Claudiu Zamfir

Vicepremierul Barna: Ministerul Economiei lucrează la accelerarea plăților la Măsura 2

Thumbnail

Vicepremierul Dan Barna, copreședinte al USR-PLUS, a declarat, luni, pentru StartupCafe.ro, că Ministerul Economiei lucrează pentru ca în zilele următoare să accelereze plata ajutoarelor de stat pentru IMM de la Măsura 2, iar apoi să se poată relua înscrierile la Măsura 3, cu eliminarea achizițiilor imobiliare. În schimb, au apărut tot mai multe reproșuri din partea partenerilor de la PNL pentru stagnarea schemei de ajutoare de stat COVID, conform unor surse din coaliție.

Poziția mea este ca Măsura 3 să se reia astfel încât să fie eliminate toate problemele legate de cheltuielile cu imobiliarele, proiectele care cumpărau apartamente la mare cu pretextul că ar face producție. Abordarea noastră acum este de a relua măsura în perioada următoare, se  lucrează la Ministerul Economiei. Acum, Ministerul Economiei lucrează la accelerarea plăților la Măsura 2, pe acest lucru se va pune accent zilele următoare. Apoi, se vor putea relua și aplicațiile la Măsura 3” - a declarat, pentru StartupCafe.ro, Dan Barna.

Conform unor surse participante la discuțiile de până acum, din coaliția de guvernare, liderii PNL au cerut de mai multe ori ministrului Economiei, Claudiu Năsui (USR-PLUS), deblocarea Măsurii 3 și accelerarea plăților la Măsura 2, pe fondul unor reproșuri din interiorul PNL legat de stadiul schemei de ajutoare de stat COVID pentru firmele mici și mijlocii.

„Sunt multe reproșuri din PNL privind implementarea schemei de ajutare de stat COVID. Liderii coaliției au cerut de mai multe ori accelerarea plăților la Măsura 2 și deblocarea Măsurii 3. Prelungirea schemei de ajutor de stat pe cadrul temporar COVID a durat 2-3 luni. La Măsura 3, partenerii de la USR-PLUS spun că trebuie modificată procedura. PNL a fost de acord, dar rapid, să nu țină pe loc schema de sprijin.

S-au legat de imobiliare, dar cadrul legal spune că se finanțează investiții productive și puteau fi respinse simplu proiectele cu achiziții imobiliare neproductive. PNL a cerut să existe o motivare legală temeinică pentru reluarea Măsurii 3, pentru că există riscul unui val de procese din partea persoanelor care au aplicat legal. La Măsura 2, implementarea merge foarte greu” - a relatat, pentru StartupCafe.ro, un lider PNL care a fost discuțiile din coaliție, până acum.

Precizăm că StartupCafe.ro a încercat, fără succes, să îl contacteze telefonic și pe ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

Conform situației de vineri, 26 martie 2021, la Măsura 2 - granturi de capital de lucru de 2.000-150.000 de euro, sunt peste 13.000 de aplicanți care au fost admiși la finanțare, dar care nu și-au primit banii de la stat.

În total, în anul 2020 și în 2021, un număr de 3.227  de beneficiari au primit ajutoarele de stat, în valoare totală de 1.124.464.316 lei, la Măsura 2.

Săptămâna trecută, 140 de beneficiari au fost plătiți la Măsura 2, iar săptămâna precedentă plățile au fost mai slabe: doar 19 firme primiseră banii. În anul 2021, plățile au fost îngreunate și de lipsa bugetului de stat pe anul în curs, care s-a aprobat abia în luna martie.

Conform informațiilor StartupCafe.ro din interiorul Ministerului Economiei, săptămâna trecută au ajuns la agențiile regionale pentru IMM primii bani din bugetul pe anul 2021, o tranșă de 150 milioane euro pentru plățile la Măsura 2. De asemenea, pentru încă 500 de milioane de euro, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a inițiat o nouă ordonanță de urgență, care are nevoie să fie aprobată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial.

De asemenea, săptămâna trecută s-au semnat 358 de contracte de finanțare. Aplicanții trebuie să fie atenți la notificările din aplicația electronică pentru granturile IMM și la e-mail-uri, pentru a primi și semna în timp util contractele de finanțare.

Pentru a putea primi banii, oamenii trebuie să asigure și ei cofinanțare de 15% din cheltuielile eligibile, la Măsura 2.

La Măsura 3 - granturi de investiții de 50.000-200.000 euro, au fost transmise în total 27.736  de solicitări în valoare de 15.889.215.181 lei, de 6 ori mai mult decât bugetul disponibil. „Va fi operaționalizată și Măsura 3, granturi pentru investiții, blocată momentan până la remedierea unor probleme apărute la modul de selecție a firmelor solicitante” - a dat asigurări Ministerul Economiei după adoptarea bugetului de stat de către Parlament. În urmă cu o lună, surse oficiale au declarat pentru StartupCafe.ro că ministrul Năsui vrea să reia de la zero înscrierile la Măsura 3, dar are nevoie de acceptul coaliției de guvernare și al premierului Cîțu.

Parallax

Vizualizari
5271
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Filip
One
"Lucram sa acceleram...", "obiectivul nostru este..", "am luat masuri ca sa crestem ritmul...", "noi, din prima zi la minister, am stabilit.." .
Aceleasi cuvinte fara nicio substanta molfaite de 5 luni de zile.
Parca il aud pe Nea Nicu cu " trebuie sa facem totul, sa nu precupetim niciun efort, pentru ridicarea pe culmile cele mai inalte de progres si civilizatie a Romaniei! Uraaa!"
poza de profil
alllx
alllx
poza de profil
alllx
alllx
e complet distrus retardatul asta...un perje pansat cu limbaj de lemn, politruc de 2 lei. O tzeapa pt prostii care am fost cand i-am votat pe distrusii astia. Never again!
poza de profil
Vasile
Popa
Cum să lucrezi la accelerarea a ceva ce nu se întâmplă? Să accelereze ce?... miștoul la adresa noastră probabil.
poza de profil
Tudor-Adrian
SUSMAN
Eu sunt foarte nedumerit că nemernicii ăștia nu țin cont de faptul că platforma de depunere a fost fraudată și cei care au depus proeicte în ultimile 48 ore stiau procentul de cofinantare...și nu toți au depus pe imobiliare.Cu toate acestea, cochetează cu ideeea să scoată doar achizițiile de imobile. Se tem, zic ei, de procese, din partea celor care au depus legal...Măi guvernanți imbecili, dacă anulați măsura, vă temeți, dacă nu anulați măsura, iar vă temeți de procesele celorlalți care se simt fraudați...DIn cauza incompetenței voastre acum mii de firme suferă, sunt în faliment și nu primesc decât promisiuni mincinoase....Eu sper să se spargă buba, să plecați acasă că habar nu aveți cu ce se mănâncă economia!
poza de profil
Alex
Consultant
MASURA 3 -----> Extrase din procedura de implementare Masura 3. este foarte clar ce se finanteaza si ce nu ! NU SE FINANTEAZA SPATII LOCATIVE, apartamente la mare cum spune ministrul Nasui!!!!
4.2.1. (1) Beneficiarii de granturi pentru investiții pot utiliza granturile pentru investiții alocate din fonduri externe nerambursabile, pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat, pentru finanțarea următoarelor categorii de cheltuieli:
Dovada achiziţiei proprietăţii pentru spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii şi comerţ inclusiv spații modulare (contract de vânzare-cumpărare) va fi însoțită de raportul de evaluare a activului întocmit de expert autorizat ANEVAR și extras de carte funciară din care să reiasă destinația nonlocativă a spațiului, cu excepţia spaţiilor mobile de lucru/ producţie / prestări servicii / comerț, sau spații modulare.
(7) Din granturile pentru investiții nu se finanțează:
a) cereri de finanțare care au drept obiect al finanțării activitatea de consultanță, studii sau alte activități asimilate acestora;
b) cereri de finanțare care au drept obiect sedii de birouri sau alte activități destinate investițiilor imobiliare pentru închirierea de birouri/concesionarea sau orice alte forme de valorificare ale acestora;


a) cheltuieli cu realizarea/achiziția construcțiilor

MASURA 2 ------ > Fara buget aprobat plateau 30-40 contracte pe saptamana si acum au accelerat la 140 plati pe saptamana cu bugetul aprobat!!!???!!!I Isi bat joc de Imm-uri!! Sa fie maine alegeri, cine ii mai voteaza! Mincinosii!!!
poza de profil
Alexandru
Cristea
Domnul vicepremier a fost dezinformat in privinta destinatiei pe care o pot avea spatiile si este penibil, fiind si dansul specialist in domeniu, sa declare lucruri neconforme cu realitatea: spatiile pot fi atat pentru productie, cat si pentru servicii. Apoi, atat timp cat regulile initiale au fost facute intr-un anume fel, jocul trebuie dus la capat. Problema imobiliarelor cred ca mai degraba este folosita pentru a masca cea mai mare problema, atat legal, cat si moral: fraudarea inscrierii prin scurgerea de informatii. Speram sa se hotarasca ce fac pana sa se ajunga la dezangajarea sumelor.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri