Claudiu Zamfir

Avem 45.000 de șomeri cu vârste de 55-64 ani. Fonduri UE pentru patronii care îi angajează

lucrator-dreamstime- Antikainen.jpg

În timp ce patronii români se plâng că nu-și găsesc forță de muncă, în România sunt peste 45.000 de șomeri cu vârste de 55-64 de ani înregistrați oficial la Forțele de Muncă, iar firmele vor putea să primi și finanțări susținute de Uniunea Europeană să-i angajeze pe acești români fără joburi.

România are 222.712 de șomeri înregistrați oficial la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), potrivit datelor din luna iunie 2022. Dintre șomerii noștri, majoritatea, 159.456, sunt din mediul rural.

Pe grupe de vârstă, cei mai mulți sunt șomerii care au 40 şi 49 de ani (55.310), urmați de şomerii între 50 şi 55 de ani (45.314).

Așadar, avem în total înregistrați oficial 100.624 români cu vârste de 40-64 ani, apți de muncă, dar fără joburi. Ei sunt mai mulți decât contingentul de lucrători extracomunitari aprobat de Guvernul României pe anul 2022.

100.000 este numărul maxim de lucrători pe care, în anul 2022, patronii îi pot aduce în România din afara Uniunii Europene (cum sunt muncitorii din Nepal, Sri Lanka sau alte țări de proveniență).

Între timp, urmează să se lanseze o linie de finanțare cu un buget total de 50 de milioane de euro, din care 85% vin de la Uniunea Europeană și restul de la stat, pentru a sprijini angajarea unor categorii de șomeri români.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a scos recent în dezbatere publică Ghidul solicitantului pentru linia de finanțare „Stimularea mobilității și subvenționarea locurilor de muncă pentru șomeri și persoane inactive, persoane de etnie Romă, persoane din mediul rural”, care va viza în total circa 6.000 de șomeri.

Se pune accentul pe șomerii de lungă durată, lucrătorii vârstnici (55-64 ani), persoanele cu dizabilități și persoanele cu nivel redus de educație.

De asemenea, banii vor fi orientați către angajarea românilor de minoritate romă care nu au joburi, precum și a persoanelor din mediul rural (în special cele din agricultura de subzistență și semi-subzistență).

Din banii europeni se vor finanța măsuri de ocupare, stimularea angajatorilor prin acordarea de stimulente financiare (subvenții) pentru a crea noi locuri de muncă sau a le ocupa pe cele existente cu persoane din grupurile defavorizate menționate mai sus.

În plus banii se vor aloca bani și pentru sprijinirea persoanelor care găsesc un loc de muncă într-o altă zonă/regiune să se adapteze la noul lor mediu, prin acordarea de prime de mobilitate (de instalare și încadrare) si/sau de activare.

Astfel, firmele din România vor putea obține subvenții pentru angajarea șomerilor. Companiile se vor adresa ANOFM pentru aceste subvenții, agenția fiind solicitantul eligibil care va atrage de fapt banii, prin proiect.

Angajatorii putea primi subvenții de câte 2.250 de lei pe lună, pe o perioadă de 12 luni, angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, categoriile de șomeri vizate.  Banii sunt acordați ca subvenție la salariu pentru fiecare astfel de persoană angajată. Reamintim că în anul 2022 salariul minim pe economie este de 2.550 de lei brut, iar costul salarial suportat de angajator ajunge la 2607 lei, în timp ce remunerația netă primită de angajat este de 1524 de lei.

Acești bani europeni sunt disponibili în regiuni mai puțin dezvoltate, adică sunt excluse de la finanțare București și județul Ilfov.

Reamintim că, separat, MIPE a lansat un ghid al solicitantului care vizează angajarea șomerilor cu vârste de 16-29 de ani - așa-numiții tineri NEETs - care nici nu lucrează, nici nu mai sunt încadrați în vreo formă de învățământ. Cu un buget total de 7 milioane de euro, finanțarea va fi valabilă deocamdată în 3 regiuni de dezvoltare ale României: Nord-Est, Nord-Vest, Vest.

Parallax

Vizualizari
7635
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri