Claudiu Zamfir

Fonduri UE de 70.000 EUR pentru tineri fermieri: Lansarea intervenției, în octombrie 2023 (minister)

euro-bani-fermier-dreamstime

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va lansa în luna octombrie 2023  intervenția DR 30 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, prin care persoanele eligibile vor putea obține fonduri europene de câte 70.000 de euro pentru afaceri agricole, a anunțat, luni, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), într-un comunicat consultat de StartupCafe.ro.

Lansarea sesiunii AFIR pentru tinerii fermieri este prevăzută în calendarul prezentat în Reuniunea Comitetului de Monitorizare din 7 septembrie 2023.

În context, Tinerii fermieri care intenționează să solicite sprijin financiar prin intermediul intervenției DR 30 și au depus cerere unică de plată la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) ca persoană fizică trebuie să-și schimbe statutul în forma de organizare a activității economice cu care vor să solicite sprijin pentru instalare, a precizat ministerul.

Procedura descrisă de Ministerul Agriculturii pentru tinerii fermieri:

Având în vedere lansarea intervenției DR 30 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din cadrul Planului Strategic (PS) 2023-2027, în luna octombrie 2023, conform calendarului prezentat în Reuniunea Comitetului de Monitorizare din 7 septembrie 2023, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PS 2023-2027, face următoarele precizări:

Tinerii fermieri care intenționează să solicite sprijin financiar prin intermediul intervenției DR 30 și au depus cerere unică de plată la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) ca persoană fizică trebuie să-și schimbe statutul în forma de organizare a activității economice cu care vor să solicite sprijin pentru instalare. Astfel, va efectua transferul exploatației pe noua entitate cu care solicită sprijin în cadrul acestei intervenții, în conformitate cu cerințele intervenție.

Conform reglementărilor legale în vigoare, noua entitate poate fi: persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere individuală (II), întreprindere familială (IF) sau orice formă juridică de organizare a activității economice, așa cum sunt detaliate în forma consultativă a ghidului solicitantului, disponibil pe site MADR și AFIR .

Este obligatoriu ca transferul exploatației pe noua formă de organizare să se realizeze  înainte de depunerea cererii de finanțare în cadrul DR 30. Doar în acest mod va putea fi îndeplinită condiția de eligibilitate referitoare la obligativitatea ca solicitantul să figureze în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție,  prevăzută în fișa acesteia.

Astfel, tinerii fermieri care solicită sprijin financiar prin DR 30 au posibilitatea să solicite în cel mai scurt timp Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură transferul activității economice în noua formă de organizare pentru a se putea încadra în cerințele menționate în ghidul solicitantului.

Parallax

Vizualizari
4015
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri