Claudiu Zamfir

Situația noilor fonduri UE: România a plătit în proiecte sub 5% din banii primiți din PNRR (fost comisar european)

bani-euro-romania-dreamstime

România a efectuat, în cadrul proiectelor sale, plăți în valoare mai mică de 5% din banii primiți, conform unor informații făcute publice de fostul comisar european pentru politică regională, Corina Crețu.

Într-o postare pe Facebook, europarlamentarul Pro România (S&D) a detaliat situația curentă a absorbției fondurilor UE 2021-2027:

  • „România va beneficia în perioada 2021-2027 de fonduri europene în valoare de aproximativ 80 de miliarde, după cum urmează: 29,2 miliarde de euro din Mecanismul de redresare și reziliență, elementul central al „Next Generation EU”, aproximativ 28 de miliarde de euro din fondurile structurale și de coeziune, 19 miliarde de euro din Politica Agricolă Comună, și aproape 2 miliarde euro din Fondul pentru o Tranziție Justă.
  • În decembrie 2021 și ianuarie 2022 România a incasat banii din pre-finanțări în valoare cumulativă de aproximativ 3,79 miliarde de euro, iar în octombrie 2022 Romania a incasat prima tranșă din PNRR, în valoare de 2,6 miliarde euro. Din păcate statul Român a făcut plăți în valoare de mai puțin de 5% din banii intrați deja.  
  • Consider că suntem încă într-un moment pe care îl putem cataloga istoric pentru România, din punct de vedere al șanselor pe care le oferă fondurile europene dar totul depinde de capacitatea țării de a absorbi aceste fonduri”.

Reamintim că, în iunie 2023, Comisia Europeană a aprobat preliminar o a doua cerere de plată PNRR pentru România, de aproape 2,8 miliarde de euro (granturi și împrumuturi), dar banii sunt așteptați să intre în țară în septembrie.

Parallax

Vizualizari
2206
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri