Claudiu Zamfir

Fondurile UE de reziliență pentru antreprenori vor fi mai ales sub formă de credite garantate

Thumbnail

Antreprenorii români vor putea să acceseze viitoarele fonduri europene din Mecanismul UE de Redresare și Reziliență preponderent sub formă de credite bancare garantate de stat și mai puțin ca fonduri nerambursabile, au declarat, vineri, pentru StartupCafe.ro, surse guvernamentale implicate în procesul de negociere a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Potrivit surselor, 20-30% din alocarea pentru antreprenori va fi sub formă de granturi (nerambursabile), iar 70-80% va fi sub formă de împrumuturi bancare cu garanții publice, în condiții mai avantajoase decât cele din piață.

De asemenea, antreprenorii vor trebui să respecte condiția ca investițiile din acești bani să nu afecteze medul înconjurător, au menționat sursele.

Reamintim că Uniunea Europeană va aloca României fonduri de reziliență de 30,4 miliarde de euro, din care 13,7 miliarde de euro vor fi granturi (nerambursabile) și 16,6 miliarde de euro vor fi împrumuturi cu dobândă avantajoasă. Banii vor putea fi cheltuiți până în anul 2026.

În această anvelopă bugetară, intră și aproximativ 3,4 miliarde de euro pentru IMM-uri, potrivit draftului PNRR lansat de fosta guvernare Orban, dar rediscutat de actuala Guvernare Cîțu în plan intern și la Comisia Europeană.

Parallax

Vizualizari
6330
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Alex
Consultant
Asa au reusit Presedintele si Guvernul sa negocieze. Credite bancare subventionate si garantate, care trebuie rambursate. In loc de fonduri nerambursabile.
poza de profil
Iulian
P.
La ce altceva te asteptai atata vreme cat ordinele vin din exterior?
poza de profil
Filip
One
poza de profil
Filip
One
In calitate de beneficiar al unui astfel de credit garantat, mai exact IMM Invest, va anunt ca aceste credite sunt garantate de catre stat SI de catre antreprenor, in nume personal. Adica, in caz de neplata, statul plateste garantia bancii si apoi se ingjijeste sa imi ia mie casa.
Deci, este un fel de credit ipotecar pe nume personal (degeaba ai Societate cu Raspundere Limitata).
Daca asta e interventia statului in favoarea antreprenorilor, poate sa se abtina. Macar la un credit iporecar dureaza mai mult formalitatile de executare. Cand datorezi bani ANAF ului e mult mai rau.
poza de profil
Wishu
kn
Oricum băncile profitau foarte mult chiar și de fondurile nerambursabile prin creditele punte sau credite pentru cofinanțări pentru că fondurile nu se dau aproape niciodată în avans dar acolo era cu risc.
Noul mod e o schemă de a crește și mai mult profiturile băncilor fără nici un risc.
poza de profil
Iulian
P.
Exact.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri