Claudiu Zamfir

Noi finanțări pentru startup-uri și IMM-uri europene de tehnologii în domeniul apărării: 175 milioane EUR prin fonduri europene de investiții

bani-euro-zid-dreamstime

Startup-urile și firmele mici și mijlocii (IMM) europene, inclusiv din România, care dezvoltă tehnologii în domeniul apărării vor putea obține noi finanțări printr-un nou mecanism investițional, în valoare de 175 de milioane EUR, lansat vineri de Uniunea Europeană.

Într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, Comisia Europeană anunță lansarea Mecanismului de capitaluri proprii în domeniul apărării - Defence Equity Facility.

Inițiativa, constând în 100 de milioane EUR din Fondul european de apărare și o sumă suplimentară de 75 de milioane EUR din Fondul european de investiții, va extinde capacitatea de investiții a FEI pentru a sprijini, în următorii patru ani, fondurile de capital privat și fondurile cu capital de risc cu strategii care acoperă tehnologiile relevante pentru apărare.

Se preconizează că această inițiativă în valoare de 175 de milioane EUR va atrage investiții private suplimentare în fondurile pe care le sprijină, mobilizând astfel în total circa 500 milioane EUR pentru sprijinirea întreprinderilor europene.

Acesta este un pilon esențial al sistemului UE de inovare în domeniul apărării, care urmărește să consolideze competitivitatea și securitatea tehnologică a Europei, prin sprijinirea unui ecosistem prosper de startup-uri și IMM-uri din domeniul apărării. Acesta este un prim pas și vom continua să colaborăm cu Banca Europeană de Investiții și FEI pentru a sprijini accesul la finanțare în sectorul apărării” - a declarat Thierry Breton, comisar pentru piața internă.

Mecanismul de capitaluri proprii în domeniul apărării urmărește să stimuleze dezvoltarea unui ecosistem de fonduri private care investesc în inovarea în domeniul apărării. Inițiativa se va concentra asupra tehnologiilor cu potențial de dublă utilizare, care includ atât aplicații civile, cât și aplicații de apărare, pentru a sprijini în continuare securitatea UE, în conformitate cu obiectivele InvestEU.

Această nouă oportunitate de finanțare va fi însoțită de activități de consolidare a capacităților pentru a sprijini managerii în dezvoltarea și gestionarea fondurilor lor.

Această inițiativă consolidează cooperarea dintre Comisie și FEI în sprijinul ecosistemului aerospațial și de apărare, inițiată odată cu lansarea Fondului CASSINI în ianuarie 2022 pentru a consolida investițiile în companiile care operează în sectorul spațial.

Noul mecanism de capitaluri proprii vine după Inițiativa strategică europeană pentru securitate lansată în 2022 și actualizată în iunie 2023.

---

Citește și:

Startup-urile românești de tehnologii pentru apărare și securitate vor putea obține finanțări din noul fond de investiții NATO de 1 miliard EUR

Parallax

Vizualizari
3958
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri