Claudiu Zamfir
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în dezbatere publică două proiecte de ghid al solicitantului pentru programul Startup Nation 2024, prin care antreprenorii români vor putea obține fonduri nerambursabile de maximum 250.000 lei (50.000 EUR) fiecare, iar noutățile care se observă pun accentul pe cofinanțarea proprie care trebuie asigurată de beneficiarul final și nuanțează categoriile de antreprenori eligibili.
Pe scurt, Minsterul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va lua bani europeni de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și-i va folosi mai departe pentru a plăti formatorii independenți care vor ține cursurile de antreprenoriat, precum și ajutoarele financiare nerambursabile de câte 250.000 lei către antreprenorii selectați. Trebuie subliniat că cele două ghiduri ale solicitantului propuse de MIPE în consultare se adresează Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) ca solicitant eligibil și partenerilor săi, respectiv Agențiile pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii (AIPE) din subordinea MEAT, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și furnizori acreditați de formare profesională publici și privați.
Fiecare ghid propus va institui regulile după care MEAT va depune proiectele sale mari și va lua banii europeni, în cadrul a două apeluri necompetitive:
Bugetul cumulat alocat celor 2 apeluri este de 445 de milioane de euro, fonduri europene și de la stat.
Prima informație relevantă este faptul că aceste proiecte de ghid rămân în consultare publică până pe 21 iunie 2024. Poți trimite și tu sugestii de îmbunătățire a ghidurilor la adresa de mail: consultare.peo@mfe.gov.ro
Într-un interviu acordat StartupCafe.ro, ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, spunea că vrea să deschidă prima etapă a programului Start-Up Nation în luna iunie 2024, cu înscrierea potențialilor antreprenori la cursurile de formare antreprenorială, pentru ca în septemrie 2024 să se deschidă și etapa a doua, cu înscrierea planurilor de afaceri la finanțare.
Așa cum se vede acum, mai durează până se deschide programul. Abia după data de 21 iunie 2024, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) va „bate în cuie” cele două ghiduri pentru colegii de la MEAT. Apoi, MEAT își va depune proiectele sale în sistemul MySMIS2021, în cadrul celor două apeluri necompetitive din Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027, pentru a atrage banii europeni pentru finanțarea programului Startup Nation 2024.
Între timp, Guvernul trebuie să dea deja ordonanța de urgență pentru instituirea programului Startup Nation 2024, pentru că varianta finală a celor două ghiduri redactate de MIPE pentru solicitantul MEAT trebuie să respecte această ordonanță. Deocamdată, ordonanța este și ea doar în stadiu de proiect.
După ce MIPE va desemna oficial MEAT ca administrator de scheme de granturi și vor fi semnate cele două contracte de finanțare mari, Ministerul Economiei, Turismului și Antreprenoriatului va trebuie să dea, la rândul său, o procedură de implementare a programului Startup Nation (prin ordin de ministru), care va trebui să cuprindă grila de punctaj conform căreia vor fi selectate planurile de afaceri, la finanțare.
De asemenea, MEAT va trebui să selecteze firmele care țin cursuri de antreprenoriat și să le ia ca parteneri în proiect. Abia apoi MIPE va putea să deschidă sesiunea de înscriere a viitorilor antreprenori la cursurile de antreprenoriat. După ce oamenii vor face cursuri (minimum 40 de ore cumulate de fiecare), se va deschide și etapa de înscriere a viitorilor antreprenori (grupul-țintă) la granturile de max. 50.000 EUR fiecare.
Atenție, viitorii antreprenori (grupul țintă) nu se vor înscrie la granturi prin portalul MySMIS2021, ci printr-un portal nou-nouț care va fi făcut de STS.
Cele două ghiduri propuse de MIPE pentru MEAT prevăd că în cadrul programului Startup Nation 2024 vor fi selectate la finanțare minimum 7.006 planuri de afaceri.
Cele două proiecte de ghid emise de MIPE pentru MEAT prevăd categoriile de grupuri-țintă, adică ce tipuri de beneficiari finali vor fi eligibili să obțină granturile de max. 250.000 lei pentru afaceri:
București și județul Ilfov sunt excluse de la finanțarea prin Pilonul I.
Un amănunt interesant la Pilonul I este faptul că, deși în preambulul proiectului de ghid se specifică valoarea maximă a ajutorului de minimis de 250.000 lei (50.000 EUR), mai jos, în textul ghidului se precizează suma maximă de 60.000 EUR în funcție de numărul de locuri de muncă pe care firma respectivă le creează.
„Valoarea ajutorului de minimis acordat per întreprindere nou creată este de maxim 60.000,00 euro/întreprindere in funcție de numărul de locuri de munca create” - prevede proiectul de ghid pentru Pilonul I.
Minimum 1.756 de planuri de afaceri vor fi selectate dintre cele depuse de categoriile de beneficiari finali ai Pilonului I.
Pentru a fi eligibilă în grupul țintă o persoana trebuie sa îndeplinească următoarele condiții cumulative la data intrării in operațiune:
Minimum 5.250 de planuri de afaceri vor fi selectate dintre cele depuse de beneficiarii finali ai Pilonului II.
La Pilonul II este eligibilă la finanțare și regiunea București-Ilfov, dar aceasta are la dispoziție un buget mai mic de 30 de milioane de euro din totalul alocat.
În proiectul de ordonanță de urgență de la MEAT nu era foarte clar, dar acum, în noile proiecte de ghid, MIPE precizează limpede că antreprenorii care vor obține finanțare vor trebui să creeze cel puțin 2 locuri de muncă noi, cu normă întreagă, în cadrul firmelor respective.
„Fiecare beneficiar al ajutorului de minimis va trebui să angajeze minim 2 persoane in cadrul întreprinderilor nou înființate, conform planului de afaceri. Locurile de munca nou create (minim 2) trebuie sa fie cu normă întreagă și pe perioadă nedeterminată. Nu se acceptă angajarea aceleiași persoane la mai mult de o întreprindere înființată în cadrul aceluiași proiect” - prevăd ghidurile propuse.
Patronii vor avea la dispoziție 12 luni să-și implementeze planurile de afaceri iar apoi trebuie să mențină locuirile de munca nou create, in aceiași parametri ca cei asumați prin Planul de afaceri, pentru o perioada de minim 24 de luni.
Reamintim că, de la 1iulie 2024, Guvernul urmează să crească salariul minim brut la 3700 de lei, din care 300 de lei scutiți de taxe. Prin urmare, cu toate taxele incluse, salariul minim complet se va duce la 3.777 de lei pe lună. Prin urmare, în 36 de luni, numai pe cele două salarii obligatorii, firmele finanțate vor cheltui mai mult de 250.000 de lei, cât este ajutorul maxim. Și asta la salariul minim. Dar salariul minim este preconizat să crească și mai mult odată cu transpunerea Directivei UE privind salariul minim european. În plus, în funcție de specificul fiecărei firme, va fi nevoie și de angajați plătiți pe salarii mai mari decât cel minim.
Ghidurile propuse pun accentul pe cofinanțarea de 10% din valoarea cheltuielilor eligibile pe care trebuie să o asigure fiecare antreprenor care primește grant.
„Administratorul de schemă de antreprenoriat va acorda punctaj suplimentar planurilor de afaceri care prevăd o cofinanțare proprie mai mare de 10% din valoarea sprijinului financiar primit. În acest sens, administratorul schemei de antreprenoriat va elabora criterii specifice pentru punctarea etapizată a planurilor de afaceri care prevăd o cofinanțare proprie mai mare de 10% din valoarea sprijinului financiar primit” - prevăd ghidurile propuse de MIPE pentru MEAT.
Prin urmare, viitorii antreprenori beneficiari de granturi Startup Nation vor trebui să vină de acasă cu minimum 5.600 EUR, cofinanțare, pentru a avea o șansă la granturile de 50.000 EUR. Șansele vor crește pentru cei care vor aduce cofinanțare mai mare de 10%.
---
Mulțumesc.
Proiectele trebuie sa fie făcute de persoana care dorește să acceseze fondurile sau poate sa se facă printr-o colaborare cu o casa de consultanta?
Lista cu codurile caen nu este publicata?
Multumesc