Claudiu Zamfir

Ajutoarele de stat pentru IMM, PFA, ONG, CMI: Forma finală a procedurii. Ce se întâmplă cu pragul de 5.000 Euro

Thumbnail

Ministerul Economiei informează, vineri, că a transmis la Monitorul Oficial ordinul de ministru prin care stabilește forma finală a procedurii de implementare a măsurii 1 de sprijin - microgranturi de câte 2.000 de euro pentru IMM, PFA, ONG și cabinete medicale, din cadrul schemei de ajutoare de stat în valoare totală de 1 miliard de euro, din fonduri europene și de la buget.

„Procedura de implementare a măsurii 1 Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile” din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19 a fost aprobată prin Ordinul ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri nr 2989 din 30.09.2020 și a fost trimisă spre publicare în Monitorul Oficial al României”, a informat Ministerul Economiei.

Ordinul de ministru nu se publicase în Monitorul Oficial până la redactarea acestei știri.

Așa cum am mai arătat pe StartupCafe.ro, guvernanții au declarat oficial că vor elimina condiția ca IMM-urile să fi avut o cifră de afaceri de minimum 5000 de euro în anul 2019 pentru a putea accesa microgranturile.

Acest prag este însă prezent în Ordonanța de urgență 130/2020, iar procedura de implementare (prin ordinul de ministru) nu poate contrazice ordonanșa de urgență. Pentru a se elimina acest prag, era nevoie ca Guvernul să fi aprobat în ședință un proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Fondurilor Europene, pentru modificarea PUG 130/2020, cu eliminarea acelui prag de 5.000 de euro.

Săptămîna trecută, pe 24 septembrie, Guvernul a analizat în primă lectură OUG de modificare a OUG 130/2020 și a rămas să fie aprobată ulterior, după cum a anunțat Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului Ludovic Orban.

Joia aceasta, pe 1 octombrie, proiectul de OUG de modificare a OUG 130 nici nu a intrat pe ordinea de zi a ședinței de guvern, așa cum arată comunicarea trimisă presei de Palatul Victoria.

În schimb, în ședința de joi, premierul Ludovic Orban i-a cerut imperativ ministrului Economiei, Virgil Popescu, să deschidă sesiunea de cerere a banilor săptămîna viitoare.

În lipsa modificărilor de care se ocupă Ministerul Fondurilor Europene, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a recurs la o soluție prin care să nu iasă în afara legii. Așa se face că încă de miercuri, 30 septembrie (cu o zi înainte de ședința de guvern în care Orban a presat pentru deschiderea sesiunii), Popescu a trimis la Monitorul Oficial procedura măsurii 1 care prevede că:

IMM-urile care aplică trebuie să „respecte condiția de la art. 6, lit b) din Ordonanța de Urgență nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19”,  cu excepția PFA, ONG și CMI.

„Condiția de la art. 6, lit b) din Ordonanța de Urgență nr. 130/2020” este acel prag de 5000 de euro, cifră de afaceri pe anul 2019, pentru IMM-uri. De aici rezultă 2 soluții:

  1. Fie guvernul adoptă în timp util noua OUG a Ministerului Fondurilor Europene de modificare a OUG 130 și abrogă art. 6, lit b) din OUG 130. Odată ce se va publica în Monitorul Oficial modificarea, practic procedura pentru măsura 1 va face referire la articolul abrogat, deci nu va mai exista condiția pragului de 5.000 de euro. O altă variantă pisibilă pentru eliminarea pragului ar fi și în Parlament, prin proiectul de lege de aprobare a OUG 130, cu amendamente, dar și acolo este de durată, pentru că nu este gata nici raportul din Comisia de buget a Camerei Deputaților, apii fiind nevoie de vor în plen, promulgarea legii de către președintele Iohannis, publicarea în Monitorul oficial (deci o pocedură și mai complexă).
  2. Fie OUG de modificare a OUG 130/2020 nu ajunge în Monitorul oficial (și în Parlament) și atunci se lansează apelul cu această condiție pentru IMM-uri, caz în care guvernanții nu și-ar mai respecta promisiunea de a elimina pragul de 5000 de euro.

De asemenea, așa cum am mai arătat pe StartupCafe.ro, „data de la care este activă a doua etapă de înscriere în cadrul măsurii 1-Microgranturi  se comunică pe site-ul instituţiei cu cel putin 3 zile înainte de data începerii procesului de înregistrare propriu zis”.

Prin urmare, în cel mai rapid scenariu, cu pragul de 5000 de euro păstrat, Ministerul Economiei trebuie să aștepte măcar publicarea ordinului din 30 septembrie în Monitorul oficial si pe urmă să publice anunțul de deschidere a sesiunii pe site și peste 3 zile să deschidă sesiunea de aplicații, propriu-zisă. Această periodă se prelungește dacă așteaptă și modificarea OUG 130, pentru eliminarea pragului, pentru care e nevoie ca Guvernul să se reunească în ședință și să o aprobe.

De altfel, aceasta Ministerul Economiei a mai publicat și pe 24 septembrie procedura în această formă și până la urmă a trimis-o, pe 30 septembrie, și la Monitorul Oficial și a mai publicat-o încă o dată, azi, 2 octombrie, arătând că acesta este textul bătut în cuie, fără să mai aștepte modificările la OUG 130.

Alte prevederi:

Beneficiarii eligibili la microgranturile de 2.000 de euro sunt:

  • a) întreprinderile mici și mijlocii care fac dovada prin situațiile financiare depuse că nu dețin salariați cu contract individual de muncă la data de 31 decembrie 2019;
  • b) PFA, ONG-uri cu activitate economică în unul din domeniile de activitate prevăzute în anexa nr. 1 la OUG nr. 130/2020;
  • c) PFA/CMI, dacă au fost implicate în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19, care nu au beneficiat de stimulentul medical acordat în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 82/2020. Dovada implicării în activitățile legate de COVID-19, dar și pentru neacordarea stimulentului medical se face prin completarea unei adeverințe-formular și încărcarea acesteia în aplicația de înscriere, emisă de unitatea sanitară unde a prestat serviciul beneficiarul/direcția de sănătate publică județeană, după caz..

Microgranturile se acordă, pe bază de contract de acordare a ajutorului de stat, beneficiarilor care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:

  • a) au desfășurat activitate curentă/operațională pe perioada a cel puțin unui an calendaristic înainte de data depunerii cererii de finanțare, cu excepția PFA/CMI pentru care începerea activității poate să fi avut loc până la data de 1 februarie 2020;
  • b) respectă condiția de la art. 6, lit b) din Ordonanța de Urgență nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, cu excepția beneficiarilor ajutorului de stat prevăzuți la art. 3.2 alin (1), lit. b) și c) din prezenta procedură;
  • c) își mențin activitatea pe o perioadă de cel puțin 6 luni de la acordarea formei de sprijin sub formă de microgrant;
  • d) nu erau în dificultate la 31 decembrie 2019;
  • j)  nu depăşesc plafonul de 800.000,00 Euro pe Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19 aprobat de către Comisia Europeană.

Nu sunt eligibile din fondurile nerambursabile cheltuielile cu consultantul și nu pot fi achiziționate nici bunuri second hand.

Și e nevoie de certificat de semnătură digitală pentru a putea aplica. Cu o semnătură dgitală pot fi înregistrați mai mulți aplicanți (pe bază de procură).

Bugetul total al măsurii 1 este de 100 de milioane de euro, ajungînd pentru 50.000 de beneficiari. În primele două săptămâni de la publicarea paginii oficiale de înscreri, în faza de pre-înregistrare, și-au făcut profil de user cu parolă circa 30.000 de potențiali beneficiari.

Începând din 15 septembrie, Ministerul Economiei a deschis aplicația electronică ( https://granturi.imm.gov.ro/auth/login ) , deocamdată doar pentru faza 1, de preînregistrare a potențialilor aplicanți la granturile de câte 2.000-200.000 de euro din cele 3 măsuri de ajutor de stat.

Descarcă de AICI procedura pentru Măsura 1 - micrigranturi de 2.000 de euro și alte documente necesare.

Proceduramicrogranturicovid2020 v 29sept2020 by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
27718
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Ovidiu
Frumusanu
PFA-urile care nu au semnatura electonica pot alpica? Care sunt conditiile pentru a putea aplica pentru fonduri, unde si cum se depun actele?
Multumesc
Claudiu
Zamfir
Numai cu semnatura digitala se poate aplica, numai online, pe linkul indicat si in articol in acest sens. daca nu aveti semnatura digitala puteti sa imputerniciti pe cineva care are (contabil, consultant etc)
ANTONIO
TOMONIU
https://granturi.imm.gov.ro/auth/login
poza de profil
Alina
Paduret
Suntem un SRL infiintat in martie 2019, cu domeniul de activitate in industria serviciilor creative, cod CAEN care se regaseste in anexa 1, Ordonanta 130/2020. La finalul anului trecut aveam 2 angajati. In aceasta situatie putem aplica pe masura 1 daca nu sutem PFA sau ONG? Va multumesc.
ANTONIO
TOMONIU
https://granturi.imm.gov.ro/auth/login
poza de profil
Alin
Maximilian
Buna ziua, am inteles ca termenul limita pentru depunere este data de 21 Octombrie. Aveti idee daca s-a mai prelungit termenul?
Multumesc!

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri