Claudiu Zamfir
În Monitorul Oficial nr 902 bis din 5 octombrie 2020, partea I, s-a publicat Procedura de implementare a Măsurii 1 - microgranturi de câte 2.000 de euro pentru firmele mici și mijlocii (IMM) fără angajați, PFA, ONG și cabinete medicale.
Procedura este aprobată prin Ordinul 2989/2020 al Ministrului Economiei (Poti parcurge aici procedura din Monitorul Oficial, intr-o formă ușor de urmărit).
Prin această măsură sunt disponibile microgranturi de câte 2.000 de euro pentru un număr total de 50.000 de beneficiari. Din 14 septembrie până luni, 5 octombrie, în faza de preînregistrare și-au creat profiluri de utilizatori cu parolă un număr de circa 38.000 de potențiali beneficiari pentru toate cele 3 măsuri de sprijin în valoare de 1 miliard de euro, au menționat pentru StartupCafe.ro surse apropiate procesului de finanțare.
De precizat că aplicanții vor avea nevoie de certificat de semnătură digitală. De asemenea, pe bază de împuternicire, o semnătură digitală va putea fi folosită pentru mai mulți beneficiari.
Așa cum am arătat anterior pe StartupCafe.ro, Ministerul Economiei a păstrat în procedura finală trimiterea la condiția din OUG 130/2020, ca IMM-urile beneficiare să fi avut cifra de afaceri de cel puțin 5.000 de euro în anul 2019. Guvernanții au susținut anterior că vor elimina această condiție din OUG 130/2020, dar pentru asta e nevoie ca Guvernul să aprobe o altă ordonanță de urgență, inițiată de Ministerul Fondurilor Europene, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. De aceea, Ministerul Economiei a preferat să stabilească forma finală a procedurii de acordare de microgranturi fără să menționeze expres pragul de 5.000 de euro, făcând doar trimitere la art 6 din OUG 130/2020, care prevede acest prag, iar dacă această condiție va fi eliminată din ordonanța de urgență, practic se va elimina automat și din procedură.
Mai departe rămâne ca Ministerul Economiei să stabilească data de aplicare propriu-zisă la microgranturi. Această dată va trebui anunțată cu cel puțin 3 zile înainte de deschiderea sesiunii. De asemenea, sesiunea va dura 5 zile lucrătoare, cu posibilitate de prelungire dacă nu se consumă bugetul de 100 de milioane de euro. Se va aplica principiul primul venit - primul servit.
Consultă AICI procedura pentru Măsura 1 și anexele.
Pagina de preînscriere este deschisă aici: https://granturi.imm.gov.ro/auth/login
1. Ce înseamnă exact reluarea activității curente? Dacă firma nu a fost închisă pe perioada pandemiei, înseamnă că nu este vorba de o reluare a activității, ci doar o continuare?
2. Evident că reluarea activității firmei nu stă într-o multifuncțională, dar achiziționarea uneia și costurile de printare mai scăzute ajută la revenirea firmei. Se încadrează la punctul f)?