Claudiu Zamfir

S-au epuizat fondurile UE pentru procesarea produselor agro-alimentare: buget de 5 ori mai mic decât cererile

mar-bani-euro-dreamstime

Antreprenorii din domeniul procesării produselor agricole și pomicole au epuizat, înainte de termenul final programat, fondurile europene puse la dispoziție în cadrul intervenției DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027), a anunțat, marți, Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Procesatorii au depus pe site-ul agenției AFIR 428 cereri de finanțare care însumează 1.130.478.541 EUR, mult peste bugetul disponibil al acestui apel de proiecte, de 210.300.000 milioane de euro.

Sesiunea de depunere a proiectelor DR-22 s-a deschis pe 20 decembrie 2023 și a fost închisă pe 5 februarie 2024, ca urmare a epuizării bugetului, în condițiile în care sesiunea era programată să țină până vel târziu pe 30 aprilie 2024.

În cadrul intervenției DR-22, valoarea finanțării acordate poate ajunge la 10 milioane de euro pentru fiecare proiect de înființare a unităților de procesare pentru sectoarele legume-fructe, industria de morărit, ulei și nutrețuri combinate, a precizat MADR.

Tot prin DR-22 se finanțează cu până la 7.000.000 de euro/ proiect de înființare alte investiții decât cele menționate anterior și cu până la 3.000.000 de euro/ proiect de investiții de modernizare a unităților de procesare. Finanțarea nerambursabilă este de maximum 65% din totalul cheltuielilor eligibile ale unui proiect.

Proiectele de investiții depuse pe site-ul oficial al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (www.afir.ro) în această sesiune propun pentru finanțare construcția și dotarea unităților de condiționare, depozitare și procesare, investiții în infrastructura internă şi în utilități, dar și cheltuieli pentru asigurarea respectării condițiilor de igienă și a fluxului tehnologic, cheltuieli aferente marketingului produselor obținute (echipamente pentru etichetarea, ambalarea produselor), cheltuieli aferente comercializării produselor.

Anterior, Ministerul Agriculturii a lansat și programul Investalim, destinat tot procesatorilor din industria alimentară, dar finanțat din bani de la bugetul de stat. Și la Investalim cererile depășesc bugetul alocat.

Parallax

Vizualizari
628
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri