Claudiu Zamfir
Antreprenorii români vor putea să acceseze viitoarele fonduri europene din Mecanismul UE de Redresare și Reziliență preponderent sub formă de credite bancare garantate de stat și mai puțin ca fonduri nerambursabile, au declarat, vineri, pentru StartupCafe.ro, surse guvernamentale implicate în procesul de negociere a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Potrivit surselor, 20-30% din alocarea pentru antreprenori va fi sub formă de granturi (nerambursabile), iar 70-80% va fi sub formă de împrumuturi bancare cu garanții publice, în condiții mai avantajoase decât cele din piață.
De asemenea, antreprenorii vor trebui să respecte condiția ca investițiile din acești bani să nu afecteze medul înconjurător, au menționat sursele.
Reamintim că Uniunea Europeană va aloca României fonduri de reziliență de 30,4 miliarde de euro, din care 13,7 miliarde de euro vor fi granturi (nerambursabile) și 16,6 miliarde de euro vor fi împrumuturi cu dobândă avantajoasă. Banii vor putea fi cheltuiți până în anul 2026.
În această anvelopă bugetară, intră și aproximativ 3,4 miliarde de euro pentru IMM-uri, potrivit draftului PNRR lansat de fosta guvernare Orban, dar rediscutat de actuala Guvernare Cîțu în plan intern și la Comisia Europeană.
Deci, este un fel de credit ipotecar pe nume personal (degeaba ai Societate cu Raspundere Limitata).
Daca asta e interventia statului in favoarea antreprenorilor, poate sa se abtina. Macar la un credit iporecar dureaza mai mult formalitatile de executare. Cand datorezi bani ANAF ului e mult mai rau.
Noul mod e o schemă de a crește și mai mult profiturile băncilor fără nici un risc.