Claudiu Zamfir

Propunere de buget 2021: Plățile Start-Up Nation și fondurile europene

Thumbnail

Un draft de buget pentru Ministerul Economiei, publicat de Antena 3, prevede anumite alocări pentru proiectele europene precum și pentru programul Start-Up Nation, probabil pentru firmele care au depus deconturi din ediția 2018.

În preambulul propunerii de buget, se menționează „Programul Granturi pentru investiții”.
„Obiectivul principal al schemei de ajutor de stat îl constituie acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, denumit în continuare POC, în contextul crizei provocate de COVID-19, pentru beneficiarii prevăzuți la art. 3, a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență sau îngrădite pe perioada stării de alertă”.

„Prin program se implementează o schemă de ajutor de stat. Acordarea ajutoarelor de stat în cadrul măsurii se va face numai cu respectarea criteriilor privind ajutorul de stat prevăzute de Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19, aprobat de Comisia Europeană. Măsura se aplică regional în toate cele 8 regiuni de dezvoltare” - se mai arată în textul draftului de buget 2021 pentru Ministerul Economiei.

Mențiunea pare să se refere la schema de ajutoare de stat pentru IMM, de 1,5 miliarde de euro în total, însă această schemă de redresare din criza COVID cuprinde 3 măsuri de sprijin, dn care 2 sunt de capital de lucru și una de investiții - Măsura 3. Asta în timp ce în acest draft de buget se face referire doar la investiții.

De asemenea, pe capitole bugetare, în bugetul Ministerului Economiei se propun aproape 4,6 miliarde de lei pentru proiecte europene - credite bugetare, adică bani pentru plăți, în timp ce creditele de angajament se duc până la 6,05 miliarde de lei.

În schița de buget publicată de Antena 3 mai apare și programul Start-Up Nation, cu o alocare de circa 642 milioane de lei, credite bugetare. Cel mai probabil aceștia sunt banii pentru plățile către firmele care au depus deconturi în cadrul ediției a doua a programului, 2018-2019. Suma care apare a fi propusă este însă mică, având în vedere că necesarul bugetar pentru plata tuturor deconturilor depuse la Start-Up Nation, la începutul anului 2021, era de 857 milioane lei. Asta înseamnă că din circa 4250 de firme care au depus cereri de decont, peste 1.000 de firme vor rămâne neplătite, cel puțin dacă ne luăm după situația care se întrevede din schița aceasta de buget 2021.

Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 este dezbătut în continuare în coaliția de guvernare PNL-USRPLUS-UDMR și cifrele se pot schimba radical. ca procedură, Ministerul Finanțelor trebuie să publice pe site schița de buget de stat 2021, iar apoi Guvernul va decide asupra acesteia și va trimite proiectul la Parlament, unde se vor putea depune amendamente,a dică alte potențiale modificări.

Până atunci, iată mai jos o sinteză intermediară a principalelor programe bugetare de la Ministerul Economiei, inclusiv pentru firmele mici și mijlocii, cu mențiunea că toate aceste prevederi se pot schimba radical la Finanțe, la Guvern și apoi la Parlament:

clic pt a extinde foto

Thumbnail

Consultă schița provizorie de buget 2021 pentru Ministerul Economiei:

buget antreprenoriat 2021 by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
10967
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Titus
Toma
Multumim pentru informatii, StartUpCafe. Astept deja de 6 luni banii pe Stat Up Nation 2018 - 3 rectificari bugetare au trecut de atunci si acum cu noul buget nu vad nicio siguranta ca se vor face platile. Halal sprijin pentru antreprenori.
poza de profil
Denisa
Crucianu
Astept deja din 2018 banii pe Start Up . Avem vreo sansa anul in curs ?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri