Claudiu Zamfir
Antreprenorii români eligibili vor putea obține ajutoare nerambursabile de până la 100.000 EUR fiecare pentru a lansa și dezvolta întreprinderi sociale, iar recent s-a publicat o listă cu 100 de organizații care vor împărți acești bani în calitate de administratori de schemă de grant.
Dacă ne aducem repede aminte, anul trecut s-au lansat linii de fonduri europene de aproape 215 milioane de euro pentru antreprenoriat social.
Banii nu se duc direct la antreprenorii sociali. În prima fază, sunt niște organizații care fac proiecte și primesc între 200.000 și 3 milioane de euro. În aceste proiecte organizațiile recrutează viitori antreprenori sociali, care fac parte din așa-numitul grup țintă, și îi trec prin tot felul de cursuri. Abia pe urmă, în faza a doua, oamenii primesc de la aceste organizații granturi de până la 100.000 de euro fiecare, să-și facă întreărinderi sociale și să angajeze acolo persoane vulnerabile.
Acum suntem abia la prima fază, în care au fost selectate și contractate (parțial) acele organizații care vor primi pe mână fonduri de până la 3 milioane de euro fiecare.
Zilele trecute, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat o listă cu proiectele contractate până la 31 iulie 2024 în cadrul Programului Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027. Pe această listă figurează 100 de organizații care vor recruta viitori antreprenori sociali și le vor da apoi granturi de max. 100.000 EUR pentru întreprinderi sociale în mediul URBAN.
Aceste organizații vor derula individual campanii de recrutare a viitorilor întreprinzători sociali, dar poate ar fi bine ca doritorii să contacteze ei organizațiile care implementează proiecte în județul lor.
Pentru antreprenorii sociali din mediul RURAL, sunt alte liste de organizații selectate la finanțare, în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială (PoIDS) 2021-2027.
Viitorii antreprenori sociali vor trece prin cursuri de antreprenoriat, timp de cel puțin 12 luni, și vor fi ajutați să-și întocmească planurile de afaceri, în cadrul proiectelor mari.
Ulterior, administratorii de grant vor selecta antreprenorii sociali cărora le vor acorda granturile de maximum 100.000 de euro penru a-și finanța întreprinderile sociale în mediul rural.
Pentru înființarea de întreprinderi sociale valoarea sprijinului financiar acordat în cadrul acestei scheme va fi de maximum 100.000 Euro/întreprindere. Pentru fiecare întreprinderi socială înființată în cadrul proiectului, persoana din grupul țintă care înființează întreprinderea socială trebuie să asigure o cofinanțare proprie de minimum 10% din valoarea sprijinului financiar primit. Cofinanțarea poate fi asigurată în bani sau în natură.
Administratorul de schemă de antreprenoriat social va acorda punctaj suplimentar planurilor de afaceri care prevăd o cofinanțare proprie mai mare de 10% din valoarea sprijinului financiar primit.
Pentru a putea primi banii, antreprenorii sociali vor trebui să angajeze cel puțin 4 persoane vulnerabile în cadrul proiectelor.
Ajutoarele de minimis NU se vor acorda următoarelor categorii de întreprinderi sociale:
Conform Legii nr. 219/2015 privind economia socială, pot fi întreprinderi sociale:
Atenție: deși legea economiei sociale prevede și societățile și cooperativele agricole, domeniile de activitate ale întreprinderilor sociale nou înfiintate finanțate prin schemă NU vor viza și domeniile agricole.
Statutul de întreprindere socială se recunoaște prin dobândirea unui atestat de întreprindere socială, în conformitate cu Legea nr. 219/2015 privind economia socială.
Persoanele juridice de drept privat, prevăzute mai sus, pot solicita un atestat de întreprindere socială, dacă actele de înființare și funcționare conțin prevederi prin care se demonstrează faptul că:
- acţionează în scop social şi/sau în interesul general al comunităţii;
- alocă minimum 90% din profitul/excedentul realizat scopului social şi rezervei statutare;
- se obligă să transmită bunurile rămase în urma lichidării către una sau mai multe întreprinderi sociale;
- aplică principiul echităţii sociale faţă de angajaţi şi administratori asigurând niveluri de salarizare/remunerare echitabile, între care nu pot exista diferenţe care să depăşească raportul de 1 la 8.