Claudiu Zamfir

Finanțarea de 1 miliard EUR plănuită pentru IMM din fondurile europene de reziliență

Thumbnail

Firmele mici și mijlocii din România ar urma să primească noi fonduri nerambursabile sub formă de subvenții la plata unor credite bancare, în funcție de performanț, a declarat, joi, ministrul Economiei Claudiu Năsui.

Ministerul Economiei mai are de plătit firme la Măsura 2 de ajutoare de stat COVID, iar Măsura 3 de granturi este blocată în acest moment. Claudiu Năsui intenținează, însă, să lanseze o nouă schemă de sprijin pentru IMM, de 1 miliard de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Am mai scris pe StartupCafe.ro despre această schemă, care ar urma să fie una de garanții de stat pentru a ajuta IMM-urile să obțină împrumuturi de la bănci, dar acum Năsui vine și cu unele detalii.

Și pe PNRR avem scheme foarte bune și mult mai intelgent construite. Am solicitat 1 miliard de euro și se pare că îl vom și primi, pentru o schemă pentru a ajuta toate IMM-urile, prin instrumente de garantare” - a spus ministrul Economiei.

Schema ar urma să aibă o serie de componente aplicabile în funcție de performanța firmelor solicitante:

  1. Garanții de stat la împrumut: „Când iei credit, să-ți garanteze statul 100% sau 80% din credit”.
  2. Dobândă suportată de stat: „Să ai dobânda subvenționată, chiar zero”.
  3. Subvenții suplimentare de câte 20% din plata principalului la creditele bancare: „(...)să ai o componentă de grant doar dacă îți îndeplinești obiectivele. În sistemul nostru, plătești cu încă 20% mai puțin creditul dacă ți-ai îndeplinit obiectivele pe primul an. L-ai îndeplinit și pe al doilea, mai primești 20% prin componenta de grant”.

 Năsui consideră că un astfel de sistem ar fi mai benefic decât scheme de ajutoare de stat sau de minimis, prin care s-au acordat până acum diferite fonduri nerambursabile.

„Multe firme cer banii, primesc banii, după care trebuie monitorizate, vedem dacă au reușit, dacă n-au reușit” - a spus el despre programele de ajutoare de stat de până acum.

Parallax

Vizualizari
13758
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
VASILE
UNGUREANU
Asa, să bage banii in banci ca sunt flamande rau ! La IMM Invest statul a garantat 80% din credit. Cu toate astea bancile au pus gaj pe activele firmelor la fel ca la orice alt credit. Niu le-au oferit niciun avantaj.
Nasui se comporta de parca nici nu ar exista Masura 2 si 3 si ne povesteste de cai verzi pe pereti. Acum in loc sa se ingrijeasca sa plateasca firmele pe masura 2 si 3 pasre ca se asigura ca isi face rost de noi spagi de la banci.
USR-ul trebuie sa isi faca ordine in curte. A promovat la Ministerul Economiei niste oameni care confunda economia cu interesul personal.
poza de profil
De ce
nu merge?
Si în mediul bancar trebuie investit pentru că aparent ei nu au inca capacitatea sa calculeze și să își aume riscul investițional. Deocamdata grosul creditelor este in sectorul imoboliar si nu in investitii :(
Altfel, direcția în care se uita acum Ministerul Economiei pare gresita. PNRR o sa insemne reforme si nu bani dati ca simple ajutoare de stat asa cum este prezentată noua linie de finantare din articol.
poza de profil
De ce
nu merge?
Da, trebuie facut ceva.
Băncile de la noi au o expunere foarte mare pe zona imobiliară, iar zona de investiții este aproape inexistentă.
poza de profil
Tudor-Adrian
SUSMAN
Ministrii Ghinea și Năsui ori nu au intenția de a sprijini cu adevărat IMM-urile, ori nu cunoasc realitățile economice (sunt complet pe dinafară), ori sunt cumpărați de bancheri....altfel nu se explică măsurile idioate cu care el crede că ajută mediul privat...Singurii ”ajutați” astfel sunt mediul bancar și firmele care oricum au avut acces la credite și fără acest ajutor...
poza de profil
Sava
Munteanu
poza de profil
De ce
nu merge?
Ar fi interesant de vazut câte firme au luat primul lor credit cu ajutorul IMM Invest. Poate ne ajuta StartupCafe cu o analiza...
poza de profil
Vasile
Popa
O tâmpenie, la fel ca IMM Invest. Creat cu intenția de a ajuta imm-urile afectate de pandemie, când merg la bancă și solicit un credit IMM Invest nu mă încadrez deoarece firma e afectată de pandemie. Am activitatea interzisă fiind organizator de evenimente, și banca mă întreabă din ce voi plăti creditul dacă nu se reaiu activitățile, momentan fiind interzise. Nu știu cine și cum la gândește, dar mi se par incredibile deciziile noului guvern, retardați sunt puțin spus. Nu au finalizat nici o măsură, nici 2, nici 3, nici nu au bani pentru ele, nici schema pt Horeca, nici schema pentru sectorul cultural, și el vine cu un nou program. Mă ia capu'...
poza de profil
De ce
nu merge?
Mda... uite un exemplu de ce nu trebuie să ne bazăm doar pe un singur model de intervenție în economie. Avem situații atât de variate încât trebuie să gândim soluții potrivite pentru fiecare sector de activitate.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri