Claudiu Zamfir

UPDATE/Măsura 3: „Se introduce tot fluxul previzionat” - ce înseamnă, totuși, afirmația ministerului în calculul RIR

Thumbnail

Ministerul Economiei a comunicat, marți, pe pagina sa de Facebook, că firmele care aplică la Măsura 3 - granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro trebuie să introducă „tot fluxul previzionat”. Instituția nu a dat și alte explicații, unii dintre utilizatori rămânând să facă speculații. StartupCafe.ro și-a contactat sursele din Ministerul Economiei și a primit explicații mai largi.

„Măsura 3 - Se introduce tot fluxul previzionat” - atât a scris pe Facebook Ministerul Economiei, în mesajul de marți referitor la fondurile de investiții.

Unii dintre utilizatori au înțeles că „tot fluxul” se referă la tot fluxul de numerar al firmei beneficiare, nu doar pentru investiție, atunci când se calculează rata internă de rentabilitate (RIR). Și la redacție, am primit mesaje de la cititori cum că la Ministerul Economiei le spune că se ia întregul flux de numerar, iar în webinarul StartupCafe de săptămâna trecută se spunea că se ia în calcul doar fluxul de numerar previzionat pentru investiție.

Marți seara, am pus mâna pe telefon și am vorbit cu sursele noastre din Ministerul Economiei.

Să le luăm pe rând:

La datele care se introduc în formularul de înscriere, pentru calculul RIR se iau în considerare fluxurile de numerar previzionate pentru investiția eligibilă, pe toți cei 3 ani de durabilitate: N+1, N+2 și N+3. La asta se referă sintagma „tot fluxul previzionat” din postarea de marți de pe Facebook, a Ministerului Economiei.

Așadar, „tot fluxul previzionat” NU se referă la faptul că s-ar introduce fluxul de numerar previzionat pentru toată firma aplicantă, pentru toate afacerile sale, ci numai fluxul de numerar previzionat pentru investiția eligibilă.

UPDATE. Precizare importantă din partea Ministerului. Tot pe Facebook, într-un răspuns la un comentariu, Ministerul Economiei spune că se ia în calcul întreaga activitate a societății, deci nu doar partea de flux de numerar din dreptul investiției.

Thumbnail

O a doua precizare utilă se referă la condițiile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească aplicanții. Așadar, ne îndepărtăm acum de calcularea RIR din grila de punctaj și mergem către condițiile de eligibilitate de la punctul 3.2 alin (5) lit (d) din procedura de implementare a Măsurii 3:

realizează minimum 50% din valoarea veniturilor planificate în cadrul formularului de înscriere-plan de investiții (anexa 1) în primii 2 ani de durabilitate, iar diferența până la sfârșitul perioadei de durabilitate, respectiv anul al treilea.

La această condiție, se ia în considerare cifra de afaceri (veniturile) pentru întreaga firmă, cu toate afacerile sale pentru anii respectivi. De altfel, când monitorizează proiectul, statul ia direct din baza de date ANAF cifra de afaceri pe care firma va fi raportat-o pentru anii respectivi și astfel va compara cu previziunile din proiect.

De joi, 3 decembrie, până în prezent, au fost depuse peste 2000 de proiecte la Măsura 3.

Parallax

Vizualizari
9154
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Tudor
Ulea
Am sunat si eu la minister, TOT FLUXUL se refera la TOATA FIRMA! Cifra de afaceri se previzioneaza la nivelul companiei in contextul in care a avut cifra provenit din codul CAEN pe care se face investitia.
Claudiu
Zamfir
In tot acest timp, alti cititori ne scriu ca lor le-a spus tot de la call center ca la calculul RIR se introduce fluxul previzionat pentru investitie, nu pentru toata firma. Bine, e adevarat ca mai înainte alții au spus cum spuneți dvs acum. Eu, în redactarea acestui articol, am redat informatiile pe care le-am primit de la cea mai competenta sursa din minister, in chestiunea ajutoarelor de stat. Mai mult de atat nu va putem ajuta noi, ca jurnalisti
poza de profil
De ce
nu merge?
Posibil ca toata lumea să aibă dreptate :)
Cand discutăm despre RIR ne raportăm la valoarea investiției - nimic mai adevărat. Ca fapt divers, eu în vară mă așteptam ca MinEc. să mai facă un pas înaintea POR și POC și să considere pentru RIR doar valoarea cofinanțării, din moment ce restul este finanțare nerambursabilă. Acum este clar, RIR se raportează la întreaga valoare a investiției. Așa cum s-a implat în platformă pentru RIR = 0 la 3 ani ar trebui ca în perioada de sustenabilitate suma ”Fluxului de numerar previzionat” să fie egală cu valoarea investiției. Din acest motiv de la MinEc spun că RIR se raportează la investiție. Altfel, tot de la Min Ec ni se spune că secțiunea ”Indicatori de realizare” se referă la tot - adică la întreaga activitate a organizației, adică Cifra de afaceri, Profitul brut, și Numărul de angajați și Fluxul de numerar previzionat aparțin întregii organizații și nu doar investiției.

As putea să iau în calcul pentru secțiunea ”Indicatori de realizare” exclusiv investiția dacă mi-aș face un punct de lucru nou unde înregistrez la fisc un CUI distinct și pot în perioada de sustenabilitate să scot o balanță doar pe respectivul CUI.
poza de profil
Tudor
Ulea
http://economie.gov.ro/q-a-masura-3-granturi-pentru-investitii-acordate-imm-urilor

Inclusiv previziunea

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri