Claudiu Zamfir

Fonduri UE 2023: S-a anunțat perioada de lansare a primelor granturi regionale pentru parcuri IMM în județele Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj

monede-bancnote-euro-dreamstime

Apar, în sfârșit, primele fonduri europene din perioada de programare 2021-2027, destinate, deocamdată doar indirect, firmelor mici și mijlocii (IMM): un buget de aproape 33 de milioane de euro se deschide pentru parcuri de specializare inteligentă din cele 6 județe ale Regiunii Nord-Vest, dar mai târziu vor putea să obțină granturi și IMM-urile, într-un alt apel, separat.

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR NV) a publicat, vineri, varianta finală a ghidului solicitantului și perioada de depunere a proiectelor pentru apelul 132.A.1 –Sprijinirea dezvoltării parcurilor de specializare inteligentă.

Apelul de proiecte este competitiv, iar cererile de finanțare vor putea fi depuse prin sistemul informatic MySMIS 2021/2021+ în perioada: 18 august 2023, ora 10:00 – 14 februarie 2024, ora 10:00.

Apelul va avea loc în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027, valabil în cele 6 județe ale acestei regiuni:

  • Cluj,
  • Bihor,
  • Bistrița-Năsăud,
  • Maramureș,
  • Satu Mare,
  • Sălaj.

Acest apel de proiecte este destinat autorităților publice locale individual sau în asociere cu organizații de cercetare (institute naționale de cercetare-dezvoltare sau altor unități și instituții de drept public care au în obiectul de activitate cercetarea-dezvoltarea), sau în parteneriat cu administratorul parcului de specializare inteligentă.

Parcul de specializare inteligentă reprezintă un amplasament în care se desfășoară activități de inovare, cercetare, dezvoltare experimentală, transfer de cunoștințe, transfer tehnologic a unor rezultate referitoare la produs/serviciu/proces inovator obținute prin activități de cercetare-dezvoltare-inovare specifice domeniilor de specializare inteligentă, producție de serie/serie zero, individuală, de masă, precum și alte categorii de activități specifice domeniilor de specializare inteligentă.

Bugetul acestui apel este de 32.983.385 de euro.

Din acești bani se vor finanța proiecte de tip 1, derulate de tipurile de organizații menționate mai sus, pentru crearea și dezvoltarea de parcuri de specializare inteligentă în  cele 6 județe eligibile.

Din acești bani, instituțiile și organizațiile menționate vor putea atrage ajutoare de stat și de minimis care vor fi cuprinse între 1.500.000 și 8.000.000 de euro fiecare, pe proiect.

Prin aceste proiecte, de tip 1, se vor finanța 8 tipuri de activități:

A.  Achiziția și/sau amenajarea terenului necesar creării și dezvoltării parcurilor de specializare inteligentă;
B.  Lucrări de racordare exterioară a sistemelor de utilități necesare parcului de specializare inteligentă;
C.  Construirea infrastructurii rutiere din interiorul parcurilor de specializare inteligentă;
D. Construirea/extinderea/reabilitarea/modernizarea drumurilor de acces către parcurile de specializare inteligentă;
E.  Crearea/dezvoltarea utilităților de bază din interiorul parcurilor de specializare inteligentă;
F.  Activități cu achiziționarea de instalații/echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, precum și sisteme care utilizează surse regenerabile/alternative de energie pentru eficientizarea activităților pentru care s-a solicitat finanțare, pentru uz propriu;
G.  Achiziția de active necorporale: drepturi referitoare la brevete, licenţe, know-how, programe informatice, alte drepturi și active similare, precum și investiții în realizarea de instrumente de comercializare on-line a serviciilor/produselor proprii;
H.  Activități finanțate prin ajutor de minimis, inclusiv:

  • Activități privind proiectarea și asistența tehnică
  • Activități de informare și publicitate aferente proiectului
  • Activități privind auditul extern al proiectului
  • Activități legate de procesul de selecție al IMM-urilor care vor deveni rezidente ale parcului, și cu care se vor semna contracte de concesiune (cu condiție suspensivă) a parcelelor din interiorul parcului de specializare inteligentă
  • Activități legate de procesul de furnizare de servicii specifice în inovare/transfer tehnologic/proprietate intelectuală rezidenților parcului.

Etapa 2 - Apel separat pentru IMM-uri: granturi de 200.000-2,5 milioane EUR

Abia ulterior, printr-un apel separat, vor putea atrage granturi și firmele mici și mijlocii care vor fi găzduite de viitoarele parcuri de specializare inteligentă, dar acel apel nu face obiectul ghidului publicat acum.

Prin apelul lor, IMM-urile vor avea la dispoziție un buget de 49.507.054 euro. Acest buget va face obiectul altui apel de proiecte, cu ghid al solicitantului separat, care se va numi 132.A.2. Sprijinirea dezvoltării unor investiții inițiale ale unor IMM-uri în cadrul parcurilor de specializare inteligentă”.

Aceste firme vor trebui să aibă încheiat un contract de concesiune, cu condiție suspensivă (pentru o parcelă de teren din interiorul unui parc) cu institușiile și organizațiile din primul apel, privind crearea și dezvoltarea infrastructurii.

Firmele care vor face proiecte de tip 2 (privind investiții inițiale în cadrul parcurilor de sepcialziare inteligentă) vor putea primi ajutoare de stat și de minimis de câte 200.000 - 2.500.000 de euro pe proiect.

IMM-urile care vor beneficia de acești bani trebuie să fie active în domeniile de specializare inteligentă identificate în Strategia de Specializare Inteligentă Nord-Vest 2021-2027 (RIS3 NV 21-27), și să propună o investiție a cărui cod CAEN se regăsește în Anexa IV.2 a prezentului ghid.

La ghidul solicitantului publicat acum sunt atașate și schema de ajutoare de stat și de minimis, precum și lista codurilor CAEN eligibile.

Parallax

Vizualizari
4322
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri