Claudiu Zamfir

Fonduri UE pentru firme care angajează tineri șomeri

Thumbnail

O serie de firme din România vor primi subvenții lunare de câte 2.250 de lei pentru fiecare tânăr șomer pe care îl va angaja, printr-o linie de finanțare din fonduri europene, care ajunge momentan la 7 milioane de euro.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a scos în dezbatere publică Ghidul Solicitantului Conditii Specifice „Măsuri pentru tinerii NEET II- Subvenționarea locurilor de muncă”, în cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020.

Cu un buget total de 7 milioane de euro, finanțarea va fi valabilă deocamdată în 3 regiuni de dezvoltare ale României: Nord-Est, Nord-Vest, Vest.

Banii vor fi atrași de Serviciul Public de Ocupare (SPO), respectiv Agenția Natională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), ca solicitant eligibil, care realizează proiectul pe fonduri UE.

Mai departe, instituția publică va lua bugetul de 7 milioane de euro, din care cea mai mare parte o va împărți firmelor eligibile ca subvenție la salariile tinerilor NEETs pe care companiile îi vor angaja.

Vor putea primi subvenții de câte 2.250 de lei pe lună, pe o perioadă de 12 luni, angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, tineri NEET care sunt totuși absolvenți ai unor instituții de învățământ. Banii sunt acordați ca subvenție la salariu pentru fiecare astfel de tânăr NEET angajat. Reamintim că în anul 2022 salariul minim pe economie este de 2.550 de lei brut, iar costul salarial suportat de angajator ajunge la 2607 lei, în timp ce remunerația netă primită de angajat este de 1524 de lei.

Acești tineri sunt persoane care nu mai urmează nicio formă de învățământ și nici nu au un loc de muncă. Ei trebuie să aibă vârste de 16-29 de ani și să fie înregistrați, ca șomeri, la Serviciul Public de Ocupare (SPO), respectiv la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM/AMOFM). De asemenea, tinerii NEETs respectivi trebuie să aibă rezidența într-una dintre cele 3 regiuni eligibile.

Subvenția se acordă angajatorului proporţional cu timpul efectiv lucrat de tânărul NEET absolvent, precum şi pentru perioadele în care acesta se află în concediu de odihnă.

Subvenția nu se acordă pe perioadele în care raporturile de muncă sau de serviciu ale tânărului NEET angajati sunt suspendate.

Angajatorii care încadrează tineri NEET şomeri absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ și beneficiază de subvenție sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 18 luni.

Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale /tinerilor NEET şomeri absolvenţi, , anterior termenului de 18 luni sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare absolvent pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menţionat, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României  în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din următoarele motive:

---

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
8498
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri