEAT nu era foarte clar, dar acum, în noile proiecte de ghid, MIPE precizează limpede că antreprenorii care vor obține finanțare vor trebui să creeze cel puțin 2 locuri de muncă noi, cu normă întreagă, în cadrul firmelor respective.

„Fiecare beneficiar al ajutorului de minimis va trebui să angajeze  minim 2  persoane in cadrul întreprinderilor nou înființate, conform planului de afaceri. Locurile de munca nou create (minim 2) trebuie sa fie cu normă întreagă și pe perioadă nedeterminată. Nu se acceptă angajarea aceleiași persoane la mai mult de o întreprindere înființată în cadrul aceluiași proiect” - prevăd ghidurile propuse.

Patronii vor avea la dispoziție 12 luni să-și implementeze planurile de afaceri iar apoi trebuie să mențină locuirile de munca nou create, in aceiași parametri ca cei asumați prin Planul de afaceri, pentru o perioada de minim 24 de luni.

Reamintim că, de la 1iulie 2024, Guvernul urmează să crească salariul minim brut la 3700 de lei, din care 300 de lei scutiți de taxe. Prin urmare, cu toate taxele incluse, salariul minim complet se va duce la 3.777 de lei pe lună. Prin urmare, în 36 de luni, numai pe cele două salarii obligatorii, firmele finanțate vor cheltui mai mult de 250.000 de lei, cât este ajutorul maxim. Și asta la salariul minim. Dar salariul minim este preconizat să crească și mai mult odată cu transpunerea Directivei UE privind salariul minim european. În plus, în funcție de specificul fiecărei firme, va fi nevoie și de angajați plătiți pe salarii mai mari decât cel minim.

Importanța cofinanțării proprii

Ghidurile propuse pun accentul pe cofinanțarea de 10% din valoarea cheltuielilor eligibile pe care trebuie să o asigure fiecare antreprenor care primește grant.

„Administratorul de schemă de antreprenoriat va acorda punctaj suplimentar planurilor de afaceri care prevăd o cofinanțare proprie mai mare de 10% din valoarea sprijinului financiar primit. În acest sens, administratorul schemei de antreprenoriat va elabora criterii specifice pentru punctarea etapizată  a planurilor de afaceri care prevăd o cofinanțare proprie mai mare de 10% din valoarea sprijinului financiar primit” - prevăd ghidurile propuse de MIPE pentru MEAT.

Prin urmare, viitorii antreprenori beneficiari de granturi Startup Nation vor trebui să vină de acasă cu minimum 5.600 EUR, cofinanțare, pentru a avea o șansă la  granturile de 50.000 EUR. Șansele vor crește pentru cei care vor aduce cofinanțare mai mare de 10%.

---

Citește și:

Cum au intrat infractorii eliberați pe lista categoriilor de beneficiari eligibili ai ajutoarelor de 50.000 EUR, Startup Nation 2024. VIDEO interviu cu ministrul Economiei, Ștefan Oprea

Parallax

Vizualizari
13786
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Emanuel
Constantin
Bună ziua! Dacă am o firmă deschisă în Septembrie 2023, este eligibilă?
Mulțumesc.
poza de profil
Xelnex
Buna ziua! Cum se numesc fonduri pentru "Start-up" daca tot tu ca firma trebuie sa aduci 10% din cei 250.000 de Euro? Sau cei 10% se iau din suma respectiva dupa acceptarea proiectului?
Claudiu
Zamfir
Cofinanțarea beneficiarului este 10% din valoarea chesltuielilor eligibile, iar ajutorulș financiar neambursabil este 250.000 lei, adica 90% din valoarea cheltuielilor eligibile
poza de profil
Ofelia
Arghirescu
Pentru grupul „Antreprenori, manageri, personal angajat” care este limita de varsta?
Claudiu
Zamfir
nu am gasit in proiectul de ghid sa se specifice limita de varsta la aceasta categorie de grup tinta, dar aceasta nu este forma finala a ghidului. Vom vedea, vom vedea si OUG (pentru ca ghidul nu va putea contrazice OUG), procedura de la MEAT... In acest moment, nu e nimic stabilit. Trebuie sa vedem, si schema de ajutor de minimis, acolo vor fi trecute categoriile exact. In acest proiect de ghid, referirile sunt mai largi
poza de profil
Ida
Weiszgerber
Bună ziua, una dintre persoanele angajate poate fi beneficiarul proiectului?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri