Claudiu Zamfir

Programul POC 4.1.1 „a fost blestemat de la naștere”. „Mulți beneficiari au avut de suferit pentru că au investit” (consultant)

Marian Dobrila.jpg

Mulți dintre antreprenorii care au investit în proiecte europene prin măsurile 4.1.1 și 4.1.1 Bis din Programul Operațional Competitivitate „au avut de suferit”, deși finanțările UE lansate de statul român ar fi trebuit să ajute firmele mici și mijlocii să se refacă după criza COVID-19, a declarat, joi, consultantul pentru finanțări Marian Dobrilă, la o întâlnire online pe StartupCafe.ro. 

El a estimat că, din 2020, de când au fost inițiate finanțările, sub denumirea de Măsura 3, antreprenorii și consultanții care s-au implicat în proiecte au suferit pierderi de 100 de milioane de euro, cumulat, în condițiile în care statul le-a promis granturi de câte 50.000-500.000 EUR pe proiect, pentru investiții. 

„În momentul de față, vorbim despre o parte din proiecte care au fost implementate și o parte din proiecte care nici azi nu și-au primit banii. Uniunea Europeană a constatat pe parcurs că o parte dintre criteriile după care a fost gândită această măsură o fac incompatibilă cu finanțarea integrală de la bugetul Uniunii Europene și atunci pentru acei oameni care au deja proiecte încheiate, plătite poate și de un an, banii nu au venit. Și sunt mutați - am înțeles că au ajuns și pe la Ministerul Sănătății - cu gândul să se găsească și pentru ei o soluție. 

Acest program a fost blestemat de la naștere, de la Măsura 3, care a avut șapte ghiduri succesive și a fost anulată sub un pretext absolut inventat, până la  cele 6-7 abordări pe POC 4.1.1 și POC 4.1.1 Bis. Dacă vreți să contorizăm paguba, cât sa muncit în zadar pe această măsură, eu estimez înmulțind costuri de consultanță și proiectare și banii beneficiarilor, că 100 de milioane de euro sunt pierderi în acești 4 ani, iar aceste amânări și schimbări de reguli în timpul jocului, tăieri de bugete au dus la un impact negativ de multe ori, iar mulți beneficiari au avut de suferit pentru că au investit resurse în aceste proiecte” - a spus Marian Dobrilă, consultant TDP Partners. 

În cei 18 ani de apartenență la Uniunea Europeană, România a primit fonduri europene de 96 de miliarde de euro și a plătit 31 de miliarde de euro la bugetul UE, rezultând un plus de 65 de miliarde de euro, absorbție netă de fonduri UE pentru țara noastră. 

Consultantul Marian Dobrilă consideră, însă, că, de fapt că investițiile făcute în România au finanțat competitivitatea altor țări. 

„Suntem în paradigma economică banii vin, banii pleacă. Și banii noștri, aceștia pe care îi dăm pentru investiții, finanțează competitivitatea altor țări. Pot să dau un exemplu: noi cumpărăm un aparat medical de analize, un RMN, care poate să coste 500.000 sau 1 milion de euro. Din acești bani, 300.000 EUR sunt de fapt know-how-ul și capacitatea producătorului de a inova și a dezvolta în acest domeniu. Acești bani finanează, practic, producătorul care vinde și la noi valoarea adăugată care rămâne este mult mai mică, pentru că noi nu putem produce acel aparat. Sigur că se vede în consumul de servicii medicale”, a spus Dobrilă. 

Parallax

Vizualizari
3394
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri