Claudiu Zamfir
Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din România, care activează în domeniul editării cărților, vor putea obține noi granturi de câte 50.000 EUR pentru producția e-book-urilor, audiobook-urilor, precum și pentru promovarea lecturii prin intermediul vlogurilor și a challenge-urilor online.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a publicat, vineri, Schema de ajutor de minimis Digitalizarea sectorului culturii scrise prin creșterea volumului de carte realizat în format electronic și mobilizarea de noi audiențe prin utilizarea instrumentelor digitale, din cadrul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF) 2021-2027.
Obiectivul finanțării susținute de Uniunea Europeană este de a promova cultura prin:
„În cadrul acestei Măsuri se vor realiza, spre exemplu, activități de tipul: dezvoltării, printr-o schemă de ajutor de minimis, a capacității operatorilor din sector de realizare a cărților în format electronic (e-book, audiobook etc), cu precădere pentru volume ale autorilor de limbă română, realizării unui catalog online pentru operele literare românești pentru promovarea lecturii în rândul tinerei generații etc. Totodată se vor realiza acțiuni de atragere de noi audiențe folosind noile instrumente și tehnologii de tipul vlog-urilor, challenge-urilor online și maratoanelor de lectură” - a precizat MIPE.
Bugetul viitorului apel de proiecte este de 1,5 milioane EUR, din care:
Din acești bani, editurile vor putea obține granturi de maximum 50.000 EUR/proiect. 30 de IMM-uri vor fi finanțate astfel, la nivel național.
MIPE urmează să anunțe când se vor face înscrierile în sistemul MySMIS2021.
Beneficiarii acestor ajutoare de minimis vor trebui să îndeplinească o serie de condiții de eligibilitate cumulate, printre care: