Claudiu Zamfir
Fondatorul portalului de business intelligence Termene.ro a făcut un calcul pornind de la cifra de afaceri a firmelor aplicante la Măsura 2 - granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.00 de euro pentru a vedea, cu aproximație, cam câte firme vor apuca să obțină fondurile europene. Notă: NU îndemnăm antreprenorii să renunțe la a mai aplica.
În procedura de implementare a Măsurii 2, Ministerul Economiei a estimat că din bugetul de 350 de milioane de euro ar urma să finanțeze 10.000 de beneficiari (la un grant mediu cerut de 35.000 de euro).
Adrian Dragomir s-a uitat însă la cifra de afaceri a celor care au aplicat încă din primele ore ale sesiunii și i-a ieșit că banii se vor termina la primele 5.332 de firme din listă, pe principiul primul venit-primul servit.
Într-o postare pe Facebook, șeful Termene.ro a scris:
Banii s-au terminat, aproximativ, în șapte minute la numărul de ordine:
- 5332, ora 10:07:23
- Grant = 15%*Cifra de afaceri 2019, max 150.000 EUR
- Suma medie cerută de cei care s-au calificat (primele 5332 de companii)= 65.639 €
- Suma medie cerută de către toate companiile care au aplicat (toate cele peste 19.000)= 42170 EUR
- Pe Măsura 2 va fi disponibil un buget de 350 milioane euro (din fonduri UE și de la bugetul de stat), din care se vor acorda granturi pentru capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro unor ONG-uri din domeniul învățământului și unor IMM-uri, pe principul primul venit-primul servit.
*disclaimer: datele sunt APROXIMATIVE, pe baza informațiilor de pe https://granturi.imm.gov.ro/transparency/#/ + baza de date termene.ro.
Bugetul total al Măsurii este de 350 de milioane de euro cu tot cu partea de cofinanțare de 15% din partea beneficiarilor, în timp ce granturile de 2.000-150.000 de euro sunt fără acest aport propriu, deci bugetul care se împarte este și mai mic decât cel luat în calcul mai sus.
Potrivit lui Adrian Dragomir, la un buget de 307 milioane euro pe partea de fonduri nerambursabile, linia ar pica la primii 4567 de beneficiari, înscriși până la ora 10:06:27.
Totuși, înscrierile online rămân deschise până pe data de 28 octombrie, ora 20.00. Ulterior, se vor mai face verificări și contestații. Așadar, este de recomandat ca antreprenorii să nu se descurajeze și să nu renunțe la a mai aplica.
De asemenea, teoretic, am ridicat și problema ca unele dintre firmele analizate de șeful de la Termene.ro să fie IMM-uri cu cifră de afaceri peste 1 milion de euro pe anul 2019. În acest caz, calculul lui Adrian Dragomir putea fi schimbat substanțial, pentru că, chiar dacă 15% din cifra de afaceri înseamnă mai mult de 150.000 de euro, firmele respective tot maximum 150.000 de euro pot cere. Contactat de StartupCafe.ro, antreprenorul a arătat că, în analiza sa, această eroare este exclusă, pentru că a condiționat programul de business intelligence folosit de el să limiteze oricum la 150.000 de euro grantul solicitat, chiar dacă cifra de afaceri a firmei solicitante este mai mare de 1 milion de euro.
De asemenea, fondatorul Termene.ro ne-a precizat că a făcut calculele la un curs euro aproximativ, de 4,8 lei, în condițiile în care cursul luat în calcul de Ministerul Economiei este 4,8395 lei la 1 euro.
În primele 8 ore de la deschiderea sesiunii, numărul de aplicanți a depășit 20.000 la Măsura 2.
Clic pentru a extinde infograficul (Adrian Dragomir, Termene.ro):
Întreb pentru că suma care va fi alocată de stat (din fonduri EU + contribuție buget statul român) s-ar putea să să fie mai mică (acei 350 mil euro să includă contribuția firmelor!)
Ar trebui clarificat - funcție de suma luată în calcul pentru alocare, rezultatul poate fi, evident, altul...
(3) Valoarea granturilor pentru capital de lucru nu include cofinanțarea beneficiarilor de ajutor de stat la constituirea capitalului de lucru, în procent de minimum 15% din valoarea grantului solicitat.
(4) Fondurile alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru sunt în valoare de 350.000.000 euro, din care 265.000.000 euro fonduri externe nerambursabile și 42.500.000 euro fonduri de la bugetul de stat și coparticipare de 42.500.000 euro de la beneficiari.
Rezultă că cele 42,5 milioane € co-finanțare reprezintă 15% din valoarea banilor dați de stat, a granturilor. Deci acestea ar trebui să însumeze 283,33 milioane, or în lege scrie de 307,5 milioane.
Unde s-a greșit?
Este de văzut câți dintre aplicanți au verificat ca punctele de lucru să nu fie expirate. Dacă punctul de lucru este expirat teoretic degeaba ai activitatea autorizată.
Mai este de văzut dacă codul CAEN pentru care au aplicat este autorizat la Locația implementării și nu la sediul social sau la terți sau un alt punct de lucru.
Despre cei care nu au desfășurat activitate pe codul CAEN secundar și s-au trezit eligibili din greșeală ... numai de bine ...
Stimate domn, exista coduri CAEN care se autorizeaza EXCLUSIV la terti conform legii (cum sunt cele de transport) care sunt eligibile prin proiect. Nu cari marfa la sediu (e logic) ci pe drumurile patriei..
Ce zici, am dreptate?
Adică ați ales Locația implementării - este autorizată activitatea în locația implementării?
Degeaba este autorizată activitatea la terți sau la sediul social sau la un alt punct de lcuru dacă nu este autorizată în acea locație care a fost declarată în aplicație Locația implementării.
Dar pentru că ați adus vorba despre activitățile autorizate la terți ... Trebuie să avem în vedere că într-adevăr sunt multe activități care se prestează la terți (transporturi, costrucții, producția cinematografică, activitățile de curățenie, dezinfecție, deratizare ...etc). Cu toate aceastea, pentru acestea se autorizează activitatea și la sediul social sau la un punct de lucru, acolo unde se realizează activitatea administrativa aferentă activități respectivei. Undeva trebuie să stea documentele firmei ...
Cifră de afaceri mai mică de 5.000 eur
Posibil în dificultate
Posibil fără profit operațional
Posibil situații fincniare nedepuse pentru 2019
Alin 15 din Schema de ajutor de stat: "Romania estimates the maximum number of beneficiaries will be 50 000 for Sub-Measure 1, 100 000 for Sub-Measure 2, and 15 000 for Sub-Measure 3."
Dupa 7 luni de pregatiri, ajutorul a durat FIX 7 minute. Si doar vreo 5.000 de firme.
Printre ele multe care nu au avut nimic de-a face cu pandemia. De ex. in lista este o faimoasa firma de salamuri... Cu ce au fost afectati ei? Ca au vandut mult mai mult decat inainte atunci cand s-au golit magazinele...
De ce a permis guvernul elibererarea de certificate de urgenta pana pe 15 septembrie??? Ca sa se "dizolve" numarul celor nelegibile care vor fi verificate prin esantionare?!?!?!?! De ce???
Arhitectul proiectului ministrul economiei Virgil Popescu a spus ieri ca nu se pronunta la rahatul care a iesit. Orban ar trebui sa-l demita sau TOT guvernul sa-si dea DEMISIA!
Deci, Adrian Dragomir spune o data ca banii se termina la firma cu nr 5332, apoi, tot el spune ca se termina la nr 4567. Care e realitatea?
1. Coduri caen prin natura lor autorizabile doar la terti
2. Procedura nu a solicitat ca punctele de lucru sa fie autorizate la locatia de implementare ci doar sa fie autorizate la data depunerii (deci sa se reflecte intr-un constator).