Claudiu Zamfir

Granturi UE de 70.000 EUR pentru Tineri Fermieri: AFIR a repus în dezbatere Ghidul de finanțare

euro-bani-dreamstime

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a repus în dezbatere publică, miercuri, 1 august 2023, pentru încă 15 zile, proiectul de ghid al solicitantului prin care tinerii fermieri români vor putea să obțină granturi  de câte 70.000 de euro, din fonduri europene.

AFIR scosese inițial în consultare publică proiectul de ghid pentru finanțarea  DR-30 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri în 8 iunie. Între timp, s-a schimbat ministrul Agriculturii, a dispărut de pe site draftul de ghid și lumea nu mai știa ce se întâmplă cu această finanțare mult-așteptată.

Acum, pe 1 august, a fost repus în dezbatere publică, pentru 15 zile, proiectul de ghid.

Bugetul alocat tinerilor fermieri este de 250,7 milioane de euro.

Din acești bani vor fi acordate ajutoare nerambursabile de câte 70.000 de euro.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se acordă sub formă de sumă forfetară potrivit, pentru o perioadă de implementare de maximum 3 ani sau 5 ani (pentru sectorul pomicol și struguri de masă).

Solicitantul trebuie să facă dovada că valoarea investițiilor prevăzute în planul de afaceri reprezintă cel puțin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda în două tranșe:

 • 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare;
 • 25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcție de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă, de la semnarea contractului de finanțare.

Beneficiarii acestei finanțări vor fi tinerii fermieri, definiți astfel:

„Tânărul fermier” este o persoană cu vârsta de până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul depunerii cererii de finanțare, care deține competențe adecvate în domeniul agricol și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații și deține controlul efectiv privind luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploatației agricole.

Prin urmare, sunt eligibili solicitanții care îndeplinesc cumulat următoarele condiții:

 1. au vârsta de cel puțin 18 ani împliniți și până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani), la data depunerii Cererii de finanțare
 2. au absolvit minimum 8 clase,
 3. dețin competențe și aptitudini profesionale pentru ramura agricolă vizată în proiect (vegetal/zootehnic/mixt), îndeplinind cel puțin una dintre următoarele condiții:
 • studii medii/superioare;

sau

 • formare profesională prin studii/ curs de calificare conform legislației aplicabile la momentul acordării certificatului de calificare profesională

sau

 •  competențe dobândite prin participarea la programe de instruire/iniţiere/specializare care nu necesită un document eliberat de formatorii recunoscuți de către ANC (Autoritatea Națională pentru Calificări) şi presupune un număr de ore sub numărul de ore aferent Nivelului I2 de calificare profesională

sau

 •  evaluarea în cadrul unui centru de evaluare și certificare a competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale, autorizat ANC a competențelor dobândite ca urmare a experienţei profesionale

sau

 •  experiență practică în activitate agricolă de cel puțin 12 luni acumulată în ultimii 10 ani în,cadrul unei exploatații agricole.

sau

 • angajamentul de a dobândi competențele profesionale adecvate până la solicitarea celei de-a doua tranșe de plată, pentru a-i permite acestuia să se conformeze condițiilor referitoare la dobândirea competențelor profesionale specificate în programul de dezvoltare rurală.

Ca formă de organizare, categoriile de solicitanți sunt:

1. Persoană fizică înregistrată şi autorizată în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008:

 •  individual şi independent, ca persoană fizică autorizată (PFA);
 • ca întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale (II);
 • ca întreprinzător titular al unei întreprinderi familiale (IF);

2. Persoana juridică unde un tânăr fermier se instalează și exercită un control efectiv în ceea ce privește luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploataţiei agricole.

Tânărul care se instalează (cel care reprezintă societatea în relaţia cu AFIR) va fi membrul asociat desemnat de către asociaţi ca administrator al respectivei societăţi.

Tinerii fermieri care solicită finanţare prin intermediul microîntreprinderii/ întreprinderii mici înfiinţate cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare, sunt eligibili cu îndeplinirea următoarelor condiţii:

 • să nu fi înscris o exploataţie agricolă IACS cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare, indiferent de forma de organizare deţinută, ulterior se va verifica în baza de date RECOM dacă autorizarea de către solicitant, pentru prima dată a unui cod CAEN agricol în cadrul unei entităţi economice, a avut loc cu maximum 24 de luni înaintea depunerii Cererii de finanțare.
 • solicitantul trebuie să dețină în folosință o exploatație agricolă cu dimensiunea economică de minimum 8.000 SOC pentru zona montană, respectiv 12.000 SOC și maximum 100.000 SOC, la momentul depunerii cererii de finanțare. Vezi AICI cum se calculează coeficienții de producție standard output.

Ca dimensiuni, exploatațiile pot fi la nivel de microîntreprindere (0-9 angajați) sau întreprindere mică (10-49 angajați).

Descarcă proiectele de ghiduri AFIR de AICI.

 

Parallax

Vizualizari
5468
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri