Claudiu Zamfir

Granturi IMM 2024: Scade pragul de acces la fondurile UE de max. 4 milioane EUR pentru firmele din județele Arad, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, prin PR Vest 1.3B

euro-bani-lacat-dreamstime

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii eligibile din cele 4 județe ale Regiunii Vest vor avea acces ceva mai ușor la granturile IMM de max. 4 milioane de euro pentru producție și max. 1 milion de euro pentru servicii, pentru că autoritatea de management va reduce puțin valorile minime ale ajutoarelor.

Am mai scris pe StartupCafe despre Intervenția Regională 1.3 B – Sprijin pentru IMM-uri (PRV/1.3B/1), destinat microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii din județele Arad, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin.

Acum Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest a admis câteva propuneri formulate de potențialii beneficiari, în consultarea publică privind apelul care urmează să se lanseze în anul 2024, în cadrul Programului Regional (PR) Vest.

  • Valoarea minimă a ajutorului nerambursabil scade de la 500.000 de euro la 300.000 de euro pentru codurile CAEN de producție. Valoarea maximă a sprijinului rămâne 4 milioane de euro.
  • Valoarea minimă a ajutorului nerambursabil scade de la 250.000 de euro la 200.000 de euro pentru codurile CAEN de servicii. Valoarea maximă a sprijinului rămâne 1 milion de euro.

Prin scăderea acestor praguri, se înlesnește oarecum accesul firmelor în program, având în vedere că antreprenorii trebuie să asigure contribuții proprii raportate la valoarea finanțării accesate. Practic, oamenii trebuie să aducă de acasă 30-60% la cheltuielile aferente ajutorului de stat și de 10-24% la ajutorul de minimis.

Alte înlesniri făcute la ajutarele IMM din Regiunea Vest: Numărul minim de angajați

ADR Vest a scăzut de la 3 la 1 numărul minim de angajați pe care trebuie să-l aibă beneficiarii eligibili. Astfel, s-a reformulat un criteriu de eligibilitate a beneficiarilor:

Solicitantul de finanțare are un număr mediu de locuri de muncă, calculat conform reglementărilor CE în echivalenți medii cu normă întreagă anuală (ENI), în anul fiscal anterior depunerii proiectului, de minim 1 (unu): ENI anualD ≥ 1, conform raportului de expertiză contabilă.

Criteriul 5.1.1.10 din cadrul Ghidului solicitantului a fost reformulat după cum urmează:

Solicitantul de finanțare îndeplinește cumulativ condițiile de mai jos:

  • 1. Are un număr mediu de locuri de muncă, calculat conform reglementărilor CE în echivalenți medii cu normă întreagă anuală (ENI), în anul fiscal anterior depunerii proiectului, de minim 1 (unu) ENI anualD ≥ 1 , conform raportului de expertiză contabilă.
  • 2. Își asumă menținerea cel puțin a numărului mediu de locuri de muncă, calculat conform reglementărilor CE în echivalenți medii cu normă întreagă anuală (ENI), înregistrat în anul fiscal anterior depunerii proiectului, pe perioada de evaluare, selecție, contractare, implementare, raportare și verificare finală a proiectului și până la finalul anului 1 de durabilitate.
  • 3. Își asumă creșterea numărului mediu de locuri de muncă calculat conform reglementărilor CE în echivalenți medii cu normă întreagă anuală (ENI) cu minim 3, prin crearea până la finalizarea implementării proiectului de locuri de muncă noi, legate strict de activitatea finanțată, și menținerea acesteia pe perioada de raportare și verificare finală a proiectului și până la finalul anului 1 de durabilitate. Criteriul se consideră îndeplinit dacă sunt respectate toate cerințele de mai sus, respectiv: punctele 1, 2 și 3.

Criteriile de eligibilitate car fac referire, „anul curent depunerii cererii de finanțare” sau  la „anul fiscal anterior” ori la „anul curent depunerii cererii de finanțare și anul fiscal anterior” se vor raporta la momentul deschiderii depunerii cererilor de finanțare, respectiv 2024. Astfel, anul curent depunerii cererii de finanțare va fi 2024, iar anul fiscal anterior va fi 2023.

De asemenea, ADR Vest va analiza dacă va introduce sau nu pe lista codurilor CAEN eligibile și următoarele 7 coduri:

  • 1610 – Taierea și rindeluirea lemnului
  • 3092 – Fabricarea de biciclete și de vehicule pentru invalizi
  • 3821 – Tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase
  • 3831– Demontarea (dezasamblarea ) mașinilor și a echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor
  • 3832 - Recuperarea materialelor reciclabile sortate
  • 9321 – Bâlciuri și parcuri de distracții
  • 9329 – Alte activități recreative și distractive n.c.a.

Finanțarea IMM, cu un buget de 41,25 de milioane de euro pentru regiunea Vest ar urma să se lanseze în perioada mai-iunie 2024, conform calendarului orientativ ADR Vest.

---

Citește și:

Parallax

Vizualizari
4582
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri