Claudiu Zamfir

Măsura 2 IMM Agri-Food: NU, nu trebuie să faci procedurile acelea complicate pentru achizițiile din proiect - erata MAT

fonduri erata mat

Fermierii și antreprenorii din industria alimentară, care au obținut granturi de câte 5.000-120.000 euro în cadrul Măsurii 2 - Agri-Food, NU au obligația să deruleze o serie întreagă de proceduri pentru achizițiile obișnuite din proiecte - a precizat, miercuri, oficial, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Precizarea MAT vine ca erată la un mesaj anterior al său, prin care îi avertiza eronat pe cei peste 3.000 de beneficiari ai granturilor Agri-Food că ar avea obligația să folosească „platforma beneficiar.fonduri-ue.ro pentru achiziționarea următoarelor bunuri/servicii/lucrări efectuate dupa încheierea contractului de finanțare și dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică decât pragurile valorice prevăzute de art. 7 alin. (5) din lege 98/2016, respectiv:
    a) cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, precum și alte categorii de stocuri necesare activității curente/operaționale desfășurate de beneficiari;
    d) cheltuieli privind achiziția de servicii necesare activității curente/operaționale, cu excepția serviciilor de consultanță;
    e) cheltuieli privind achiziția de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare reluării activității curente/operaționale;
    f) cheltuieli privind achiziția de echipamente, utilaje, instalații, tehnologii necesare reluării activității curente/operaționale”.

Dacă ar fi fost reală, această cerință ar fi complicat viața fermierilor și antreprenorilor, unii dintre ei finalizându-și deja proiectele.

Până la urmă, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a venit cu o erată în care și-a retras mesajul anterior și a prezentat scuze beneficiarilor:

„ERATĂ cu privire la informarea de presă publicată miercuri, 23 noiembrie a.c., prin intermediul căreia a fost menționată obligația de fi respectată legislația în domeniu, în ceea ce privește derularea de achiziții pentru programul IMM AGRI-FOOD.

Obligația la care s-a făcut referire în informarea de presă se aplică Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, precum și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în calitate de beneficiari ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și de administratori pentru măsurile instituite prin Ordonanța de Urgență nr. 61/2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Retragem toate celelalte aspecte enunțate în informarea de presă inițială. Pentru această eroare, ne prezentăm scuzele atât antreprenorilor, beneficiari ai programului IMM AGRI-FOOD (granturi pentru capital de lucru), cât și reprezentanților mass-media.

Vă mulțumim pentru înțelegere”.

Așadar, acele obligații procedurale privind achizițiile publice nu reveneau beneficiarilor finali - IMM-urile -, ci revin Ministerului Antreprenoriatului și Turismului. IMM-urile sunt grup-țintă în cadrul proiectului mare prin Acțiunea POC 4.1.2, pe care l-a depus MAT la Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene (MIPE), în cadrul programului Operațional Competitivitate. În acest proiect, beneficiarul este MAT (alături de Serviciul de Telecomunicații Speciale).

---

Citește și:

Noua Măsură 2-2022: Comunicate/anunțuri mass-media pe StartupCafe. Preț, eligibilitate, model de comunicat, în proiectele "IMM AGRI-FOOD"

Parallax

Vizualizari
887
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri