Claudiu Zamfir

Ministrul Proiectelor Europene, către funcționarii care cer creșteri de salarii: Nu protestele rezolvă aceste probleme

adrian caciu.jpg

Funcționarii din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care gestionează o serie întreagă de finanțări nerambursabile inclusiv pentru antreprenori, au protestat zilele acestea, cerând creșteri de salarii, dar, joi, ministrul Adrian Câciu a comunicat că „nu protestele rezolvă aceste probleme”.

Câciu s-a întâlnit cu membrii sindicatului MIPE, care ceruseră salarii mai mari, dar ministrul a comunicat, într-o postare pe Facebook, că deja „nivelul de salarizare actual al personalului MIPE este la nivelul maxim prevazut în grila de salarizare pentru familia ocupatională Administratie, din Legea 153/2017”. Astfel, în loc să le ofere acum funcționarilor MIPE creșterile salariale pe care le-au cerut, ministrul a invocat niște „propuneri privind noua grila de salarizare a personalului care gestionează fonduri europene din cadrul MIPE pentru a fi cuprinsă în noua lege a salarizării unitare”.

„Nu protestele rezolvă aceste probleme ci dialogul social așa cum este el prevăzut de Legea 367/2022 a dialogului social, cu modificările și completările ulterioare” - a mai scris Câciu, pe Facebook.

Sindicaliștii MIPE protestatari au cerut 3 măsuri principale:

  1. Stabilirea nivelului de salarizare în  funcție de nivelul maxim de salarizare existent în cadrul categoriei profesionale, respectiv Familia Ocupațională de Funcții Bugetare „administrație”, așa cum a solicitat Comisia Europeană în repetate randuri.
  2. Reglementarea privind acordarea unui statut special personalului de specialitate care gestionează fonduri europene nerambursabile și desfășoară activități cu caracter complex  și special în cadrul MIPE.
  3. Rezolvarea solicitărilor existente privind condițiile deficitare în care își desfășoară activitatea salariații MIPE, inclusiv în teritoriu”, susțin angajații MIPE.

Iată mesajul ministrului Câciu, după întâlnirea cu sindicaliștii din MIPE:

Dialogul constructiv și rațional finalizat cu decizii guvernamentale care să așeze drepturile dar și obligațiile angajațiilor care gestionează fondurile nerambursabile alocate României pe un fundament solid functie de responsabilităti și performanță este singura cale corecta, instituțională și eficientă pentru rezultate sustenabile și performanță în interesul general al cetățenilor români și al obiectivului general de dezvoltare al României.

Am avut discuții aplicate cu membrii sindicatului MIPE-Normalitate în vederea găsirii unor direcții de acțiune pentru soluționarea cererilor venite din partea sindicatului.

Păstrarea resursei umane profesioniste din minister și creșterea gradului de mulțumire la locul de muncă sunt obiective tratate cu seriozitate la nivelul conducerii MIPE și la nivelul meu, ca ministru.

În acest sens, având în vedere faptul că noua lege a salarizarii unitare in sectorul public este în elaborare la Ministerul Muncii si Protecției Sociale, au fost transmise o serie de propuneri privind noua grila de salarizare a personalului care gestionează fonduri europene din cadrul MIPE pentru a fi cuprinsă în noua lege a salarizării unitare – jalon PNRR cu solicitarea corelării salarizării personalului în raport cu complexitatea activității desfășurate și eliminarea inechităților salariale existente prin modificarea Legii-Cadru nr.153/2017, cu modificările și  completările ulterioare.

Trebuie mentionat faptul că nivelul de salarizare actual al personalului MIPE este la nivelul maxim prevazut în grila de salarizare pentru familia ocupatională "Administratie", din Legea 153/2017.

Aplicarea însă, mai mult sau mai putin corectă a diferitelor articole de lege sau a modificărilor aduse la legea salarizarii unitare, de-a lungul timpului, de catre unele din instituțiile din administratia centrală, a făcut ca, pe anumite segmente, sa existe diferente de salarizare între institutii care nu neaparat s-au regasit și într-un grad mai mare de responsabilitate sau de performanță, ceea ce creează inechitați între salariatii din diverse instituții.

Tocmai de aceea, rezolvarea trebuie sa fie una structurală si nu una ad-hoc, iar toată administratia centrală trebuie reașezată pe principii de echitate, responsabilitate și eficiență.

Având în vedere că politica salarială este o politică publică realizată de către Guvern, în mod unitar și nediscriminatoriu dar și în concordanță cu prevederile PNRR, se va continua dialogul pentru asezarea legislatiei de asa maniera încât să raspunda nevoilor de remunerare corectă a performanțelor si responsabilitatilor ce revin personalului MIPE fără a afecta stabilitatea macroeconomică și a bugetului de stat.

Nu protestele rezolvă aceste probleme ci dialogul social așa cum este el prevăzut de Legea 367/2022 a dialogului social, cu modificările și completările ulterioare.

Așa cum am reușit, împreună, prin dialog și eficiență, să transformăm eșecul trecutului în materie de fonduri europene într-un succes al prezentului și o normalitate a viitorului, așa vom reuși și în continuare să gasim cele mai bune soluții pentru ca performanța să fie corect remunerată.

Dar abordarea trebuie să fie una serioasă, unitară, responsabilă și în contextul prevăzut de reformele în derulare prin care România trece, inclusiv în zona administratiei dar și a salarizarii din sistemul public.

Parallax

Vizualizari
385
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Alex
Radu
Daca se concediaza 90% (PCR) din acel mega minister cu peste 3500 angajati nu se va cunoaste, dimpotriva se va face economie. Acel minister a ajuns un mastodont cu piciare de trestie, si performanta negativa...

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri