Claudiu Zamfir
Ministerul Economiei informează, vineri, că a transmis la Monitorul Oficial ordinul de ministru prin care stabilește forma finală a procedurii de implementare a măsurii 1 de sprijin - microgranturi de câte 2.000 de euro pentru IMM, PFA, ONG și cabinete medicale, din cadrul schemei de ajutoare de stat în valoare totală de 1 miliard de euro, din fonduri europene și de la buget.
„Procedura de implementare a măsurii 1 Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19 a fost aprobată prin Ordinul ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri nr 2989 din 30.09.2020 și a fost trimisă spre publicare în Monitorul Oficial al României”, a informat Ministerul Economiei.
Ordinul de ministru nu se publicase în Monitorul Oficial până la redactarea acestei știri.
Așa cum am mai arătat pe StartupCafe.ro, guvernanții au declarat oficial că vor elimina condiția ca IMM-urile să fi avut o cifră de afaceri de minimum 5000 de euro în anul 2019 pentru a putea accesa microgranturile.
Acest prag este însă prezent în Ordonanța de urgență 130/2020, iar procedura de implementare (prin ordinul de ministru) nu poate contrazice ordonanșa de urgență. Pentru a se elimina acest prag, era nevoie ca Guvernul să fi aprobat în ședință un proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Fondurilor Europene, pentru modificarea PUG 130/2020, cu eliminarea acelui prag de 5.000 de euro.
Săptămîna trecută, pe 24 septembrie, Guvernul a analizat în primă lectură OUG de modificare a OUG 130/2020 și a rămas să fie aprobată ulterior, după cum a anunțat Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului Ludovic Orban.
Joia aceasta, pe 1 octombrie, proiectul de OUG de modificare a OUG 130 nici nu a intrat pe ordinea de zi a ședinței de guvern, așa cum arată comunicarea trimisă presei de Palatul Victoria.
În schimb, în ședința de joi, premierul Ludovic Orban i-a cerut imperativ ministrului Economiei, Virgil Popescu, să deschidă sesiunea de cerere a banilor săptămîna viitoare.
În lipsa modificărilor de care se ocupă Ministerul Fondurilor Europene, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a recurs la o soluție prin care să nu iasă în afara legii. Așa se face că încă de miercuri, 30 septembrie (cu o zi înainte de ședința de guvern în care Orban a presat pentru deschiderea sesiunii), Popescu a trimis la Monitorul Oficial procedura măsurii 1 care prevede că:
IMM-urile care aplică trebuie să „respecte condiția de la art. 6, lit b) din Ordonanța de Urgență nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19”, cu excepția PFA, ONG și CMI.
„Condiția de la art. 6, lit b) din Ordonanța de Urgență nr. 130/2020” este acel prag de 5000 de euro, cifră de afaceri pe anul 2019, pentru IMM-uri. De aici rezultă 2 soluții:
De asemenea, așa cum am mai arătat pe StartupCafe.ro, „data de la care este activă a doua etapă de înscriere în cadrul măsurii 1-Microgranturi se comunică pe site-ul instituţiei cu cel putin 3 zile înainte de data începerii procesului de înregistrare propriu zis”.
Prin urmare, în cel mai rapid scenariu, cu pragul de 5000 de euro păstrat, Ministerul Economiei trebuie să aștepte măcar publicarea ordinului din 30 septembrie în Monitorul oficial si pe urmă să publice anunțul de deschidere a sesiunii pe site și peste 3 zile să deschidă sesiunea de aplicații, propriu-zisă. Această periodă se prelungește dacă așteaptă și modificarea OUG 130, pentru eliminarea pragului, pentru care e nevoie ca Guvernul să se reunească în ședință și să o aprobe.
De altfel, aceasta Ministerul Economiei a mai publicat și pe 24 septembrie procedura în această formă și până la urmă a trimis-o, pe 30 septembrie, și la Monitorul Oficial și a mai publicat-o încă o dată, azi, 2 octombrie, arătând că acesta este textul bătut în cuie, fără să mai aștepte modificările la OUG 130.
Beneficiarii eligibili la microgranturile de 2.000 de euro sunt:
Microgranturile se acordă, pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat, beneficiarilor care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:
Nu sunt eligibile din fondurile nerambursabile cheltuielile cu consultantul și nu pot fi achiziționate nici bunuri second hand.
Și e nevoie de certificat de semnătură digitală pentru a putea aplica. Cu o semnătură dgitală pot fi înregistrați mai mulți aplicanți (pe bază de procură).
Bugetul total al măsurii 1 este de 100 de milioane de euro, ajungînd pentru 50.000 de beneficiari. În primele două săptămâni de la publicarea paginii oficiale de înscreri, în faza de pre-înregistrare, și-au făcut profil de user cu parolă circa 30.000 de potențiali beneficiari.
Începând din 15 septembrie, Ministerul Economiei a deschis aplicația electronică ( https://granturi.imm.gov.ro/auth/login ) , deocamdată doar pentru faza 1, de preînregistrare a potențialilor aplicanți la granturile de câte 2.000-200.000 de euro din cele 3 măsuri de ajutor de stat.
Descarcă de AICI procedura pentru Măsura 1 - micrigranturi de 2.000 de euro și alte documente necesare.
Proceduramicrogranturicovid2020 v 29sept2020 by Claudiu on Scribd
Multumesc
Multumesc!